Da malo zavirimo i saznamo šta se to dešava kod mame u stomaku kad krene avantura zvana 9 meseci :)

0

Za svaku buduću mamu prvi pokreti koje oseti u stomaku predstavljaju najsrećniji trenutak u životu, jer govore da je sve u redu.

Iako će proteći još nekoliko meseci dok se konačno ne sretnete licem u lice sa svojom bebom, već sada možete da počnete da se upoznajete. “Razgovor” sa bebom, nežno milovanje stomaka, puštanje prijatne muzike i osluškivanje njenih pokreta sjajni su načini da uspostavite ranu vezu sa detetom.

Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, velike su šanse da nećete imati izražen stomak sve do 12. nedelje. Međutim, to ne znači da se u vašem telu ne odigravaju žive aktivnosti jer je u njemu sićušno biće započelo svoj život. Kada se stomak zaokrugli i počne da raste, moći ćete da usmerite svu pažnju na najdražeg “podstanara” koji će, u narednim mesecima, sve češće pokazivati da nestrpljivo čeka da stigne na svet.

Šta se dešava unutra?

Za svaku buduću mamu prvi pokreti koje oseti u stomaku predstavljaju najsrećniji trenutak u životu. Oni joj govore da je beba aktivna i da je sve u redu. To se obično dešava oko sedme nedelje trudnoće, ali, zbog male veličine ploda, majka to obično ne oseća. Značajnija pokretljivost ploda javlja se oko 20. nedelje trudnoće, ali je većina majki propusti ne shvatajući da je ono što osećaju zapravo pokretanje njihove bebe.

Naime, osećaj koji stvara pokretanje ploda često se poistovećuje sa krčanjem creva ili gasovima! Beba je najaktivnija oko 24. nedelje. Ona tada počinje da isteže i savija mišiće i ostvaruje veći stepen kontrole nad pokretima. Međutim, zbog “amortizacionog” efekta plodove vode, čak ni tada možda nećete osetiti većinu pokreta. S druge strane, ako se vaša beba smestila ispod grudnog koša, ili se spustila nisko u karlicu, osetićete i njene najslabije pokrete – čak i one koji nastaju kada štuca!

Vreme za odmor

Kako napreduje trudnoća, a beba raste i razvija se, prostora u stomaku je sve manje i njeni pokreti su sve izraženiji. Oko 30. nedelje trudnoće osećaćete pomeranje svaki dan – obično ujutro čim se probudite ili uveče. U ovoj fazi trudnoće, beba će uspostaviti određenu rutinu ponašanja – mirovaće kada ste budni (jer je vaši pokreti uspavljuju!) a budiće se i postajati aktivna dok vi mirujete. To znači da ćete propustiti većinu njenih pokreta ako ste aktivni tokom dana i čvrsto spavate tokom noći.

Naravno, i ova pojava je krajnje individualna, te će pojedine žene imati utisak da njihova beba šutira loptu ili boksuje ceo dan, dok će druge verovati da je u njihovom stomaku usnulo jagnje. U poodmakloj trudnoći počinju “udari” ne samo ručicama, već i stopalima, kolenima i laktovima. Neki od njih, u stomak, rebra ili grlić materice, mogu da budu toliko snažni da izazivaju jak bol. Ukoliko vam se to često dešava, promenite položaj tela da biste je “naterali” da i ona zauzme drugi položaj.

Ručica ili nožica?

U poodmakloj trudnoći beba će biti potisnuta uz unutrašnji zid vašeg stomaka, što ograničava prostor za izvođenje gimnastike koju je ranije praktikovala. Sada lako možete da osetite pokrete držeći ruku na stomaku. Uostalom, to omogućuje da lekar tokom pregleda opipavanjem stomaka odredi u kojem se položaju nalazi beba, kao i da proceni njenu veličinu.

Zbog skučenosti u stomaku i bebinog snažnog potiskivanja, njeni pokreti sada mogu ne samo da se osete, već i da se vide – mnogo majki uočava konture ručica i nožica na koži stomaka dok se nemirno okreću i zauzimaju udoban položaj! Nežno milovanje stomaka i nagađanje kojim delom tela je “izvirila” mogu da budu zaista zabavni. Opustite se u toploj kupki i blago prelazite rukom preko stomaka opipavajući bebina leđa (meka, zaobljena površina), glavu i guzu (okrugle površine otprilike iste veličine), ručice i nožice (mali, zaobljeni i čvrsti delovi).

Zdravo, maleni!

Oko 18. nedelje trudnoće beba može da čuje, a od 26. počinje da prepoznaje vaš glas. To je sasvim dobar razlog da počnete da razgovarate sa njom. Osim osećaja povezanosti koju razvijate “razgvorom” sa njom, njena sposobnost da prepozna vaš glas doneće joj veliku sigurnost u trenutku kada stigne na ovaj svet. Uključite i supruga u ovaj ritual. Iako ne može da razume značenje reči, beba će “uhvatiti” boju vašeg glasa i ton kojim govorite.

Vaše raspoloženje takođe znatno utiče na nju. Ako ste, na primer, anksiozni, uplašeni ili nervozni, u njenom organizmu pojaviće se ista količna adrenalina kao i u vašem. Isto tako, sve što vas opušta, čini smirenom i srećnom, izaziva isti efekat i kod vaše bebe. Pokušajte da se opustite kada god možete, koristite vežbe disanja, tople kupke, blagu masažu, slušajte opuštajuću muziku.

Mnoge majke su primetile da njihove bebe, nakon rođenja, opušta ista muzika koju su im puštale dok su bile u stomaku. U poslednjim nedeljama trudnoće milujte i blago masirajte stomak. Zbog smanjene količine plodove vode i bebine blizine zidu stomaka ona će moći da oseti vaš dodir.

Veliko spuštanje

Na oko četiri nedelje pre porođaja primetićete da vam se stomak spustio, kao i da je istureniji. Zbog ovog pomeranja verovatno ćete primetiti pojavu udubljenja ispod vaših grudi i vrha stomaka. To znači da se beba spustila u karlicu, u položaj za porođaj. U druge znake finalnih priprema spadaju neometano disanje i želja za većim obrocima.

Takođe, zbog povećanog pritiska na bešiku osetićete pojačanu potrebu za mokrenjem, a zbog pritiska koji bebina glavica vrši na mišiće karlice, pojaviće se i bolovi i trnci u ovoj regiji. Ipak, nemojte da brinete ukoliko ne osetite nijedan od ovih znakova jer beba može da se spusti i bez neprijatnih pratećih simptoma.

Redovne lekarske kontrole biće sasvim dovoljne da se utvrdi da li se sve odvija normalno. U najvećem broju slučajeva beba se namešta glavicom nadole dok samo četiri posto beba zauzima postranični ili karlični položaj. U slučaju da spadate u tih četiri posto, lekar će vam preporučiti određene vežbice kojima ćete je podstaknuti da zauzme pravilan položaj (glavicom kao dole). U slučaju da beba zadrži nepravilan položaj, porođaj se najčešće izvodi carskim rezom, mada i postranično postavljene bebe mogu da se donesu na svet vaginalnim porođajem.

Koliko često se vaša beba pokreće?

Sve su bebe različite: neke se pokreću sve vreme i neprekidno podsećaju majke na svoje prisustvo. Druge su mnogo mirnije i teško ih je osetiti. Neke pokazuju utvrđenu dinamiku aktivnosti, dok se druge u jednom periodu oglašavaju svakodnevno, a onda se ne “čuju” nedeljama.

Svi ovi oblici ponašanja potpuno su normalni. Ipak, ako ste zabrinuti da se vaša beba ne pokreće dovoljno, obratite se lekaru. On će verovatno prvo tražiti od vas da napravite tablicu njenih aktivnosti zapisujući vreme svaki put kada se pokrene. Ukoliko ne registrujete deset pokreta u određenom vremenu, obično do 18 časova, verovatno će biti urađen ultrazvučni pregled da bi se proverilo da li je sa bebom sve u redu.

A sad, sve ispočetka

Ukoliko se radi o drugoj trudnoći, vaš stomak će početi da se zaokrugljuje ranije i biće veći zbog slabijih stomačnih mišića. Osim toga, postoje realne šanse da zbog istog razloga ranije ostetite bebine pokrete. Iskustvo koje ste stekli u prvoj trudnoći pomoći će vam da prepoznate brojne pojave, da ne propustite prve bebine pokrete, kao i da ih ne protumačite pogrešno.

Međutim, ako je vaša druga beba manje aktivna nego prva, može lako da se desi da njene pokrete osetite kasnije. Ona će se i u karlicu spustiti u znatno kasnije nego što je to bio slučaj u prvoj trudnoći (ponekad to učini neposredno pred porođaj).

Oblik stomaka ukazuje na pol deteta?

Ne pokazuje.. Način na koji nosite bebu nije pokazatelj ni pola, ni veličine bebe. U tome nasledni faktor ima presudnu ulogu – žene najčešće nose na isti način na koji su majke nosile njih. Takođe, dužina i težina bebe zavise od genetskog koda. Stručnjaci takođe veruju da telesna građa i masa buduće majke znatno utiču na oblik njenog stomaka tokom trudnoće. Odredite kojem tipu pripadate.

Kako izgleda vaše telo?

1. Najčešći tip – figura u obliku peščanog sata sa zaobljenim stomakom. Ovo je najbolji oblik karlice za prirodan porođaj.

2. Dečačka figura, uzanih kukova i širokih ramena. Stomak je relativno zategnut i potisnut nagore.

3. Vaš stomak je širok i lepo oblikovan, a kilogrami se ravnomerno “talože” na zadnjicu i stomak.

4. Najveći deo trudničkih kilograma “smestiće” se u donji deo stomaka.

SUPER TEKST ZAR NE ? AKO VAM SE SVIDEO I AKO VAM JE KORISTIO PODELITE GA SA PRIJATELJIMA :* HVALA

Komentara
Loading...