Detetu možda prečesto govorite „nemoj“, ali u ovih devet slučajeva je to obavezno

0

Roditelji često kažu “ne” deci. To je refleksni odgovor, često i instinktivan. Međutim, za dete koje to čuje previše puta, “ne” često ima dugotrajni efekat.

Prema dečjem psihologu Lori Markam, autorki knjige “Miran roditelj, srećna deca” i osnivačice sajta Aha!Parenting, ovo čini da deca misle “unutar kutije”.

Dete se zatvara. Ono oseća da je njegova inicijativa ugašena – kaže ona.

Iako nije dobro preterano odbijati dete, važno je takođe da ono ponekad čuje reč “ne”.

Markam objašnjava kako pronaći balans, odnosno kad treba detetu definitivno reći “ne”.

1. Na parkingu

Deca su premala da se vide iza automobila na parkingu, što može biti fatalno. Morate ih opomenuti da vas drže za ruku na parkingu, ili da se drže za kolica. Budite transparentni, ali i empatični – recite im da ne trče po parking već da budu uz vas jer mogu biti ozbiljno ugroženi, savetuje Markam.

2. Ako vaše dete povređuje životinje

Deca ne razumeju ako povređuju psa ili mačku, ali kad se to desi morate im reći “ne”. Markam preporučuje da pokažete saosećanje. Recite detetu, na primer: “Jadna maca. Budi dobar prema jadnom psu”.

3. Ako prisustvuju zlostavljanju drugog deteta ili ga čini

Ovo je test za unutrašnji “radar” deteta. Najbolje je detetu ukazati da, ako je neko bio zao prema drugom detetu, čak i ako je to njegov dobar prijatelj ili ono ne poznaje zlostavljano dete, ono ne smete učestvovati u tome.

4. Ako dete uništava ličnu imovinu

- Oglasi -

Dete ne može da utrči u sobu svog brata ili sestre i napravi mu nered jer se naljutilo na njih. Morate ga naučiti da poštuje ličnu imovinu druge osobe.

5. Ako se skida u javnosti

U našem društvu biti nag u javnosti nije u redu u određenim godinama, a Markam kaže da je ta granica u 4. godini. Neki delovi tela su privatni i ne dele se sa svima, ističe Markam.

6. Kad se ne ponašaju pristojno u restoranu

Ako se dete ne drži pravila sistema u kojem žive, morate ih zaustaviti. Velika je verovatnoća da će neko nagaziti dete u punom restoranu, da će se naći konobaru na putu ili spotaknuti nekog. Drugi imaju pravo da na miru večeraju, pa obuzdajte svoje dete.

7. U avionu

Aviokompanije imaju svoja pravila koja se moraju poštovati, bez obzira na godine. Dete ne sme da udara nogama u sedište ispred sebe, povlači policu gore-dole, vrišti i slično. Ipak, dugo sedenje je dosadno za dete, pa ga prošetajte po avionu kad je to moguće.

8. Kad ih učite o nepoznatim ljudima

Stranci su delikatna tema, jer mi odrasli stalno pričamo sa njima. Deca moraju znati da postoje “bezbedni stranci”. Većini odraslih se može verovati, ali se ovo odnosi na situaciju u kojoj je dete samo, bez odraslog u kojeg ima poverenje. Deci treba reći da nikad, ni pod kojim okolnostima, ne idu negde sa ljudima koje ne poznaju, savetuje Markam.

9. Kad dete pravi planove sa prijateljem

Pravilo u porodici dr Markam je da ne možeš prekršiti dogovor o druženju koji si napravio s nekim, samo zato što si dobio bolju ponudu. Na primer, ako je dete isplaniralo da se druži s prijateljem posle škole, a drugi ga zove na sladoled, ono ne može da odbije prvog prijatelja samo zato što mu se druga ponuda više dopala. Naravno, može da pozove tog prvog prijatelja na sladoled.

izvor.SD.

- Advertisement -

Komentara
Loading...