Dete psuje – kako reagovati?

0

Kada mališan oko druge godine otkrije psovke, otkrio je da je postao centar zabave.

Uglavnom se svi oko njega smeju.

Sledeći put kada poželi da bude u centru pažnje, opsovaće opet. Na roditeljima je da psovke ignorišu, bez smeha i bez kazni, savetuje Branka Tišma, školski psiholog.

Psovke su najčešće prolazna faza u ponašanju dece 

Deca počinju da psuju oko druge, treće godine, u fazi učenja govora. Roditelji najčešće na psovke najmlađih reaguju smehom ili podražavanjem. Takvo ponašanje se ne preporučuje, ali ne treba otići ni u drugu krajnost i decu kažnjavati zbog psovanja. Najbolje rešenje je ignorisati dečje psovke – kaže Branka Tišma, školski psiholog.

Sledeća faza psovanja javlja se pred polazak u školu. Tada s detetom treba otvoreno pričati.

– Sa decom treba razgovarati, objasniti im da nije pristojno psovati. Možete da se naljutite na njih, ali ne i da ih kažnjavate.

Kazne ih mogu naterati da kriju psovke od roditelja, ali ne i da prestanu s njima – savetuje psiholog.

Ukoliko vaše dete često psuje i govori ružne reči, to je u stvari poziv u pomoć. Jedna od mogućih reakcija može biti: „Vidim da si ljut i besan. Šta se događa s tobom?“

Ako preskočite ovaj važan razgovor, u pubertetu će vas dočekati nova faza. Tada psuju da bi povredili druge i koriste psovke u najneverovatnijim situacijama.

To je njihov način na koji provociraju. Tada treba da objasnite detetu da psovke mogu da uvrede i da na taj način mogu da se izgube čak i najbolji prijatelji.

Faze izgovaranja ružnih reči kod dece:

DVE GODINE
Mališani sa dve godine ne znaju šta psovke znače. Izgovaraju ih samo zato što su ih čuli od odraslih. Ako ih kažnjavate zbog psovki, pravite grešku jer oni ružne reči ne shvataju kao nešto loše, pa neće shvatiti ni kaznu.
ŠEST GODINA
Pred polazak u školu deca psuju da bi ispitala granice roditelja. Iako ne znaju tačno šta psovke znače, psuju pred vršnjacima da bi bili „veliki“.
TINEJDŽERI
Kada tinejdžer psuje, ima samo jedan cilj. Da nekoga povredi. Oni tačno znaju šta psovka znači i znaju kada da je upotrebe. Nekada se dešava da im psovke postanu uzrečica.
beberzica.rs
Komentara
Loading...