Dojenje i mršavljenje: Kako dijeta utiče na proizvodnju mleka?

0

Dovoljni i uravnoteženi hranljivi sastojci su vrlo važni tokom dojenja.

U poređenju sa potrebama u trudnoći, majci dok doji potrebno je dodatnih 500 kalorija dnevno u prva tri meseca nakon porođaja, a više ako doji nakon četvrtog meseca. Dnevno joj je potrebno 20 grama belančevina više kao i vitamina A i C. Visok nivo kalcijuma, koji se gubi majčinim mleko, uzrokuje dodatnu potrebu za kalcijumom oko 400 mg dnevno.

Dodatne količine kalcijuma, vitamina A i belančevina mogu se nadoknaditi sa pola litre mleka dnevno, a C vitamina sa dva limuna ili paradajzom.

Slatko i ukusno rešenje za brzo i lako povećanje količine mleka!

Za vreme normalne trudnoće u telu se poput zaliha čuvaju hranjive masti i belančevine. One snabdevaju telo energijom, od 200 do 300 kalorija dnevno kroz tri meseca. Žene koje doje većinom izgube te zalihe za oko šest meseci, osim ako ne jedu preterano. Žene koje ne doje, a žele da smršaju, moraju smanjiti unošenje kalorija i povećati fizičku aktivnost.

POMAŽE DA IZGUBITE TRUDNIČKE KILOGRAME (AKO SE POTRUDITE!)
Dojenje pruža mogućnost da smršate, ali pod uslovom da vodite računa o tome šta jedete. Za produkciju jednog litra majčinog mleka potrebno je 1.000 kalorija. To znači da vam je potrebno neznatno više hrane da biste omogućili nesmetani dotok mleka. Ako jedete normalno (manje nego tokom trudnoće), trošićete kalorije na produkciju mleka i sagorećete masne rezerve.

UMANJUJE RIZIK OD RAKA DOJKE
Dojenje dokazano smanjuje rizik od kancera dojke pre menopauze. Ovaj efekat nastaje već nakon dve nedelje dojenja. Što duže dojite, zaštita od ove bolesti se uvećava.

Telo žene pamti prvu trudnoću što tokom druge pomaže u proizvodnji mleka za novorođenče

- Oglasi -

Osnovni vodič zdrave ishrane

Ukoliko sledite navedena uputstva, obezbedićete dovoljan unos kalorija, a samim tim i dovoljnu količinu kvalitetnog mleka za vašu bebu:

– Jedite kada ste gladni. Uzmite čašu vode ili svežeg, ceđenog soka uvek kada dojite bebu.

– Ishrana mora da bude uravnotežena.

– Doručak daje „pun gas“ metaboličkoj brzini, sagorevajući kalorije brže nego kada preskačete obroke.

– Neka žitarice budu osnova obroka (jedite integralni, smeđi, pirinač), jer sprečavaju konstipaciju (zatvor).

– Jedite raznovrsnu hranu, jer će različitost mirisa i ukusa u mleku pomoći vašoj bebi da lakše prihvati nemlečnu hranu.

– Voće i povrće su naročito važni, jer sadrže potrebne minerale i vitamine.

VAŽNO -Situacije u kojima NE smete da DOJITE

- Advertisement -

Komentara
Loading...