Da li ste znali ? :Bebice osećaju bol baš kao i mi odrasli

Prvo istraživanje magnetskom rezonancom na bebama pokazalo je da one osećaju bol na isti način kao i odrasle osobe kada su izložene istoj vrsti bolnih nadražaja.

bebe-osecaju-bol

Britanski naučnici Oksford univerziteta su uočili da je 18 od 20 područja mozga, koja su kod odraslih osoba aktivna tokom bolnih nadražaja, aktivno i kod beba.

Šta bebe vole: Od jarkih boja do muzike (PROČITAJTE)

Rezultati istraživanja sugerišu i da je prag bola kod beba niži pa iz njega proizlazi potreba preispitivanja dosadašnje prakse u ublažavanju bola kod beba, piše portal Pliva.

Šta bebe stvarno misle dok im pričamo bebećim jezikom (PROČITAJTE)

Naučnici su, uz pomoć magnetne rezonance pratili i reakciju mozga usnulih beba na nadražaje blagog intenziteta po tabanima koji bi odgovarali „bockanju olovkom“.

Šta zasmejava bebe i zašto? (PROČITAJTE)

Tom prilikom su utvrdili da je na nadražaj višestruko manjeg intenziteta beba imala isti odgovor kao odrasla osoba, što sugeriše da je prag bola kod beba mnogo manji.

„Bebe ne mogu ništa da kažu o svom doživljaju bola i teško je donositi zaključke samo na osnovu posmatranja bebe“, kaže vodja istraživanja, pedijatar Rebeka Slejter.

Zašto bebe hrču? (PROČITAJTE)

„Neki su tvrdili da mozak beba nije dovoljno razvijen da bi one stvarno osećale bol, ali naše istraživanje daje jake dokaze da to nije tako“, istakla je dr Slejter i dodaje da je istraživanje utvrdilo da bebe, ne samo da trpe bol, nego su na njega i osetljivije od odraslih osoba“.

U skladu s tim, Slejter smatra da, ako se daju sredstva protiv bola starijoj deci pre nekog zahvata, da bi onda moralo da se razmotri i davanje analgetika bebama.

Značaj bliskosti majke i bebe (PROČITAJTE)

U okviru istraživanja proučavana je reakcija 10 zdravih beba starih izmedju jednog i šest dana i deset odraslih zdravih osoba starih od 23 do 36 godina.

izvor.tanjug

 

Komentara
Loading...