DEČIJA LJUBOMORA: Šta raditi kada vaše dete postane ljubomorno na brata ili sestru, tatu ili mamu?

0

Većina roditelja je potpuno nespremna za bilo kakve manifestacije dečje ljubomore, uprkos tome moraju biti svesni da je sve to prirodno. S tim u vezi, nemoguće je isključiti emocije koje su se pojavile, a koje se ponekad ne mogu objasniti ili kontrolisati. Dečja ljubomora je jedno od takvih zdravih i prirodnih osećanja, pa je se ne treba plašiti!

Mnoge porodice se suočavaju sa ovim problemom. Ljubomora u detinjstvu je skoro neizbežna. Skoro svaka majka se suočava sa činjenicom da je starije dete uvređeno i zahteva pažnju, verujući da mlađi preuzimaju svu ljubav za sebe. Mnoge porodice se suočavaju sa ovim problemom. I čini se da je takva situacija neizbežna. Kada dođe druga, treća ili četvrta beba, umesto radosti zbog susreta sa dugo očekivanim bratom ili sestrom, starije dete iznenada počinje pokazivati ogorčenost, ljutnju, hirovitost.

O ljubomori dece

A jadna majka ne zna šta da radi. Ona ima mnogo briga. Sada čak i više nego ranije. Pelene, dojenje, hranjenje svih, pranje, čišćenje stana… I nema dovoljno vremena, a duša boli: možda sam loša majka, možda nešto nisam objasnila, nisam kontrolisala, možda nešto radim pogrešno…

Kako se mama oseća?

Pred starijim detetom ima sumnje, anksioznost i često osećaj krivice što za njega nije ostalo mnogo vremena, što nema vremena da se igra omiljenih igrica, uči poeziju ili samo sedne i razgovara.

Zaista želi da sve ide kako treba, lako i jednostavno, da se svi vole, i da budu velika jaka porodica. Ali često u rečima starijeg deteta, u njegovom ponašanju, evidentna je ljubomora.

Šta raditi sa dečjom ljubomorom? Kako se nositi s tim?

Manifestacija dečje ljubomore

U većini slučajeva, ljubomora u detinjstvu se javlja kod dece mlađe od 5 godina. Takmiče se sa mlađom braćom i sestrama, tatom ili očuhom, pokušavajući da privuku maksimalnu pažnju sa mamine strane. I za ovo postoji objašnjenje. Prepoznati malo ljubomoreje prilično jednostavno. Deca još uvek ne umeju da sakriju svoje emocije, pa svoja osećanja pokazuju otvoreno. Međutim, još ne znaju kako se zove ono što osećaju, pa im je teško da kažu ili zamole roditelje da obrate više pažnje na to.

Majka od porođaja“treba da pripada samo detetu“.

U prvim godinama života potpuno, posle 3 godine, veza malo slabi zbog širenja društvenog sveta deteta. Većina dece ide u vrtić, stiču prijateljstva, zatim prave prijatelje itd. Ali majčina pažnja je uvek važna. Takođe, drugi pravac ljubomore je ljubomora starijeg deteta na mlađe i obrnuto.

Pogledajmo oba slučaja:

I. Manifestacije dečje ljubomore prema roditeljima obično su praćene ovim: hirovi, sve vrste hirova koji deluju kao sredstvo borbe za pažnju majke; agresija prema drugom detetu ili odrasloj osobi koja oduzima majčinu pažnju; stalno zameranje majci da ga ne voli dovoljno, već više voli drugog; povlačenje u sebi i postupci protivni roditeljima; negativna reakcija na pohvale druge dece ili odraslih u njegovom prisustvu.

II. Među tipičnim manifestacijama ljubomore starijeg deteta prema mlađem mogu se primetiti: nanošenje povreda mlađem detetu, na primer, štipanje, griženje, čupanje kose itd .; oduzimanje igračaka, kvarenje istih; kapricioznost, loše ponašanje; stariji zabranjuje majci da priđe mlađem detetu, blokira joj put do sobe; zamera da ga manje vole; razne manipulacije; negativne reakcije na pohvale za mlađe dete i td.

Mehanizmi za rešavanje situacija

I. Novom čoveku, očuhu

Kako nedavna statistika razvoda stalno raste, povećava se i broj ponovnih brakova. I često se harmonični odnosi u novoj porodici ne spajaju zbog dečje ljubomore na očuha. Važno je i za majku i za njenog novog muškarca da znaju šta treba da urade kako bi uspostavili pozitivan odnos između očuha i deteta: Postavite temelje druželjubivosti i poverenja.

Neophodno je temeljno pripremiti za prvi susret deteta i novog muškarca u životu majke, stvoriti posebnu atmosferu kako bi njihovo poznanstvo bilo prijateljsko i poverljivo. Mirne porodične večeri, izleti u prirodu, izleti u zoološki vrt ili na druge lokacije pomoći će da se nosite sa verovatnom ukočenošću i nepoverljivosti. Objasnite detetu zašto je majci potrebna nova veza. Za dete, pojava novog čoveka u kući najčešće postaje potpuno iznenađenje, razvija se dečja ljubomora sa raznim posledicama. Neophodno je ozbiljno i poverljivo razgovarati sa detetom da čovek ne može biti sam, a svakako mu je potrebna podrška. Da bi postao glava porodice, novom čoveku će trebati dosta vremena. Problemi koji se pojavljuju pomoći će da se prevaziđe zamenica „mi“. Možete uključiti dete u zajedničke aktivnosti, pomoći mu u rešavanju problema. Uklonite negativne emocije. Odnos očuha i deteta je nastavak njegovog odnosa sa majkom. Čovek ne sme da zaboravi da je pod nadzorom. Dete ne treba da čuje grube reči, da posmatra grube izraze lica ili ravnodušnu reakciju. Prihvatite dete takvo kakvo jeste. Odnos između očuha i deteta uglavnom će zavisiti od odnosa majke i deteta. Ne prepravljajte i prevaspitajte dete na svoj način. Majka će ipak stati na stranu deteta, a ravnoteža u odnosu će biti poremećena.

Ne bori se za ljubav deteta prema svom pravom ocu. Vremenom će dete sve razumeti, pošto je dečje srce veoma osetljivo na čistotu misli.

II. Za tatu

Mnoga deca uzrasta od 1,5-3 godine su ljubomorni na svog oca zbog majke. Dakle, deca brane svoje pravo da imaju pažnju svoje majke.

Šta učiniti ako dete ne pušta tatu blizu mame: Ni u kom slučaju dete ne treba napuštati. Bolje je sprečiti napade besa i uključiti dete u zabavnu igru uz učešće sva tri člana porodice. Tokom igre treba stvoriti uslove koji pokazuju da roditelji vole dete, a istovremeno i jedni druge, i da niko nikome ne uskraćuje prava. Dete uvedeno u zajednicu roditelja mnogo manje oseća ljubomoru i nije toliko destruktivna. Takođe, dete oseća bolju povezanost sa tatom, što je važno za razvoj zdrave ličnosti. Objasnite detetu da i otac zauzima važno mesto u porodici. Mama treba nežno i nenametljivo da kaže da podjednako voli i dete i tatu, i da pripada obojici. Zagrlite se sa svojim detetom. Nemoguće je da tata pokaže hladnoću prema mami, samo zato što je dete ljubomorno. Stoga, bebu može privući u zajednički zagrljaj. Ovo će sprečiti moguću ljubomoru. Jedan dan u nedelji treba dati tati. Tako da je tata zajedno sa detetom ide u park, pozorište, šetnju…Neka otac nahrani bebu, stavi je u krevet. Ovo pomaže da se smanji duh takmičenja u porodici.

Otac i dete imaju zajednička interesovanja, zajednička sećanje i teme za razgovor.

izvor

 

Komentara
Loading...