“Decu treba da naučite da ne mogu dobiti sve i odmah”evo i zašto !!

Moderne majke su “izgubile kompas” i čine štetu društvu tretirajući svoju decu kao “bogove”, smatra čuvena britanska vaspitačica Rejčel Vadilou u svojoj novoj knjizi.

Smatraju je “guruom” za vaspitanje dece, pomagala je čak i poznatim damama da izađu na kraj sa svojim mališanima i pomogla generacijama svojim priručnikom “The Baby Book”, koji se u Britaniji smatra biblijom roditeljstva.

Vadilou je nedavno objavila novu verziju knjige, u skladu sa društvenim promenama koje su nastupile poslednjih decenija.

Ona kritikuje moderni trend “vezanog” roditeljstva, u kom bebe spavaju i jedu kao po komandi. Takođe, ona smatra da majke ne treba da se osećaju krivim ako ne doje.

“Formula nije otrov. Mnogi ljudi hranjeni na flašicu odrasli su u zdrave ljude”, smatra ona.

“Ja ne opovrgavam činjenicu da su deca blago, ali sada podižemo generaciju malih bogova, a to neće dovesti razvoju boljeg društva. Izgubili smo kompas”, smatra Vadilou.

“Bebe ne smeju da misle da se svet okreće oko njih. Odrašće misleći da im svet duguje život”.

Ona smatra da majke treba da izbegavaju da decu dižu na pijedestal u porodici i da umesto toga treba da se posvete odnosu sa svojim partnerom i ostatkom porodice.

Rejčel Vadilou (68) ima troje dece i baka je šestoro unučadi. Ona je predavala na Koledžu za vaspitačice “Dr Barnardo” šezdesetih godina i zalaže se za tradicionalne metode roditeljstva.

“Bebe treba naučiti da ne mogu dobiti sve odmah. Pošto jedno uvek mora da čeka, blizanci su obično mnogo finiji”, kaže ona.

“Ne treba dete ostaviti da se smrzava, gladuje ili satima neutešno plače. To je zlostavljanje. Govorim o bebi punog stomaka u udobnoj kolevci, koja treba da nauči da se sama umiri i zaspi. To je roditeljstvo.”

Takođe, ona savetuje majkama da posle treće nedelje bebinog života, ne spavaju s njima.

“Bebe moraju da nauče da budu same. Ako majke spavaju sa svojom decom, posle dva-tri meseca beba neće hteti da spava nigde drugde”, kaže Rejčel Vadilou.

izvor.b92.net

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...