Danas su Trojice: Evo ko su rusalke i kako ih se valja čuvati (OBIČAJI , SME -NE SME )

0

Crkveni praznik posvećen silasku Svetog Duha na apostole, koji se obeležava 50. dana od Vaskrsa, u narodu je poznat kao Trojičin dan ili Trojice. Ovaj praznik jedan je od najvećih koje obeležava Srpska pravoslavna crkva jer se, kao Vaskrs i Božić, slavi tri dana. Duhovska nedelja, ponedeljak i utorak praznici su u čast svetog trojstva Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.

Narod na Trojice tradicionalno posećuje istoimene manastire i traži oprost grehova ili lek za bolesti, a dobro je, kažu, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu kako bi cele godine u kući vladao mir. Na ovaj dan u hramove se unose sveža zelena trava i cveće od čega se potom pletu venci i u kući stavljaju pored ikone i kandila.

- Oglasi -

U ovo vreme se od davnina u istočnoj Srbiji organizuju povorke u kojima učestvuju najlepše devojke iz sela. One predstavljaju rusalke, vile nastale od duša preminulih devojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebnih obreda. Verovanje kaže da rusalke uvek nastoje da nanesu zlo, naročito ženama, i da vole da namame žrtvu do vode i udave je.

Otuda mnoge zabrane i ograničenja, pa priča kaže da ne valja spavati preko dana i peti se u krošnje drveća, jer rusalke baš tu vole da borave. Žene ne treba da peru veš, predu vunu i tkaju, niti da rade bilo koje poljske poslove. Onog ko bi se oglušio o zabranu rusalke bi opsele, pa bi se razboleo ili poludeo. Zato se u narodu kaže da uz sebe uvek treba imati čen belog luka ili pelina.

izvor.

- Advertisement -

Komentara
Loading...