DESET PREVENTIVNIH METODA KOD GRČEVA

Tri od deset beba pati od stomačnih grčeva, što za roditelje predstavlja pravu noćnu moru. Nudimo vam deset rešenja za ublažavanje bolova i iskreno se nadamo da će bar jedno od njih biti pravo za vašeg mališana!

Prvo i osnovno, zapamtite da grčevi nisu opasni i da se ne javljaju zbog toga što ste vi u nečemu pogrešili. Vremenom će se stanje popraviti, a do tada pokušajte da ublažite bebi tegobe pridržavajući se nekog od ovih saveta. I još nešto: ako nešto jedan dan ne daje rezultate, ne znači da će tako biti i sutradan.

1. NEKA PODRIGNE

Mnogi pedijatri roditeljima savetuju da spreče nagomilavanje vazduha u bebinom stomačiću tako što će je nekoliko puta u toku hranjenja podizati da podrigne. Tek nakon što izbaci vazduh, nastavite da je hranite. Pored toga, ponudite joj hranu pre nego što počne da plače kako bi vas obavestila da je gladna, jer dugo plakanje takođe utiče na gomilanje vazduha u želucu i crevima.

2. LJULJUŠKAJTE BEBU

Čim beba počne da plače, podignite je, privijte uz svoje telo i nežno je ljuljuškajte. Otkucaji maminog srca i njena toplina učiniće da se dete smiri. Ako ne uspete u tome, pokušajte sa vožnjom u kolicima ili automobilu – često se dešava da pomogne drmusanje u istom ritmu.

3. TRKOM U APOTEKU

U većini apoteka prodaju se preparati namenjeni smirivanju grčeva kod beba. Oni su potpuno bezbedni, ali nisu svi pojednako delotvorni. Mnoge mame tvrde da im je najviše pomogla vodica za smirivanje grčeva, izrađena na bazi lekovitog bilja i sode bikarbone. Neki od ovih preparata “razbijaju” molekule laktoze pa ona postaje lakše svarljiva. Bez obzira na to za koji ćete se preparat opredeliti, prvo pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu i nikada nemojte da prekoračite preporučenu dozu.

4. MAGIČNA MASAŽA

Masaža stomačića pokazala se efikasnom za smirivanje bolnih grčeva. Na vrhove prstiju stavite malo bebi ulja, ugrejte ruke, a zatim nežno, kružnim pokretima, masirajte bebin stomačić u smeru kazaljke na satu (dakle, sleva nadesno). Počnite od sredine stomaka, a zatim postepeno povećavajte krug. Masirajte je dok ne prestane da plače i dok ne osetite da stomak više nije tvrd i napet. Sa masažom treba početi pre nego što se beba rasplače, ali ne neposredno nakon hranjenja.

5. BLAGOTVORNE BILJKE

Mnoge mame tvrde da njihove bebe mnogo manje pate od grčeva otkad su one počele da piju čaj od kamilice, sat-dva pre dojenja. Pošto kamilica sadrži eterična ulja koja deluju smirujuće na ljudski organizam, ova teorija ima smisla. Ako njome ne uspete da umirite bebu, sebi ćete sigurno pomoći. Ukoliko hranite bebu na flašicu, pokušajte da dodate nekoliko kapi razblaženog čaja od kamilice u mleko ili da ga date bebi kašičicom, pre hranjenja.

6. ŠEĆERNA VODICA

Medicinska istraživanja dokazala su da male doze šećernog rastvora mogu povoljno da utiču na smirivanje bola. Ovaj rastvor pravi se na sledeći način: kašičicu šećera rastvorite u šolji proključale vode i ostavite da se ohladi. Plastičnim špricem sipajte po 2 ml ove tečnost u ugao bebinih usta i to ponavljajte dva puta dnevno, ali ne duže od tri dana. Ukoliko se stanje ne popravi ni nakon tri dana, prestanite sa davanjem ovog rastvora. Ukoliko su bebi počeli da se pojavljuju zubići, nemojte primenjivati ovu tehniku, jer šećer veoma loše utiče na zubnu gleđ.

7. SISANJE ZA UTEHU

Poznata je činjenica da se bebe nakon sisanja smiruju. Ako vaša počne iznenada da plače i vi posumnjate da se radi o grčevima, uzmite je u naručje, dajte joj anatomsku cuclu, a zatim je nežno ljuljuškajte. Ritmično pokretanje u kombinaciji sa sisanjem trebalo bi da da pozitivne rezultate.

8. PSSST…

Po jednoj od brojnih teorija koja se bavi “raskrinkavanjem” grčeva kod beba, njihov nastanak je u vezi sa prekomernom stimulacijom. Ako je to slučaj sa vašom bebom, pribegnite sledećoj taktici: čim beba počne da plače, prigušite svetlo i isključite sve izvore glasnih zvukova. Uzmite je u naručje, utoplite i ljuljuškajte u potpunoj tišini. Nemojte joj se obraćati, niti se igrati sa njom, već napravite opuštajuću atmosferu koja će smiriti i vas i nju.

9. STRUČNA POMOĆ

Kranijalna osteopatija je način lečenja pri kojem se utiče na koštani sistem da bi se otklonile zdravstvene tegobe, uključujući i grčeve kod beba. Stručno lice koje se bavi ovom metodom lečenja vrši stimulaciju vratnih i kičmenih pršljenova, čime se pozitivno utiče na rad organa za varenje, naročito kod beba koje su prošle kroz težak porođaj.

10. ODMORITE SE

Ako ste vi naspavani i odmorni, manje ćete “kidati” živce kada počne večernja “žurka” s grčevima. Zamolite majku, sestru, rođaku ili prijateljicu da pripazi na bebu u toku dana, a vi za to vreme odremajte i napunite “baterije” energijom.

Autor: Life Content (mamaibeba.com)

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...