Dete i ljubimac

Sa pravom pripremom dete i ljubimac mogu jako dobro živeti jedno sa drugim. Istraživanja su pokazala da su deca koja imaju kućnog ljubimca puno osećajnija, kooperativnija i imaju veći osećaj odgovornosti od ostale dece. Životinje imaju pozitivan uticaj na razvoj ličnosti i socijalnih veština. Da bi ljubimac i dete mogli razviti poseban, bogat odnos, treba se pripremiti pre nego što se dete rodi.

pas-i-dete

 Pripreme za prinovu:

- Oglasi -

  • Ako je vaš kućni ljubimac pas, vodite ga često, pre rođenja deteta, u posete porodicama sa malom decom. Tako se može priviknuti na decu, a vi možete oceniti njegovo ponašanje u prisustvu dece.
  • Kada se dete rodi neka tata donese kući stvari sa mirisom bebe (komad odeće ili gazu..). Na taj način se pogotovo mačke i psi mogu pripremiti na dolazak novog člana porodice.
  • Pre rođenja deteta uskratite ljubimcu deo pažnje, nakon dolaska bebe mu manjak pažnje neće biti preveliki šok.

Kada dete dođe kući, probajte ljubimca integrisati u novu svakodnevicu u porodici. Posle detetovog 6. meseca kada počne puzati i istraživati stvari oko sebe, trebate biti jako opezni. Dete mora da nauči neka pravila. Mačke i psi ne vole da ih neko dira po trbuhu, više im odgovara maženje po leđima. Kada ljubimac spava ili se hrani, dete ga ne sme ometati. Najvažnije pravilo za roditelje je: Nemojte dete nikada ostaviti samo sa ljubimcem. Životinje su nepredvidljive. Isto tako, ljubimcu treba biti zabranjeno mesto gde dete spava, ali i  životinja treba imati mirno mesto. Mački nabavite visoku sedalicu, a psu osigurajte mesto gde se može skloniti kada beba propuže.

Najbolje je ako dete i ljubimac odrastaju zajedno. Pre nabavke životinje trebate dobro razmisliti o toj mogućnosti. Da li imate dovoljno vremena za ljubimca – pogotovo psa? Da li je vaš stan dovoljno veliki? Izračunajte sebi troškove nabavke i veterinara i razmislite o najvažnijem: da li ste spremni da se vežete za životinju na nekoliko godina?

Ako je odgovor na sva pitanja da, informišite se koje životinje su primerene za porodice sa decom, a pre svega pročitajte 10 važnih saveta za zajednički život deteta i ljubimca:

1. Puno ljubimaca mogu biti prenosioci zaraznih bolesti i glista. Isto tako mogu na čoveka preneti buve. Zbog toga trebate vašeg ljubimca voditi na redovne preglede da se izleči od glista i buva ukoliko ih ima.
2. U sobici gde spava beba, ljubimcu nema mesta. To je sigurnije za bebu i sprečava pojavu alergija.
3. U vašoj porodici trebate biti vakcinisani protiv tetanusa. Bebe se vakcinišu u 4. mesecu.
4. Toksoplazmoza koja se prenosi putem mačijeg izmeta posebno je opasna za trudnice i nerođeno dete.
5. Ako u dodiru sa mačkama patite od suznih očiju i teškog disanja, napravite test alergije. Možda ste alergični na mačiju slinu i dlake.
6. Ugrizi mačaka mogu dovesti do infekcije. Nakon ugriza ranu uvek očistiti sa dezinfekcijskim sredstvom.
7. Ako vas mačka ili pas poližu po licu, uvek se umijte. Nakon svakog maženja ljubimca treba oprati ruke.
8. Pazite da vaše dete ne dođe u dodir sa mačijim izmetom ili ostacima mačje hrane.
9. Krpelji na ljubimcima obično ne prelaze na čoveka, ali ipak ih odmah odstranite sa vaše životinje da ne bi obolele od borelioze ili meningoencefalitisa.
10. Vaš pas mora biti vaksinisan protiv besnila, a vašu mačku dajte na vakcinaciju protiv uobičajenih bolesti i protiv tifusa.

izvor: nestle.rs
Komentara
Loading...