Dobar razlog zbog kojeg biste mogli češće bakama ostavljati svoju decu

Ako ste tražili dobar razlog da ostavite svoju decu na čuvanje bakama, sada ga i imate. Istraživanje je pokazalo da postoji blagotvorni zdravstveni učinak na starije žene koje su u kontaktu s malom decom.

baka-unuci

Osim sile prilike ili čistog porodičnog zbližavanja, druženje male dece sa starijim ženama čudotvorno deluju na ženino zdravstveno stanje, tačnije, ublažava simptome menopauze, pokazalo je istraživanje provedeno na Kinsey institutu.

- Oglasi -

Jedna od autora istraživanja, Virginia J. Vitzhum radi većinom u području Bolivije, gdje je otkrila povezanost, , između menopauze i uloge bake.

„U poslednjih 20 godina istraživanje je pokazalo da žene u zemljama koje nisu industrijalizirane drugačije proživljavaju menopauzu. Te žene, koje često žive sa svojim unucima, imaju slabije simptome menopauze i manje valunga nego žene koje žive u industrijaliziranim zemljama“, objasnila je Vitzhum.

Jedan od razloga zašto je tomu tako je proizvodnja oksitocina, hormona sreće, koji takođe imaju svojstva koja regulišu telesnu temperaturu.

„Znamo da oksitocin igra veliku ulogu u reakciji odraslih ljudi na malu decu“, rekla je Virginia i objasnila da bilo koje dete, a ne samo ono u krvnom srodstvu, ima pozitivan hormonalni učinak na odrasle.

„Ljudski mozak je dovoljno fleksibilan da ceni interakciju s decom, čak i bez krvnog srodstva“, zaključila je autorka istraživanja.

Komentara
Loading...