DANAS JE ĐURĐIC Ovo ne radite, da vas ne tera maler!

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic.

Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavio da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine.

Propovedao je novozavetnu veru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako, jašući na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju, koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

- Oglasi -

U pravoslavnim manastirima Sveti Đorđe je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta godišnje – 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja – Đurđic, i 6. maja, kada se obeležava dan njegove smrti – Đurđevdan.

U Zapadnoj Srbiji i Hercegovini postoji običaj klanja crnog petla ili pileta, i to u tišini, kako bi se domaćini zaštitili od napada vukova. Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je poznat kao zaštitnik vukova.

Na ovaj dan kažu da ne valja loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele godine!

Iako danas nije crveno slovo, ne valja da se rade teški poslovi i ručni radovi.

- Advertisement -

Komentara
Loading...