ISKUSTVO MAME KRISTINE :Dojenje – najzdravije za bebu

Drage mame i buduće mame  Želim sa vama da podijelim svoju priču….

13714360_1136486946393780_955740172_n

foto. privatna arhiva mame Kristine

- Oglasi -

Prije mjesec i 19 dana na svijet je došla moja mala princeza.
Imala sam jaku želju i volju da dojim svoje zlato i uspjela sam u tome, zahvaljujući svojoj upornosti. U porodilistu su donijeli bebe i nabrzinu objasnili kako ih treba postaviti na dojku. Imala sam problema kao i većina majki. Bolne bradavice, krvave, ragade… Medjutim, kad je beba imala svega 11 dana, dobila je grčeve. Plakala je, što je i za očekivati. Tad su nastale gore muke, jedna osoba kaže : uzmi dohranu, beba je gladna, nema tu dovoljno mlijeka, nije ti kvalitetno. Ja uzmem, i srce me je zabolilo kad sam napravila prvu flašicu.

Na moju sreću, ljubav moja nije htjela flašicu, svega 60ml je pila u toku 24h. Dokaz da nije gladna, već da su grčevi u pitanju. Ali eto, pojedincima se ne može objasniti. Prestala sam davati AD prije 20-ak dana i sve je uredu. Bila sam „luda“ što sam uopšte nasjela na te priče. Eh sad…
Druga osoba kaže „Morat ćes joj dati dohranu za par dana, njoj će trebati više mlijeka“! A ne zna da kako beba raste ima sve veću potrebu za sisanjem, stvaraju se veće kolicine mlijeka. Ali eto, uvijek se nadje neko da pametuje.

Treća osoba, neki dan brblja : “ Podaj joj onu hranu, malo je njoj sisa, pij bijelu kafu i dosta mlijeka da ti dodje mlijeko“. Smorila sam se objasnjavajući da mlijeko stvaraju hormoni, a ne kravlje mlijeko ili bilo što drugo. Tako da više ne slušam te gluposti.

Drage mamice, nemojte uraditi istu stvar kao što sam ja, ali hvala Bogu sada uživam sa svojom bebom, dojim je na zahtjev i nikad više neću poslušati tudji savjet. Samo vjerujem u sebe i slušam svoje srce. Tako i vi, borite se za svoju bebu, izdržite bol.
Da napomenem, i sada me nekad znaju boliti bradavice, sve se može izdržati zbog svojih malih andjelčića. Budite uporne. Kad vidim kako moja ljubav zagrli svoju siku i smješka mi se, ja sam najsretnija na svijetu. To je najljepši osjećaj na svijetu!!! Bebu na siku i ako treba cijeli dan se ne odvajajte od nje.

Hvala mami Kristini što je podelila njeno iskustvo sa nama :*

autor.mama Kristina

izvor:devetmeseci.net

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA !!

Drugi su čitali i ove priče o dojenju

Save

Komentara
Loading...