SHVATITE OVO OZBILJNO : Prvi simptomi dehidracije u trudnoći

SAZNAJTE SVE O OVOME

dehidracija-u-trudnoci -simptomi

Šta je dehidracija?

- Oglasi -

Dehidracija je znak da u organizmu nema dovoljno tečnosti koliko mu je potrebno, tačnije da telo izbacuje više tečnosti nego što se nadoknađuje. Obično nastaje naglo i može da bude veoma opasna. Stoga vodu ne treba piti samo kada osetite žeđ, već umereno treba konstantno hidrirati organizam.

Koji su najčešći simptomi dehidracije kod trudnica?

Žeđ je prvi znak da je došlo do dehidracije organizma i ovaj simptom nikako ne treba ignorisati, jer može da dovede do ozbiljnih posledica. Znaci dehidracije još su i  vrtoglavica do koje dolazi zbog pada pritiska, glavobolja, koja nekada može da preraste u migrenu, umor, mučnina, suva koža, a naročito usne. Tamno žuta boja urina, kao i neprijatan miris, takođe su simptomi dehidracije, iako i vitamini koje trudnice uzimaju mogu da budu razlog za ovu pojavu.

Navedeni simptomi znak su da je već došlo do dehidracije, koja veoma brzo može da dovede do ozbiljnih poremećaja, komplikacija u trudnoći, pa čak i do prevremenog porođaja.

Šta da radim ako osetim simptome dehidracije?

Najbolja prevencija i lek za dehidraciju je konzumiranje vode. Nekada razlog dehidracije mogu da budu povraćanje i dijareja, pa se konsultujte sa lekarom koji će vam, ukoliko je potrebno, preporučiti koje lekove treba da pijete. Takođe, u slučaju ozbiljnije vrtoglavice, glavobolje ili malaksalosti odmah pozovite lekara.

Kako sprečiti dehidraciju u trudnoći?

Tokom trudnoće izbegavajte napitke koji podstiču mokrenje! Najbolji način da sprečite dehidraciju je konzumiranje preporučene količine vode. Optimalni minimum koliko vode trudnica treba da pije tokom dana iznosi od 1.8 do 2.5 l, pa čak i više ukoliko je potrebno.

Izbegavajte kofein, slatke sokove i čajeve koji podstiču mokrenje. Najbolje je da pijete čistu vodu, u koju ponekad možete iscediti limun ili pomorandžu.

Koliko dehidracija može biti opasna tokom trudnoće?

Dehidracija organizma može biti veoma opasna naročito u trudnoći i može da uzrokuje niz komplikacija. Ukoliko zanimarite prve simptome dehidracije, oni mogu značajno da se pogoršaju. U prvim mesecima može da pogorša jutarnje mučnine, glavobolja može da dovede do jake migrene, a možete se osećati i veoma malaksalo i umorno, a mogu se čak javiti i nesvestice.

U drugom i trećem trimestru dehidracija može da uzrokuje pojačane kontrakcije koje mogu da dovedu do prevremenog porođaja. Takođe, dehidracija može da dovede do povišene temperature, usled koje se javljaju grčevi u mišićima, vrtoglavica, oticanje…

izvor.bebac.com

PODELITE OVO DALJE NEKOJ TRUDNICE ĆE SIGURNO POMOĆI :* HVALA

Drugi su čitali i ovo

Šta trudnice ne treba da jedu kada je vruće?

VAŽNO: Trudnice o ovome treba da vode računa u toku leta

  VAŽNO !! Kako pomoći detetu ako dehidrira?

 

Komentara
Loading...