Depresija u trudnoći

Trudnoća je obično srećan period, ali ne uvek i ne za svaku ženu. Otprilike jedna od deset žena pati od napada depresije tokom trudnoće.

Možda vam se čini kako bi trebalo da zanemarite svoja osećanja, obzirom da vam je uvek govoreno kako je trudnoća vreme radosti. Možda pretpostavljate da je tuga koju osećate samo vid raspoloženja koji je sastavni deo trudnoće. Međutim, depresija predstavlja više od jednostavnog osećaja tuge i nesreće, i može prerasti u ozbiljan problem ako ne zatražite pomoć koja vam je neophodna.

Ne postoji jednostavan skup simptoma koji dovode do napada depresije, već stanje varira od slučaja do slučaja. Neke osobe su konstantno loše raspoložene, druge se osećaju razdražljivo i plačno, ili se osećaju beskorisno i žele da se povuku iz svakodnevnog života. Depresija vas može izmeniti u emocionalnom i fizičkom smislu, a takođe izmeniti i vaše ponašanje. Može vam biti jako teško da sa drugima razgovarate o tome kako se osećate, uključujući tu i vašeg lekara.

- Oglasi -

Depresija_nepozeljni_pratilac_trudnoce_839156267

Ako patite od depresije, najverovatnije vam se dešava sledeće:

-Imate problema da se koncentrišete.
-Osećate anksioznost (zabrinutost, teskobu) veći deo vremena.
-Imate „kratak fitilj“ (brzo planete) i ne drži vas mesto.
-Imate problema sa spavanjem.
-Konstantno osećate izražen umor.
-Stalno ste obuzeti negativnim mislima.
-Stalno želite da jedete, ili ne želite da jedete uopšte.
-Osećate da vam više ništa ne pruža radost i zadovoljstvo.
-Malodušni ste tokom najvećeg dela dana.
-Osećate se plačljivo i bespomoćno.

Šta je izazvalo moju depresiju?
Ranije je postojalo uvreženo mišljenje da hormoni koji se luče u trudnoći pružaju zaštitu od depresije. To je zato što mnoge žene osećaju emocionalnu ispunjenost i blagostanje tela i duha tokom trudnoće. Međutim, danas se smatra da hormonalne promene tokom trudnoće mogu zapravo doprineti nastanku depresije.

Stres i napor do kojih trudnoća dovodi, naročito ako već brinete o svojoj mlađoj deci, mogu vas praktično učiniti podložnim depresiji. Ako se stvari ne odvijaju baš najbolje, kada, na primer, imate poteškoća u vezi ili novčanih problema, onda možete postati skloni depresiji još u većoj meri.

Drugi, konkretniji uzroci depresije jesu:

Stresni životni događaji
Krupni događaji u životu, poput selidbe ili razvoda braka, kao i gubitka posla mogu dovesti do napada depresije.

Problemi sa trudnoćom
Problematična trudnoća, kao na primer ona skopčana sa stravičnim jutarnjim mučninama, može uzeti svoj emocionalni danak. Ako niste planirali da ostanete u drugom stanju u ovom konkretnom momentu svog života, onda to takođe može uticati na vaša osećanja.

Komplikacije u prethodnoj trudnoći ili na porođaju
Vaša iskustva iz prethodne trudnoće i porođaja mogu uticati na to kako se osećate u vezi sa tekućom trudnoćom. Komplikacije u prethodnoj trudnoći ili težak i traumatičan porođaj mogu dovesti do depresije i psihičke teskobe.

Sterilitet ili spontani pobačaj
Ako ste iskusili probleme prilikom pokušaja da zatrudnite, ili ste imali spontane pobačaje u prošlosti, sasvim je prirodno da osećate zabrinutost u vezi sa bezbednošću trenutne trudnoće.

Fizičko ili emocionalno zlostavljanje
Nažalost, trudnoća može biti okidač za nastanak nasilja u porodici ili pak za njegovo intenziviranje i pogoršavanje. Ako ste žrtva porodičnog zlostavljanja, takođe ste u većoj opasnosti od nastanka depresije tokom i nakon trudnoće.
Razgovarajte sa svojim lekarom ako trpite ili ste trpeli zlostavljanje. Može vam biti teško da povedete razgovor na tu temu, ali jednom kada zatražite pomoć, počećete konačno da dobijate podršku koja vam je neophodna.

Hoće li mi biti potrebni lekovi za moju depresiju?
To zavisi od dubine vaše depresije. Ako imate samoubilačke misli, ne možete da se nosite sa svakodnevnicom ili ako imate napade panike, što pre se obratite svom lekaru.

Autor: http://depresija.net

Komentara
Loading...