Dete i bes

0

Jedna od najkorisnijih stvari koju roditelj može da učini je da ima normalan pristup besu kao emociji. Razgovarajte sa decom o emocijama. Pomozite im da razumeju šta su emocije i odakle potiču. Treba im reći da emocije same po sebi nisu ni loše ni dobre, ispravne ni neispravne.

Prirodno je da dete doživi radost, iznenađenje, oduševljenje, strah, frustraciju, razočaranje, depresiju i bes. Naučite decu da prepoznaju i imenuju svoje emocije. Pitajte ih šta osećaju. Pomozite im da izgrade rečnik kojim će umeti da iskažu emocije. Na taj način će im biti lakše da razumeju svoj emotivni život, kao i da pričaju sa vama o tome.
Stavite detetu do znanja da vam je drago kada ono prepozna da je besno. To pokazuje da deca sazrevaju u svom shvatanju emocija i da uče kako da se na dobar način suoče sa tom jakom emocijom.

1. Čitanje knjiga je dobar način da deca nešto nauče o emocijama. Kad deca čitaju o iskustvima druge dece roditelji će imati priliku da sa njima pričaju o emocijama. Možete da počnete razgovor tako što će te postaviti pitanje : „Jesi li se ti ikada ovako osećao?“, ili: „Da li se sećaš kad si zadnji put osećao bes?“ Priče pomažu deci da nađu način da shvate svoja iskustva. Često je za dete lakše da nešto nauči iz iskustva drugog deteta nego od odraslih.

2. Kreiraj pravu atomosferu za zdrave emocije. Neka vaš dom bude mesto na kome deca bezbedno mogu da iskažu svoje emocije. Daj im do znanja da je u redu da se u vašoj porodici pokaže bes. Deci treba dati do znanja koji su neprihvatljivi načini da se bes iskaže i koje će biti posledice ako se budu ponašali na taj način.

3. Postaraj se da detetov kvalitet života ne bude pogodno tle za stvaranje besa. Prati njegovu ishranu i da li ima dovoljno odmora. Pobrini se za njegov raspored i za pritiske koje ima. Neverovatno je koliko dečji životi mogu da postanu prenatrpani obavezama i izazovima. Većina nas je osetljiva na frustraciju kada smo umorni. Možemo da eliminišemo veliku količinu nepotrebne frustracije i bola iz svog života ako povremeno unosimo promene.

- Oglasi -

4. Upoznajte dobro svoje dete. Proučite svoje dete. Kada najviše doživljava bes? Koje situacije povećavaju mogućnost da se razbesni? Kako obično iskazuje bes? Koji je najbolji način da se sa njim komunicira kada je besno?

5. Modeluj zdrav način da se ispolji bes. Budi dobar primer svom detetu. Pripazi na svoju verbalnu i neverbalnu komunikaciju kada ga disciplinuješ. Koja je tvoja prva reakcija kada se dete razbesni? Ako ste nalik većini roditelja želećete da ga ućutkate. Čuo sam bezbroj roditelja, uključući i sebe, kako detetu govore nešto nalik na ovo: „Ne treba da besniš. Nema razloga za bes. Muka mi je više da se svađam sa tobom. Ako sada ne prekineš stvarno ću se razbesneti.“ Šta ovakve izjave govore našoj deci o besu?

6. Kada ste besni na svoje dete ili nekog drugog, recite: „Besan sam“. Ako ste ljuti na svoje dete i brinete da li ćete moći da kontrolišete svoj bes recite detetu da vam treba neko vreme da se smirite. Nekoliko puta sam rekao svojoj deci: „Sad sam vrlo ljut i treba mi nekoliko minuta da se smirim i razmislim o svmu. Vratiću se za nekoliko minuta i onda ćemo porazgovarati o posledicama onoga što ste uradili.“

7. Fokusirajte se na najbitinije. Izbegavajte bitke sa decom oko nebitnih stvari. Oni imaju mnogo više vremena i energije da nam se suprotstave nego što mi imamo da ih nateramo da urade svaku najmanju sitnicu koju mislimo da treba da urade. Trik je u tome da treba po prioritetima da izaberemo bitke koje hoćemo da izguramo sa decom.

- Advertisement -

Komentara
Loading...