DECA PIJU PREVIŠE ANTIBIOTIKA JER LEKARI NEDOVOLJNO INFORMIŠU RODITELJE!

0

Autori studije objavljene u Journal of Applied Communication Research, utvrdili su da je samo 4% roditelja kojima je savetovano da odlože davanje antibiotika detetu koje ima upalu uveta dobilo dovoljno opsežne informacije o infekciji i opasnostima od antibiotika.

Istraživanje je takođe pokazalo da su roditelji koji su dobili od lekara detaljno objašnjenje posezali za antibioticima samo kada je to bilo zaista potrebno. Umesto da ih bez razmišljanja daju detetu, oni su se pridržavali saveta i pružili detetu priliku da samo ozdravi.

“Kada koristimo antibiotike, najjače bakterije ipak prežive iako se bolest povuče. Međutim, s vremenom se prilagode i pretvore u otporne superbakterije koje čak ni jaki antibiotici ne mogu da pobiju. Najbolja odbrana nam je maksimalno uzdržavanje od uzimanja antibiotika, uz nadzor lekara,” kaže Erina Mekdžordž, vođa istraživanja.

Vitamini i deca

Prethodne studije pokazale su da “oprezno čekanje” umesto preuranjenog davanja antibiotika predstavlja delotvoran način da se smanji nepotrebno uzimanje antibiotika, bez opasnosti po pacijenta. Međutim, da bi ova taktika bila prihvaćena od strane roditelja, mora im se podrobno objasniti zašto sa antibioticima ne treba žuriti.

- Oglasi -

Naučnici su pratili 134 roditelja dece mlađe od pet godina kojima su lekari dali antibiotike za slučaj da se upala uveta kod njihovog deteta sama ne povuče nakon određenog vremena. Otkrili su da čak i kada im je bilo objašnjeno koji su rizici od antibiotika, roditeljiono što su čuli često nisu ispravno shvatili. Umesto da razumeju kako bakterije mogu da postanu imune na antibiotike, neki roditelji su zaključili da će njihova deca postati imuna.

Aspirin tek posle 12. godine !

Ovaj nesporazum pokazuje koliko je teško objasniti roditeljima šta će se desiti ako se antibiotici nekotrolisano koriste. Zbog toga je važno da lekari ulože mnogo više truda u razgovoru sa roditeljima i objasne im sledeće:

  • šta je infekcija uveta
    koja su neželjene posledice uzimanja antibiotika
    kako tretirati simptome bolesti (bol)
    u kom slučaju treba zatražiti dodatnu pomoć lekara
    Budući da zbog bakterija otpornih na antibiotike godišnje u Evropi i SAD umre 50.000 ljudi, naučnici poručuju da se treba uporno zalagati da se antibiotici vrlo racionalno koriste.

izvor detinjarije.com

Evo zašto je Wi-Fi tihi ubica svakog doma u regionu i šta morate učiniti da se zaštite od njegovog štetnog dejstva

- Advertisement -

Komentara
Loading...