DIJASTAZA posle porođaja! VIDEO

0

Dijastaza je naziv za jaz između leve i desne polovine trbušnih mišića koji može nastati nakon porođaja kod žena.

Ovaj razmak je zbog povećanog pritiska u abdomenu tokom trudnoće, kada se materica širi i fetus raste, a trbušni mišići se istežu.

Dijastaza se obično javlja tokom kasne trudnoće i nakon porođaja.

 

Simptomi dijastaze mogu uključivati prolazno oticanje abdomena, slabost abdominalnih mišića, bol u donjem delu leđa i bol u stomaku.

U većini slučajeva, dijastaza će se spontano zatvoriti u roku od nekoliko nedelja ili meseci nakon porođaja. Međutim, u nekim slučajevima, dijastaza može trajati duže i može dovesti do problema sa kontrolom abdominalnih mišića, bolova u leđima i drugih simptoma.

Ako žena nakon porođaja primeti dijastazu, važno je da se obratite lekaru ili fizioterapeutu da proceni stanje i dobije savet o vežbama koje će pomoći da se dijastaza zatvori i ojačaju trbušni mišići.

Postoje razne vežbe koje mogu pomoći u ovom procesu, ali je važno da se pridržavate individualnog plana lečenja i da budete strpljivi u procesu oporavka.

 

ŠTA UZROKUJE DIJASTAZU?

Svi se radjaju sa razdvojenim trbušnim mišićima. Oko treće godine, nakon razvoja nervnog sistema, oni se spajaju.

Mišići se nikada ne zatvaraju potpuno tamo gde se pupak spaja sa trbušnim mišićima, što omogućava da se mišići otvaraju pod pritiskom.

Zbog odredjenih razloga trbušni mišići mogu da se razdvoje više nego što je normalno:

 • Nepravilno dizanje tegova i vežbanje
 • “Jo-jo” dijete
 • Ciroza jetre
 • Rak želuca
 • HIV
 • Genetika

Iako svako može dobiti dijastazu trbušnog zida zbog gore navedenih razloga, postoji jasna povezanost dijastaze sa trudnoćom.

dijastaza
FreePik- Dijastaza

- Oglasi -

SIMPTOMI I POSLEDICE DIJASTAZE TRBUŠNIH MIŠIĆA

Neki simptomi su slični normalnim simptomima nakon porođaja, što može dovesti do zabune.

Ali ako imate neke od navedenih problema nekoliko meseci nakon porođaja, razgovarajte sa svojim lekarom:

 • Ispupčenje trbuha (trbuh koji je ispupčen kada se stoji analik kupoli kada se sedi)
 • Bol u krstima
 • Konstipacija – Zatvor
 • Nadutost
 • Problemi s dnom karlice
 • Loše držanje
 • Slabost
 • Bol tokom seksualnog odnosa

Dijastaza trbušnog zida u retkim slučajevima može da prouzrokuju herniju (kilu) i tada doktori preporučuju operaciju.

Dobra vest je da se ovakvi slučajevi veoma retko dešavaju.

 

Kako da prepoznam dijastazu trbušnih mišića?

Ali ukoliko do toga ne dođe, na vašem trbušnom zidu se može primetiti jedno udubljenje izmedju trbušnih mišića, koje se ne može samo od sebe zatvoriti već je neophodan poseban pristup i trening, a ono se naziva abdominalna separacija ili diastasis recti.

Novije studije pokazuju da približno 40% žena ima dijastazu 6 meseci nakon porodjaja.

Postoje različiti načini kojima bismo opisali izgled dijastaze, ali najčešće je opisujemo kao jednu kupastu pojavu koja se javlja prilikom ustajanja iz ležećeg u sedeći položaj (može se pojaviti i prilikom kašljanja), dok će onda kada ležimo relaksirano na ledjima ona nestati.

Da biste proverile da li imate dijastazu pravog trbušnog mišića, najpre lezite na leđa, sa savijenim nogama u kolenima i sa oba stopala na podu.

Potom postavite svoje prste (šakom okrenutom ka licu) u predelu iznad pupka.

Laganim pritiskom na stomak, podignite glavu od poda (kao kada radite trbušnjake, samo što u ovoj situaciji ne podižemo rameni pojas).

Ovaj položaj dovodi do kontrakcije trbušnih mišića i moći ćete sa sigurnošću da procenite da li ovo udubljenje koje predstavlja dijastazu postoji.

Ako je razmak izmedju trbušnih mišica 2 prsta (okvirno 2cm), dijastaza postoji, dok se razmak od 4/5 smatra ozbiljnijim stanjem. Istim postupkom proverite i iznad i ispod pupka, jer dijastaza može biti na različitim mestima celom dužinom linee albe, isto tako može biti i različite širine i dubine.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...