Danas slavimo Mratindan: Običaji na današnji dan

0

Sin kralja Milutina i otac cara Dušana je po naređenju oca bio oslepljen. Pri oslepljenju, legenda kaže, javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti.

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja, a svojom mudrošću, podvigom, krotkošću, blagočešćem, tpeljivošću i blagodušnoću Stefan je pridobio ne samo sve monahe nego i ceo Carigrad. Nakon pet godina ponovo mu se javio Sveti Nikola rekavši mu: Došao sam da ispunim svoje obećanje.

Nakon toga, legenda kaže, Stefan je progledao i u čast ovog svetitelja podigao hram Dečanski, jedno od divnih dela vizantijske umetnosti i jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

Sveti kralj Stefan sa svetim Savom i svetim knezom Lazarom čini trijadu „svetosti, blagorodstva i samopožrtvovanja“ koje je narod srpski dao. Namučio se i  proživeo je svoj zemni vek i kao mučenik skončao 1336. godine primivši venac slave od Svedržitelja, kome je verno služio.

- Oglasi -

U narodu postoji izreka: „Sveti Mrata, sneg za vrata“, kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine. U narodu, naročito istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom, koji, kako tvrde etnolozi, potiču iz paganskih vremena.

Običaja na današnji dan nema, etnolozi su objasnili deliće ove priče. Dakle sama poenta je da ljudi vide ko je bio sveti „Mrata“ u narodu tako poznat. Sveti Stefan Dečanski. Veliki svetitelj i mirotvorac.

Jednu stvar danas domaćin kuće NIKAKO ne sme da uradi, inače će godina biti loša za CELU PORODICU.

Veruje se i da danas domaćin treba da sve kućne poslove preuzme na sebe, i onda će svim ukućanima sve krenuti kao po loju. Ukoliko je domaćin razmažen, zanoveta i ne želi da preuzme obaveze na sebe, godina će biti loša po celu porodicu.

PROČITAJTE JOVANINU PRIČU !

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...