DOJENJE : NEŽNI PREKID NAJJAČE VEZE

0

PRESTANAK dojenja, bilo zbog odluke majke ili deteta, ili nove trudnoće, može da bude i fizički i psihički bolno iskustvo.

prekid dojenja

Ginekolog-akušer, Dušan M. Protić kaže da je najvažnije na prirodan način zaustaviti mleko koje nadolazi, bez upotrebe lekova. Mada stručnjaci insistiraju na što dužem dojenju, optimalno godinu dana, a po potrebi i duže, ova posebna veza majke i deteta pre ili kasnije mora da se prekine.

Ukoliko majka želi da prestane sa dojenjem na dva načina može prirodnim putem da smanji proizvodnju mleka.

– Prvi je da još neko vreme beba sisa, ali samo toliko dok popusti napetost u grudima – kaže dr Protić. – Dakle, da podoj traje samo nekoliko minuta, što nije baš najbolje rešenje, jer će beba biti nezadovoljna i tražiti još. Drugi je da se potpuno prestane sa dojenjem i da uvek kada oseti da su grudi pune i napete, majka sama izvuče iz dojki manju količinu mleka. Mleko može da ponudi bebi ako želi da popije. Naravno, u oba slučaja je poenta da se grudi rasterete pritiska, da ne bi došlo do prepunjenosti i mastitisa – upale.

Neke mame imaju nedoumice da li da u slučaju da ponovo zatrudne, prestanu s dojenjem starije bebe. Dr Protić je izričit da bi, zbog zdravlja majke, trebalo prekinuti laktaciju.

– Mogu da se jave razne komplikacije kod produženog dojenja u novoj trudnoći: prevremene kontrakcije materice, krvarenje kod trudnice, preteći pobačaj ili prevremeni porođaj, gubitak težine i iscrpljenost organizma – uveren je dr Protić.

- Oglasi -

Kako on dodaje, oba načina za prestanak dojenja naviknuće organizam da postepeno krene da smanjuje proizvodnju mleka, do potpunog prestanka. Ne treba očekivati da će to da se dogodi preko noći, a da bi olakšale tegobe, mamama se preporučuje stavljanje hladnih obloga i podvezivanje grudi. Laktacija može da se prekine i lekovima, ali oni imaju neželjene efekte i uvek se daju u krajnjoj nuždi

  • Kako prekinuti, da li su potrebni lekovi

Lekovi za „seču“ dojenja NISU dobar put! Imaju prilično neugodne neželjene efekte, a i zašto bi se primenjivali kad mama, koja već dugo doji, ima sasvim dovoljno  vremena.

Prirodni put je najbolji – postepeno treba skraćivati podoje, pa ih prorediti i onda prekinuti. Ako ostane „višak“ mleka može se izmusti, ali kad se odluka donese NEMA povratka na podoje!

Ako se dete ponovo vrati „na dojku“ mleko će ponovo početi da se stvara, jer je baš sisanje stimulator laktacije. Zato, kad se odluka donese, treba je sprovesti, iako će dete negodovati, bez sumnje.

DOJENJE JE NEŠTO NAJLEPŠE I NEMA JAČE VEZE OD DOJENJA . DOJITE ŠTO DUŽE MOŽETE MAMICE . OVO KRATKO TRAJE .UŽIVAJTE U SVAKOM PODOJU SA VAŠOM BEBICOM . JA SE NADAM DA ĆU USKORO SESTI I DA VAM NAPIŠEM SVOJE ISKUSTVO O DOJENJU . JA SAM SVE DALA OD SEBE DA USPEM I USPELA SAM .

PODELITE OVAJ TEKST I SA OSTALIM MAJKAMA . HVALA :*

izvor:novosti.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...