Da li znate šta se tačno događa sa Vašim telom dve nedelje pre menstrualnog ciklusa?

0

Retko koju ženu jednom mesečno ne uhvati ono posebno raspoloženje – PMS. Svima oko vas je jasno da, blago rečeno, niste dobre volje, mnogi vam se sklanjaju s puta. Znate li šta se tačno događa sa vašim telom u to vreme?

menstruacija

Dve nedelje pre menstruacije
Hipofiza izlučuje hormone koji podstiču izlučivanje folikula i lutenizirajući hormon u krvotok. Upravo je to poruka jajnicima da je vreme da pošalju “paket”. Nakon primanja poruke jajnici u jajovod izbacuju najzrelije jajašce. Ono započinje svoj put prema materici, za šta će mu biti potrebno nekoliko dana. U međuvremenu jajnici povećavaju proizvodnju estrogena, hormona koji sluznici materice signalizira da započne izgradnju doma za embrion.

U naredne dve nedelje
Kako materica gradi tkivo i jača prokrvljenost, jajnici oslobađaju hormon koji je ključan za trudnoću, progesteron. Zbog toga telesna temperatura može da poraste za nekoliko stepeni, iako to možda nećete primetiti. Druge nuspojave nisu baš tako benigne. Progesteron takođe podstiče širenje mlečnih žlezda u grudima, pa su vam grudi u tom periodu verovatno bolne i otečene.

A žene koje piju kontaraceptive hormonske pilule često su pošteđene ove nuspojave.

 

 

- Oglasi -

Progesteron takođe može uticati na određene moždane hemikalije, uključujući i hormon za regulaciju raspoloženja, serotonin. To često podstiče i amigdalu, strukturu mozga povezanu s emocijama, a rezultat toga su dva šarmantna simptoma PMS-a: nervoza i teskoba.

U međuvremenu estrogen i progesteron pripremaju matericu. Creva se opuštaju i usled toga nastaje poznata nadutost i problemi s gasovima.

Period kad počne menstruacija
Nakon što je neoplođeno jajašce čekalo dovoljno dugo, materica shvata kako je ceo napor bio uzaludan. Snižavaju se nivoi estrogena i progresterona, a samim tim nestaju i simptomi PMS-a. Ćelije materice počinju da ispuštaju hemikalije koje se nazivaju prostaglandini i koji pomažu u ljušćenju materice, koje prati krvarenje i izazivaju kontrakcije mišića materice, koje osećamo kao grčeve. Iako imate osećaj da vam krv nemilice curi danima, činjenica je da je prosečni gubitak krvi tokom menstruacije svega nekoliko kašika.

Kada se menstruacija završi
Vaši jajnici već počinju da se pripremaju za ispuštanje novog jajašceta kako bi ceo proces mogao ponovo da otpočne.

izvor: Tportal.hr

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Menstrualni ciklus 3D animacija (VIDEO)

Ovako se menstruacija menja kroz život

6 razloga zbog kojih može da vam kasni menstruacija a da to nije trudnoća

- Advertisement -

Komentara
Loading...