Da li se sme CVEKLA piti u trudnoći? VIDEO

0

CVEKLA! Da, konzumacija cvekle u umerenim količinama obično se smatra sigurnom tokom trudnoće.

 

Cvekla je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima kao što su folna kiselina, vitamin C, gvožđe i kalijum.

Ovi nutrijenti su važni za zdravlje trudnice i razvoj bebe.

Međutim, kao i sa bilo kojom hranom, važno je da se cvekla konzumira umereno i u skladu sa savetima stručnjaka za ishranu.

Ako imate bilo kakvih specifičnih zdravstvenih problema ili pitanja u vezi sa ishranom tokom trudnoće, uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što napravite značajne promene u ishrani.

Takođe je važno da budete pažljivi prilikom konzumacije bilo koje hrane koja može biti uzrok kontaminacije, kao što je cvekla koja nije bila dobro oprana ili termički obrađena.

Pravilna priprema hrane je ključna kako bi se smanjio rizik od prenošenja bolesti ili infekcija.

 

Bogata je folnim kiselinama tj. vitaminom B9 koji ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i sprečavanju anemije.

Zbog ovog vitamina izuzetno se preporučuje domaći sok od cvekle u trudnoći, jer on ima značajnu ulogu u razvoju nervnog sistema ploda.

Folna kiselina i betain koji se nalaze u cvekli smanjuju nivo homocisteina aminokiseline čiji je visok nivo u krvi može uzrokovati začepljenja krvnih sudova.

Sadrži i mangan, čiji nedostatak može da izazove promene u kostima, problem u metabolizmu, rastu i plodnosti. Pošto sadrži i vitamin B2 korisna je u prevenciji različitih kožnih bolesti i dermatoza.

Osim za piće cveklin sok možete da koristite i za negu kože i kose. Sirup od cvekle je dokazano dobar za hidrataciju, prevenciju bora i povećanje elastičnosti.

Što se nege kose tiče pomaže kod peruti, a pomešan pola-pola sa sirćetom, ovaj sok povoljno deluje i kod problema sa neugodnom psorijazom(ljuspavicom).

Primenjuje se tako što sa lekovitim sirupom namažete sva problematična mesta. U ishrani se najčešće koristi koren cvekle, ali takodje i njeno lišće je zdravo.

Ovi listovi bogati su vitaminom B9, hlorofilom, beta-karotinom, kalijumom, gvoždjem i vitmanom C. Lišće se može pripremati poput spanaća, a može se napraviti i ukusnu zeleni kašasti sok.

Foto FreePik
Komentara
Loading...