Dirljiva ispovest jednog tate

Ništa ne može da vas pripremi na preveremeno rođenje deteta.

Vejn Litl je znao da će uskoro postati otac, ali nije očekivao da će se to desiti 15 nedelja pre zakazanog termina. On i njegova supruga su se premali da idu na rođakov rođendan, kada je trudnica u 25. nedelji trudnoće počela da se porađa. Svega 45 minuta kasnije na svet je došla mala Dejzi-Mej, koja je težila svega 850 grama.

Beba je prve mesece života provela u inkubatoru

– Nije mi palo na pamet da ću moći da postane otac tako skoro. Tek smo za nekoliko dana prešli zakonsku granicu za abortus u Velikoj Britaniji. Kada se rodila, odmah su je prikačili na aparat za disanje, jer njena pluća nisu bila dovoljno razvijena. Posle su je odvezli u drugu bolnnicu, a nama su rekli da malo odspavamo – piše ovaj otac svoju ispovest.

Naravno, roditelji nisu mogli oka da sklope ni te ni narednih noći, a tek posle 108 dana mala Djezi je puštena kući. Ona sada ima 10 meseci i zdrava je beba, ali ono kroz šta su njeni roditelji prošli pamtiće zauvek.

 

– Kada se sada prosetim, morali smo sve da radimo minut po minut. Sve se menjalo tako brzo, bilo je toliko informacija. Stalno smo se satajali sa lekarima, sestrama i specijalistima, a niko od njih ne razmišlja o vašim emocijama – kaže on.

 

Vejn naglašava da on i njegova supruga u tom trenutku uopšte nisu bili spremi za dolazak bebe. Mislili su da su im ostale još nedelje da se spremaju. Srećom, na insistiranje žene, Vejn je već bio sredio sobu za bebu, a pukom igrom slučajeva saznali su i pol bebe.

 

– Prvo smo rekli da ne želimo da znamo, ali onda smo se predomislili. Pozvali smo i moju ćerku iz prvog braka i svi smo zajedno saznali da čekamo devojčicu. Da nam se sve ovo desilo, a da nismo znali da je devojčica i da joj nismo već dali ime, drugačiji bi bio osećaj – kaže otac.

 

Vejn sa svojom suprugom

Na momente su mislili da će je izgubiti. To su bili teški dani, pa su između ostalog i otkazali sve planove za Božić. Proveli su ga u bolnici, pored inkubatora, družeći se sa svojim detetom. Kao najveći poklon koju su mogli da dobiju za Božić, devojčica je baš tog dana skinuta sa mašina za disanje i počela da diše samostalno, tog dana su je prvi put čuli kako plače i držali je u rukama.

Ovaj tata je  osnovao Fejsbuk stranicu posvećenu maloj Dejzi, na kojoj su počeli da se okupljaju ljudi koji takođe imaju prevremeno rođenu decu. Na toj stranici on delu svoja iskustva, a odlučio je i da napiše knjigu. Prvo je počeo da piše šta se dešava iz dana u dan jer se bojao da će izgubiti ćerku.

– Počeo sam da pišem pisma Dejzi od prvog dana. Planirao sam da joj jednog dana ispričam kroz šta je sve prošla. To je bio moj način da kažem samom sebi da je nećemo izgubiti i da će biti tu, da će mi sedeti u krilu i slušati me kako joj pričam – kaže Vejn.

izvor:blic.rs

Komentara
Loading...