Da li vas dojenje čini boljom majkom?

0

Iako sve svetske zdravstvene organizacije preporučuju dojenje beba najmanje godinu dana, širom sveta postoje majke koje muku muče sa odlukom da li da istraju ili da prestanu sa dojenjem ranije. Ne možemo, a da se ne zapitamo da li je dojenje to što jednu ženu čini dobrom majkom ili dobru majku odlikuje puno više od toga čime hrani svoju bebu?

Sve ove klasifikacije i podele su pomalo nepravedne zbog svih onih žena koje iz bilo kojih razloga jednostavno nisu u stanju da doje svoje bebe i pored velike želje, a zaista ih ima mnogo. Sve smo mi pre porođaja imale plan da svoje bebe hranimo isključivo majčinim mlekom bez ikakvih dodataka, ali ne ide sve onako kako smo planirli, zar ne? Jesmo li zbog toga loše i nesavesne majke?

Neke žene jednostavno ne mogu da doje

Postoji zaista mnoštvo medicinskih razloga zbog kojih žena ne može da doji, od raka dojke pa sve do male produkcije mleka i problema sa laktacijom pa do ranog povratka na posao i nemogućnosti usklađivanja. Kad je u pitanju rak dojke, dojenje se ne preporučuje i smatra se opasnima i za mamu i za bebu. Većina majki koje ne mogu dojiti muči gomila pitanja, jesu li loše majke, da li je trebalo da se više trude, da li je trebalo češće ispumpavati mleko… Treba da znate da samim tim što vas sva ta pitanje toliko muče, vi ste dobra majka i nemogućnost dojenja tu činjenicu ne umanjuje niti jednog trenutka. S druge strane ma koliko dojenje bilo dobro za bebu niko vas neće upozoriti da može biti psihički veoma iscrpljujuće.

Ako želite dojiti i poduzimate sve da vaša beba ima dovoljno mleka, posećujete stručnjake za laktaciju, ispumpavate mleko, pijete čajeve i suplemente, samo napred, ali ako vidite da sav vaš trud jednostavno ne daje željene rezultate možda bi trebalo da razmislite o nekim drugim opcijama. Slobodno se posavetujte sa pedijatrom o veštačkom mleku.

Kako da znate da je vreme da odustanete? Onog trenutka kad shvatite da vas sve to previše opterećuje da svaki dan razmišljate i plačete zbog toga što pored svog truda vaša beba i dalje ne dobija dovoljno mleka, ukoliko je vaša beba gladna i ne dobija na težini možda je jednostavno vreme da pustite.

Treba da imate na umu da je za vašu bebu bolje da bude sita, nahranjena veštačkim nego gladna nahranjena majčinim mlekom.

Šta je zdravije?

Tu je naravno sve jasno, majčino mleko je od velikog značaja za bebino zdravlje i stvaranje imuniteta posebno tokom prva tri meseca života, a ruku na srce i puno lakše će vam biti ako bebu budete samo djili posebno tokom noći jer nema ustajanja, pranja i podgrevanja mleka.

Ono što mi želimo poručiti svima majkama jeste da vas dobrom ili lošom majkom ne čini hrana kojom hranite vaše dete već ljubav koje mu pružate. I samo da napomenemo, mi se u svakom slučaju, na prvom mestu zalažemo za dojenje, ali ovo je tekst podrške za sve one majke koje imaju jaku želju da doje, ali iz bilo kog razloga ne uspevaju i smisle da su zog toga loše, što apsolutno nije istina.
lifepressmagazin.com

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Mali vodič za uspešno dojenje

Mamice dojenje nije dobro samo za bebu već i za vas

- Oglasi -

Šta morate da znate o dojenju?

Keksići za dojilje

Dojenje posle carskog reza

ISTINE O DOJENJU

Foto pexels-

- Advertisement -

Komentara
Loading...