DEŠIFRUJTE DEČJI KAŠALJ! Najbolji način kako da razlikujete različite respiratorne probleme kod mališana!

0

Dečji kašalj uvek zabrinjava roditelje, naročito ako mališan ima napade usred noći. Iako kašalj često samo zvuči strašno, zapravo je u najvećem broju slučajeva reč o sasvim bezazlenoj pojavi.

Treba znati da je to zaštitna reakcija organizma, koji refleksno pročišćava disajne puteve od šlajma i drugih izlučevina. Saznajte kako da razlikujete vrste kašlja i šta pomaže u tim situacijama.

Mala foka

Vrsta kašlja: suv, dubok i atipičan, obično se javlja usred noći. Ovaj kašalj prati zvuk sličan onome koji ispuštaju foke.

Šta treba učiniti: Sedite s detetom oko pet minuta u kupatilu ispunjeno parom (vlaga će stimulisati spuštanje sluzi iz pluća i ublažiti kašalj). Tokom noći obavezno otvorite prozor u spavaćoj sobi (svež vazduh ublažava otok sluznice disajnih puteva) i izbegavajte upotrebu klima-uređaja. Ipak, ako se kašalj pogorša ili dete otežano diše, odmah pozovite lekara. U tom slučaju, mališanu je verovatno potreban lek protiv upale. U suprotnom, kašalj će se povući nakon tri-četiri dana, piše miss7mama.

S mnogo sluzi

Vrsta kašlja: zreo, bez ubrzanog ili otežanog disanja i pratećih pištavih zvukova.

Šta treba učiniti: Čistite nosić svog deteta što češće, jer slivanje sluzi iz nosa u ždrelo podstiče kašalj. Kod beba i male dece, koja ne mogu sama da izduvaju nosić, koristite kapi za nos i pumpicu za izvlačenje sluzi. Naravno, pre upotrebe bilo kog medikamenta posavetujte se s pedijatrom. Ukoliko ni nakon nedelju dana ne dođe do poboljšanja, obratite se lekaru. Uporni simptomi mogu ukazati na sinusitis (bakterijska infekcija sinusa, koja se razvija iz obične prehlade) ili upozoravaju na alergiju, astmu i upalu pluća.

- Oglasi -

Zviždanje u grudima

Vrsta kašlja: uporan, uz propratni zvuk sličan zvižduku, praćen otežanim disanjem, obično traje duže od deset dana. Stanje se posebno pogoršava tokom noći ili ako je dete izloženo polenu, hladnom vazduhu, prašini, dimu ili ako se našlo u blizini životinja.

Šta treba učiniti: Ako se bolest javi u blažem obliku, simptom astme obično je hronični kašalj. Za postavljanje prave dijagnoze neophodan je lekarski pregled, a pedijatra treba obavestiti o svim slučajevima alergija, astme ili ekcema u porodici (ako ih ima), jer to povećava rizik od toga da i vaše dete oboli.

Grleni

Vrsta kašlja: hrapav, javlja se u jednakim intervalima, može biti suv ili zreo.

Šta treba učiniti: Obratite se lekaru ako telesna temperatura vašeg deteta prelazi 38 stepeni, ukoliko uporno povraća, ima proliv ili odbija da jede i uzima tečnost. Da biste sprečili da dete oboli od gripa, raspitajte se kod pedijatra o vakcini protiv ove bolesti. Stručnjaci posebno preporučuju vakcinisanje dece uzrasta od šest do 23 meseca jer su u tom uzrastu mališani naročito podložni komplikacijama koje uzrokuje grip. Važno je naglasiti da se ova vrsta infekcije može javiti u svako doba godine, mada je češća s proleća i u jesen.

Bronhitis

Vrsta kašlja: podmukao, obično ga prati ubrzano, kratko i otežano disanje.
Ostali simptomi: Kod deteta se najpre javljaju tipične tegobe koje prate prehladu kao što su kijanje, začepljen nosić i povišena temperatura (obično traju oko nedelju dana). Osim toga, mališan postaje bezvoljan, a kada diše, čuje se propratni zvuk.

Šta treba učiniti: Pozovite lekara čim primetite da se dete bori za dah ili je nervozno kada treba da jede ili pije. Ponekad je neophodna i hospitalizacija radi primene adekvatne terapije. Ukoliko su simptomi blagi, a dete nema većih problema s disanjem, dovoljno je da mu dajete dosta tečnosti i osigurate mu svež vazduh u sobi u kojoj spava.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor ALO

- Advertisement -

Komentara
Loading...