Da li se treba zabrinuti ? Zašto su neke bebe plave kada se rode

Ako na samom porođaju uočite da dete ne plače ili se ne pomera i vidite da je plavo nemojte odmah da paničite.

novorodjence

Nije nepoznato da roditelji zamišljaju bebe kao male, slatke, bucmaste i lepo oprane. Ali, realnost je mnogo drugačija.
Bebe se rađaju raznih oblika i veličina. Dok je većina beba crvenkasto-ljubičaste boje, neke se rode skroz plave.

- Oglasi -

Ova plava boja zna da uplaši, ali katkad i da izazove brigu.

Zašto se neke bebe rode plave?

Boja bebine kože na samom porođaju zavisi od raznih faktora. Većina beba se rodi tamno ljubičaste boje, dok su neke čak i crvene. U zavisnosti koliko je tamne puti vaše dete zavisi i koje boje će biti na rođenju.

Devet meseci je beba uzimala vazduh kroz posteljicu i pupčanu vrpcu, ali kada proviri glavicom u novi svet uzima svoj prvi udah i počinje da menja boju kože u rozikasto crvenu.

Nije neuobičajeno da bebine noge imaju razne boje po sebi, to je zato što se cirkulacija još uvek nije dovoljno dobro pokrenula, i ovo ne bi trebalo da vas zabrinjava, jer će se vremenom boja izjednačiti.

Ali, plavi delovi tela nisu uobičajena stvar i trebalo bi zahtevati dalja testiranja.

Šta izaziva plavetnilo beba?

Dva najčešća razloga zbog kojih je moguće da je beba plava:

1. Cijanoza: Neki ovo zovu i bukvalno „Plava beba“
Ovo stanje se smatra ozbiljnim po pitanju zdravlja. Najčešće nastaje zbog srčanih problema. Beba koja se rodi plava, ne pomera se i ne plače, smatra se da ima problema sa respiratornim sistemom koji je izvazvan zbog srca. Ukoliko srce ne pumpa krv dovoljno efikasno, znači da ne postoji ni dovoljno kiseonika. Plava boja kože nastaje zbog neoksidisane krvi koja je mnogo tamnija od normalne, oksidisane boje krvi.

2. Akrocijanoza:
Ona se prepoznaje tako što su bebine ruke i noge plave boje, dok je ostatak tela svetlo ili tamno roze. Za ovo se treba zabrinuti samo ukoliko duže vremena plavetnilo ne nestaje, ali ukoliko lekari na samom porođaju uoče da beba ima ovaj problem, prate njeno stanje i u zavisnosti od situacije reaguju.

Katkad se može dogoditi da se beba rodi plava jer je u stomaku bila upetljana pupčanom vrpcom, pa joj krv nije uzimala dovoljno kiseonika, ali ako se uspešno izvuče iz stomaka, plavetnilo bi trebalo da nestane čim njena krv bude ponovo oksidisana.

Šta ako se moje dete rodi plavo?

Ako na samom porođaju uočite da dete ne plače ili se ne pomera i vidite da je plavo nemojte odmah da paničite. Lekari su uz vas i oni će znati šta treba da urade, pustite ih da u tom trenutku brinu o vašem detetu a ne o vama. Raznim metodama će stimuliati disanje kako bi beba ostala u životu.

Koji problemi mogu nastati kasnije?

Bebe koje se rode plave odmah na samom porođaju dobiju potreban tretman i već nakon nekoliko sati, eventualno dana, posmatranja budu vraćene kod majki jer sve bude u redu sa njima.

Ali, ukoliko detetu nije pružena potrebna nega odmah na samom porođaju, moguće je da će dete imati nekoliko posledica. Najčešće se javljaju bolesti kao što su cerebralna paraliza, smetnje u daljem razvoju, nekontrolisano ponašanje i slično. Smrt se najčešće dogodi zbog oštećenja na mozgu koja nastaju zbog manjka kiseonika.

Važno je znati da bebe mogu biti rođene u različitim oblicima, veličinama, pa čak i bojama. Neke bebe budu u potpunosti prekrivene krvlju, imaju po sebi delove verniksa (beličastog sloja koji se nalazi na bebinoj koži i koji je štiti), neke imaju tamno ljubičastu, pa čak i plavu kožu.

Treba da znate da to ništa nije strašno jer se lekari nalaze pored vas i oni u takvim situacijamam znaju šta treba da rade. Verujte u njih, jer će se potruditi maksimalno da na svet donesu zdravo „roze“ dete.

Preuzeto : Belly Belly.co.au i bebac.com

PROČITAJTE I OVE JAKO KORISNE TEKSTOVE 

 

Komentara
Loading...