Dečije gliste! Postoje dve vrste glista: male, Enterobius vermicularis i velike (VIDEO)

0

Gliste su paraziti koji žive u tankom crevu i najčešće se javljaju u dečjem uzrastu, mada su zarazi podložni i odrasli jer se lako prenosi, pa se istovremeno moraju lečiti svi članovi porodice.

Uprkos tome što izaziva strah i gađenje, ova vrsta parazita nije naročito opasna po zdravlje.

 

Postoje dve vrste glista: male, Enterobius vermicularis i velike, Ascaris lumbricoides, dečje gliste, koje se najčešće javljaju kod male dece, tanke su i bele, dužine od 2 do 12mm.

Žive u tankom, a jajašca polažu u debelom i slepom crevu, uglavnom noću, a njihovo kretanje izaziva karakterističan noćni svrab.

Kod devojčica postoji rizik od prelaska glista u vaginu i polaganja jajašca u toj regiji.

Velike gliste javljaju se uglavnom u uzrastu od 3 do 10 godina, mada se njima mogu zaraziti i odrasli. Znatno su veće od malih glista, dostižu dužinu od oko 30cm i žive u tankom crevu domaćina.

Međutim, tek izlegle gliste mogu da probiju crevni zid i prodru u krvotok, pa preko srca i jetre stižu u pluća, gde borave dok ne odrastu.

Kasnije, preko dušnika,jednjaka i stomaka, ponovo dospevaju u tanko crevo gde ženke nakon oplodnje snesu veliki broj jaja koja se samo delimično izbacuju izmetom.

Životni ciklus glista, počev od jajašceta preko larve, pa sve do gliste odvija se u ljudskom organizmu od 2 do 6 nedelja.

Ovi paraziti unose se u organizam gutanjem njihovih jajašaca, a prenose se vrlo lako preko prljavih ruku.

Jajašca su prisutna u prašini, na posteljini, odeći, nameštaju, igračkama, hrani, vodi, ali su i muve takođe prenosioci zaraze.

- Oglasi -

Dete može stvoriti začaran krug zaraze tako što se češe oko anusa, a zatim ne opera ruke, pa putem hrane ili stavljanjem ruku u usta ponovo unosi jajašca u organizam (autoinfekcija).

Na sobnoj temperaturi jajašca mogu da prežive tri dana, što je dovoljno da se inficiraju i ostali ukućani.

dečije gliste
Pexels

 

Veliki broj ljudi koji je zaražen malim glistama nema nikakve simptome ili je prisutan samo svrab oko anusa koji se, ukoliko se prenese u tu regiju, javlja i oko vagine te je praćen crvenilom.

S obzirom na to da ženke noću polažu jajašca, svrab je uglavnom prisutan u to doba I može ometati san.

U pojedinim slučajevima prisutni su i muka, gađenje, bolovi u stomaku, sluzavi prolivi.

Ako se radi o infekciji velikim glistama, osim svraba, povraćanja, prisustva glista u stolici, bolova u stomaku, nedostatka apetita, mogu da se jave i blago povišena temperature, kao i ozbiljnije plućne smetnje.

Veliki broj upletenih glista može dovesti do opstrukcije creva, žučnih puteva, upale žučne kese, pankreasa I slepog creva.

U slučaju infekcije glistama propisuju se adekvatni lekovi, koje ponekad treba da koristi i cela porodica, jer je to jedini način da se spreči širenje zaraze.

Lečnje obično daje dobre rezultate.

 

Foto Pexels Pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...