Danas se slavi najlepša i najodgovornija životna uloga -Dan roditelja

Biti roditelj je nešto najteže i najlepše u životu složiće se svi roditelji . Kada se odlučimo na taj korak jednostavno mi više nismo u prvom planu , ni mi ni naše potrebe nego samo naša deca . Dali smo im život za njih sad moramo da živimo .

dan roditelja032

Ovim povodom donosimo vam neke od roditeljskih saveta koji su obeležili odrastanje svakog deteta.piše.mondo

- Oglasi -

Ujedinjene nacije su 1. jun proglasile Međunarodnim danom roditelja, a u rezoluciji koja je doneta tim povodom, piše: porodica ima primarnu odgovornost za negu i zaštitu dece koaj treba da rastu u porodičnom okruženju i u atmosferi sreće, ljubavi i razumevanja, sa ciljem potpunog i sveobuhvatnog razvoja ličnosti.

Kada su roditelji u pitanju, jedan je uvek stroži od drugog. Najčešće je to otac. Međutim, kada vreme prođe, a deca i sama postanu roditelji, shvate da je tata, taj strogi čovek koji ti je branio da izlaziš do kasno u noć, telefoniraš dugo, nosiš prekratke suknje, spavaš kod dečka… ipak bio u pravu.
Evo nekih tatinih saveta koje bi valjalo poslušati:

Ne treba ti toliko obuće
Ne misli tata da ti treba da nosiš jedne cipele godinama, već da pametno rasporediš novac kojim raspolažeš. To znači – da štediš novac za neke druge stvari koje su muškarcima bitnije od „krpica“. Činjenica je da ih privlače štikle, ali da ih ipak dokrajče pametne i obrazovane žene. Dakle, kupi koju knjigu, umesto cipela.

Lepa si i bez šminke

Roditeljima je teško da objektivno vide svoju decu, ali kada ti tata kaže da si lepa i bez šminke, znaj da je zaista tako. Istraživanja su pokazala da muškarci vole kada su žene prirodne. Malo šminke je ok, ali preterano mackanje samo ukazuje na to da žena, zapravo, nešto krije.

Bolji su muškarci koji znaju sa alatom
Tata sigurno ne misli da budućeg supruga treba da biraš na osnovu broja eksera koje su kandidati zakucali, ali svakako treba da obratiš pažnju na to da li muškarac s kojim planiraš brak, na primer, sposoban da se snađe u različitim situacijama. Najlakše je platiti majstora koji će popraviti neki kućni aparat, na primer, ali šta kada ponestane novca? I još nešto – muškarci koji imaju alat i znaju da ga koriste, barem onaj osnovni, su privrženiji porodici i manje skloni razvodu, pokazuju istraživanja. Naravno, svako pravilo ima izuzetke, ali ipak treba imati u vidu i ovaj tatin savet.

Uživajte u današnjem danu
To znači da se uvek moraš oslanjati na sebe, a da bi to mogla moraš na vreme da počneš da radiš na svom obrazovanju i samopouzdanju. Lepo je kada imaš porodicu ili prijatelje koji su ti oslonac u životu, ali ne smeš da se uljuškaš i ne budeš spremna da se osloniš na sebe ako ti sudbina nekada okrene leđa.

Budi dama

Ovaj savet je u vezi sa prethodnim. Tata ne misli da kroz život koračaš kao razmažena lepotica pred kojom se svi klanjaju, već kao žena koja drži do sebe. Dama ne brine samo o svom izgledu, već i o renomeu, o svojoj porodici, prijateljma, karijeri. Ona ne da na sebe, ali je istovremeno spremna i da zaštiti one do kojih joj je stalo. To je veoma zahtevna uloga kojoj mogu da odgovore samo one žene koje znaju pravu meru u svemu.

Jedi kod kuće, a ne na ulici

Ova čuvena preporuka zbog koje mnoge devojčice prevrću očima, je višestruko dobra. Ishrana kod kuće je jeftinija, zdravija i dobra za lepotu. Jedno istraživanje je pokazalo da hrana bogata aditivima, veštačkim aromama, zaslađivačima i bojama, izaziva pojavu bubuljica.

Ne pravi grimase, ostaćeš takva zauvek
Verovala ili ne, mama je i u ovom slučaju u pravu. Pravljenje grimasa je dobra gimnastika za lice, ali ako se neprestano mrštiš dok čitaš, na primer, rizikuješ da ti se bore na čelu pojave brže nego što je to uobičajeno.

Nemoj da sam te uhvatila da pušiš

Svi znamo da je pušenje nezdravo, ali nas i čini ružnijim. Prilikom svakog povlačenja dima cigarete udišu se toksini koji su, između ostalog, veoma štetni za kožu. Takođe, duvanski dim isušuje kožu, a učestalo držanje cigarete usnama stvara sitne bore u tom predelu. Zbog svega toga osobe koje puše izgledaju nekoliko godina starije od svojih vršnjaka, pokazala su istraživanja.

Skloni kosu sa lica

Kosa na licu znači ulje na koži, što nikako nije dobro. Masnoća koju luči koža glave prenosi se i na dlaku, a ako nosiš šiške, na primer, i na tvoje čelo. Takođe, kosa se prlja tokom dana, u njoj se zadržavaju bakterije, prašina i sve ono što nikako ne bi trebalo da bude na tvom licu.

Ne grickaj nokte
Ne samo što je ružno videti, grickanje noktiju je i izuzetno opasno jer se tako nečistoća sakupljena ispod nokta direktno unosi u orgnizam, a nokti koji se gricaku su tanji i lomljivi.

Moraš ranije u krevet
Mnoga ispitivanja su pokazala da je za zdravlje, ali i lepotu, neophodno spavati minimum sedam sati. Dnevna dremka ne može da nadomesti čvrst san tokom noći. Loš apetit, nervoza, dekocentrisanost, ali i podočnjaci i siva boja lica posledice su nedovoljnog spavanja.

Sedi kao dama
Devojčice koje od malena naviknu da sede pravih leđa kasnije u životu imaju manje šanse da pate od bolova u kičmi i nogama. Osim toga, prava leđa zatežu i mišiće stomaka i grudi.

Isključi TV, kompjuter… prošetaj malo
Sedenje i ležanje usporava cirkulaciju što direktno utiče na izgled kože. Osim toga, uz televizijski program se često nekontrolisano jede i pije, što nikako nije dobro za vitak stas, ali ni za normalan nivo holesterola i šećera u krvi.
Biti roditelj znači biti ispunjen i srećan

Međunarodni dan roditelja kao povod
Međunarodni dan roditelja je odlična prilika da se zahvalimo svojim roditeljima na svemu što su činili i čine za nas, bilo da smo mladi ili se već i sami nalazimo u ovoj odgovornoj ulozi.

Posvetimo ovaj dan ljudima koji nam pružaju bezuslovnu ljubav i koji su čitav život posvetili našem podizanju, obrazovanju i upoznavanju sa svetom.

Devet meseci vam želi srećan i divan dan roditelja :*

 

 

Komentara
Loading...