Da saznamo kako beba spava kod mame u stomaku ;)

Vaša beba je ušuškana u materici, u sredini koja je tamna, topla i tiha, a kada hodate, ili se pomerate uljuljkujete svoju bebu u san.

Beba je naviknuta na umirujući zvuk Vaših otkucaja srca, zvuk Vaših creva, i Vaš glas. Nikada nije gladna jer imak konstantan dotok hranljivih materija. Kao rezultat ovih faktora, beba retko ima problema sa spavanjem. Periodi, u kojima je beba budna, su nasumični i traju veoma kratko.

Vaša beba je jako aktivna u snu. Šutiranje i udaranje, koje osećate, su uglavnom pokreti, koje pravi tokom spavanja.

Negde oko sedmog meseca Vaša beba će početi da sanja. Njen mozak će do tada biti dovoljno razvijen za REM san.

Deca više sanjaju što su mlađa, a još nerođene bebe sanjaju najviše – oko 90% svog spavanja provedu u REM fazi. O čemu može da sanja fetus? To nikako ne možemo saznati. Možda samo nalete zvukova i maglovitih slika.

Ako ste išli na 4D skener, možda ste primetili da se Vaša beba „osmehuje“ u snu. To se dešava zbog REM faze sna – facijalni mišići se grče, i stvaraju ono sto nam izgleda kao osmeh u snu.
Vaša beba je noćno biće. Najaktivnija je noću jer tada ima najviše prostora za pomeraranje i najmanje umirujućih pokreta, koji je uljuljkuju u san.

Koje prednosti ima beba dok je još u stomaku? (SAVET PLUS)

Donosimo vam savete kako da vašem detetu omogućite značajnu startnu prednost dok je još u vašem stomaku.

Izbegavajte stres
Trudnoća nažalost neće ukloniti sve stresne situacije iz vašeg života. Štaviše, mučnine i promene raspoloženja mogle bi stres i povećati. Istraživanja su pokazala kako trudnice s nižim nivoom hormona kortizola, stres hormona, nose decu koja su manje osjetljiva na spoljašnji uticaj stresa. Ako ste se sad zabrinuli opustite se jer ipak mala količina stresa ponekad može biti i korisna jer se ubrzava krvotok, pa tako detetu dolazi više krvi do bebinog srca, mozga i bubrega.

Zdrava ishrana
Hrana sa niskim glikemijskim indeksom vrlo je bitna u trudnoći jer uravnotežuje nivo šečera u krvi. Zato bi trebalo da konzumirate lisnato zeleno povrće, mahunarke, orašaste plodove i žitarice jer su to sve namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks. Osim što će te imati više energije, održavanje nivoa šećera stabilnim može pomoći u smanjenju jutarnjih mučnina i vrlo je važna za detetov razvoj. Kada se zaželite grickalica, one nezdrave zamenite bademima.

Muzika koja vas opušta
Ne postoji bolje vreme od trudnoće da slušate muziku koja vas usrećuje. Muzika podstiče lučenje hormona sreće u mozgu. U trudnoći je slušanje omiljenih pesama još delotvornije jer će hormoni sreće koji se otputaju u vašem telu, serotonin i endorfin, preći i na bebu.

Uzmite svoju dozu vitamina D
Istraživanja su pokazala kako više od 70% trudnica ima manjak vitamina D u organizmu. Dokazano je kako majke sa višim nivoom vitamina D rađaju decu sa razvijenijom mišićnom masom. Samo deset minuta dnevno provedenih na suncu značajno povećava količinu vitamina D.

Vežbajte redovno
Žene često koriste trudnoću kao izgovor za prestanak vežbanja. S obzirom da trudnoća nije bolest, nema potrebe za prestankom ovakvih aktivnosti. Vežbe je potrebno prilagoditi svom stanju u zavisnosti od toga u koem ste mjesecu trudnoće. Nemojte vežbati više od 45 minuta odjednom, mnogo će vam više koristiti dve ili tri vežbe dnevno od svega 5 minuta. U tom kratkom periodu vežbanja popraviti će se cirkulacija, mišićni tonus i kondicija.

Komentara
Loading...