DETE I TELEFON! Kada je Prikladno Dati Detetu Telefon Bez Nadzora?

0

DETE I TELEFON! Za nove generacije se često kaže da su „rođene s telefonom“.

 

Neki roditelji s ponosom ističu da njihovo dete već sa godinu, dve zna da samostalno pokrene svoj omiljeni crtani film na YouTubu.

Mobilni telefon je postao neka vrsta digitalne utehe koju roditelji koriste kako bi umirili decu kada nisu u mogućnosti da im se posvete.

 

Tada dete pokrene jedan video, zatim prelazi na sledeći, pa na neki drugi… Dok to rade, roditelji imaju priliku da završe mnogo stvari ili čak da odgledaju film.

Primetili smo da su naša deca postala veoma vešta s prstićima – jedan od osnovnih pokreta koje savladaju jeste pomeranje sadržaja na ekranu.

Dok neki roditelji strogo ograničavaju dodirivanje telefona od strane svoje dece, drugi već na ranoj životnoj dobi poklanjaju puno poverenje u toj digitalnoj interakciji.

Da bismo razjasnili kako postupiti i kada je prikladno detetu dati telefon bez nadzora, konsultovali smo psihološkinju Anu Mirković. Od nje smo prvi put čuli termin „digitalna cucla“, koji roditelji koriste u vrlo ranom uzrastu kako bi privremeno umirili dete na nekoliko minuta.

 

Telefon bez nadzora treba razmatrati za decu tek u dobi od 12-13 godina, kada postanu kognitivno zreli i sposobni za logičko razmišljanje i donošenje odluka.

Međutim, čak i tada je važno da roditelj bude aktivan i prati emocionalno stanje deteta tokom ovih osetljivih godina.

Otvaranje dijaloga je ključno, jer tinejdžeri često mogu biti izloženi depresiji zbog online nasilja.

Roditelj treba da bude prisutan, posmatra situaciju, a ne nužno da ulazi u privatne poruke“, ističe psihološkinja za Zadovoljnu.

 

A šta na ovu temu misle roditelji, pitali smo na Facebooku:

 

- Oglasi -

Josipa: Čak mislim da nije poanta nadzor ili ne nadzor.

Nego nauciti klince kako se trebaju ponasati na internetu, dobro ih upoznati sa svim opasnostima koje se na istom nalaze.
Arijana:  Ogranićiti vrijeme korišćenja.

 

Martina: 

Ja sam jučer pričala sa kumom i rekla mi je da ju je njezin djecak pitao da zasto samo on i jos jedna curica u razredu nemaju svoj mobitel. Kuma je i vise nego dobrostojeca ali je smatrala da dijete u 1.razredu osnovne skole ne treba mobitel.
Moj djecak ima 6 godina i ne zna otkljucati mobitel.
Znao je,ali na vrijeme ga je prestao koristiti i sad vise ne zna. Ako mu nesto stavim na tablet to je ograniceno i to neki crtic,ne youtube niti nesto sto ce sam traziti po internetu.
Čak sam pocela razmisljati da ga naucim na mobitelu osnove ako treba nekog hitno nazvati,ali jos uvijek nisam to napravila.

 

Mirjana: Bez nadzor mu ga nedaj

 

Lidija: Sa 18 god,kad ga sam zaradi

 

Anita: Moj sin ima 13 godina i još uvijek je pod nadzorom s tim da ga mobitel baš nešto ni ne interesira.

 

Živana: Mislim da treba roditeljima ograniciti upotrebu telefona , od njih deca uce. Vecina roditelja nema meru za koriščenje telefona, pa da ih deca ne bi ometalo , oni i deci uvale telefon i svi skoncentrisani na telefon. Tišina, niko s nikim ne komunicira, a onda problem, deca do 5 g. Koriste pampers, sa pet godina neznaju da govore, a onda strucnjaci kazu da nemamo dovoljno logopede, a ti kucni logopedi (mislim na roditelje) su ustvari uzor svojoj deci.

 

Tamara: Kad krene u srednju skolu… ali opet povremeno nadzor. Nama je tata s vremena na vrijeme i oduzimao mob jos su bili oni bez interneta. A da ne kazem koliko cesto smo uplacivali bon 🙈 Jednom mjesecno ako ne i u 2 mj po 10 km. Ako potrosis jos te pita: u sta si potrosio? 🤣🙈

 

 Jagoda: Moja ima 8 god na TV ukuca YouTube i gleda crtani tel nema Jos rano je .

Foto FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...