DOJENJE : Mama pokazala kako izgleda upala dojke uz važnu poruku

0

Još uvek mislite da je lakše majkama koje doje !!! ?? 

Mame koje doje suočavaju se s raznim izazovima, a mastitis ili upala dojke jedan je od najčešćih problema s dojenjem. Bolna infekcija grudi koja utiče na mnoge žene koje doje može se razviti kao rezultat uvećanja ili blokade mlečnih kanala. Upaljena dojka je crvena, topla i bolna, žena često ima temperaturu i oseća se vrlo loše.
Mama iz Velike Britanije, Remi Peers je među tim ženama – i kao i toliko drugih majki, upala dojki je iznenadila Remi. Zbog toga je ona odlučila podeliti svoju priču kako bi se skrenula dodatna pažnja na mastitis.

 

This is mastitis. After hitting the 1 year breastfeeding mark last Sunday I felt compelled to share my story. Breastfeeding did NOT come easy for me. My milk came in after 5 days. I wasn’t aware that it could take that long, I didn’t even necessarily know what „milk coming in“ meant. (Nobody ever taught me.) I was the only mother breastfeeding on my ward. One women did try to breastfeed, but switched to formula after 12 hours because she „had no milk“ (nobody taught her either.) While the other babies slept with full bellies, my son screamed and cried attached to my breast through the night. (What was cluster feeding? Nobody told me) When I got home, problems started to arise-my nipple literally cracked in half. I have never felt such pain, I dreaded every feed, but persisted with tears in my eyes until I was healed. (Nobody taught me that breastfeeding could be painful, nobody taught me what a good latch looked like) When feeding my son out in public I would either go to the bathroom or pump at home and feed him with a bottle. Because I felt embarrassed and as though I would make others uncomfortable. This resulted in clogged ducts and engorgement. (I feed freely in public now, and have done for a long time. Fuck this backwards society!) Then came mastitis. I remember waking up at 3am shivering, putting on my dressing gown and extra blankets and trying to feed my son. The pain. It was excruciating. I was shaking and sweating but freezing to my bones. At 5 am I woke up my boyfriend and told him I thought I needed to go to the hospital. We got my stepdad, a doctor, he took my temperature and said it was slightly high, but to take a paracetamol and try and sleep. 7am comes, I’ve had no sleep, and now I’m vomiting, he takes my temp again. 40 c. I had developed sepsis overnight. This was because I was not able to recognise the more subtle signs of mastitis (as I had seen no redness that day) I was rushed to resus, given morphine, anti sickness and the strongest antibiotics they could give, and separated from my baby for two nights. I was Heartbroken. Continued in comments…

A post shared by MamaClog (@mamaclog) on

„Sećam se buđenja u 3 ujutro drhtući, oblačeći svoj kućni ogrtač i pokrivajući se dodatnim ćebadima, pokušavala sam da nahranim svog sina. Bilo je strašno, bolelo je, tresla sam se i znojila, ali kosti su mi se smrzavale. U 5 ujutro probudila sam svog dečka i rekla mu da  moram u bolnicu. Moj očuh, lekar, izmerio mi je temperaturu i rekao da je malo povišena, ali da uzmem paracetamol i da pokušam zaspati.

Otkriveno još jedno čudo majčinih grudi: Koja je uloga areola oko bradavica

Došlo je 7 sati, nisam ni oka sklopila, a sad sam i povraćala i ponovno su mi izmerili temperaturu. 40. Preko noći sam razvila sepsu, jer nisam bila u stanju prepoznati znakove mastitisa budući da tog dana nisam primetila nikakve znakove mastitisa. Bila sam slomljena. Odvojena od svoje bebe dve noći, na morfijumu, i najjačim antibioticima, neprestano sam tražila pumpicu kako se stanje ne bi pogoršalo. Sestrin odgovor je bio: ‘Imamo problema s pronalaženjem pumpice budući da nemamo puno majki koje doje ovde.'“

ODLIČNO SAVET SVAKOJ MAMI DA POGLEDA : Idealan položaj za dojenje- da vama bude udobno, a za bebu efikasnije

Dojenje je najbolji način da se pobediti mastitis

Ova majka, koja je priznala kako joj dojenje nije došlo spontano, naglasila je kako mastitis nije samo bolno i strašno stanje, već i problem koji govori o puno većoj borbi roditelja.
Od žena se ne očekuje da se porode same, ali nekako se očekuje da će same dojiti i ne deliti svoja iskustva i probleme s drugima, i zbog toga mnoge majke odustanu od dojenja ako imaju problema već na samom početku.“
Remi nije prva majka koja je podelila svoju priču o mastitisu, ali ostaje činjenica: Ne postoji dovoljno informacija koje su dostupne novim majkama u vezi s tom komplikacijom dojenja. To je tako čest problem zbog kojeg mnoge majke odustanu od dojenja, iako ironično, dojenje je zapravo najbolji način da se pobedi mastitis. Ali, žene poput Remi Peers donose promenu na najbolji mogući način – obrazovanjem drugih.

izvor.klokanica.

Zablude o adaptiranom mleku

Komentara
Loading...