Dojenje i korisne bakterije :Saznajte sve o ovome

0

Dojenje i korisne bakterije! Poslednje istraživanje sprovedeno na UNC-u još je jednom dokazalo kako je dojenje dobro za vašu bebu.

 

Naime, dobre bakterije koje se prilikom dojenja prenose s majke na dete imaju mnoge koristi za zdravlje bebe.

Zdrave bakterije olakšavaju uvođenje krute hrane jer pomažu pri probavi.

Za ovu studiju tim je prikupio uzorke stolice i informacije o detetovoj ishrani i zdravlju.

Primljenom genomskog sekvenciranja u uzorcima stolice utvrdili su vrste i funkcije pojedinih bakterija u detetovom probavnom sistemu.

 

- Oglasi -

Utvrđeno je kako ishrana bebe tokom prvih nekoliko meseci života ima uticaj na crevnu mikrofloru za celi život.

Deca koja su hranjena samo majčinim mlekom imali su u probavnom sistemu više zdravih bakterija koje su omogućavale sigurniji prelazak na čvrstu hranu, dok bebe koje nisu bile dojene su nešto teže prihvaćale čvrstu hranu i kod njih su bile veće šanse za bol u želucu i pojavu grčeva.

 

Kod dojene dece pronađeno je 20 bakterijskih enzima, dok ih je kod beba kod kojih je dojenje bilo kombinovano s adaptiranom formulom bilo čak 230.

Sama razlika se ne uočava dok je beba vrlo malena, već tek kada se počne s uvođenjem čvrste hrane, genetske razlike u uzorcima stolice postaju velike.

Kod isključivo dojenih beba u crevima prevladava vrlo poznata Bifidus bakterija koja je korisna za probavu, dok je kod beba dohranjivanih adaptiranim mlekom ove bakterije bilo vrlo malo.

Korisne bakterije u probavnom sastavu često se zanemaruju, ali one imaju vrlo važnu ulogu, kako kod dece, tako i kod odraslih, po pitanju pretnje, alergija i mnogobrojnih problema probavnog sistema.

 

Foto FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...