Dojenje posle carskog reza

0

Veliki broj majki posle carskog reza ima problema sa dojenjem. Međutim, možete ih olakšati uz prave savete.

 

Ipak, ne budite strašljivi, dojenje posle carskog reza je moguće. Ne stvarajte nepotrebni pritisak, samo će nastati probemi. Vi možete biti uspešni u dojenju jednako kao i majke koje su rodile prirodnim putem. Razlika je samo u tome što mleko obično nadolazi malo kasnije kod majki koje su rodile na “carski” ili epiduralom. I to često zbog kasnijeg stavljanja na dojku. U mnogim bolnicama majkama ne donose decu na podoj, jer mnoge od njih nisu u mogućnosti da pravilno drže i doje dete, pa ih odmah hrane adaptiranom hranom. I to možete prevazići. Pročitajte savete stručnjaka.

Ne odbijajte lekove

Možda vas brinu lekovi koje vam daju protiv bolova posle carskog, ali imajte na umu da vam doktori ne bi dali nešto što šteti vama ili vašoj bebi. Svi ovi lekovi su sigurni u dojenju, ali poželjno je da naglasite medicinskom osoblju da bez obzira na carski rez želite da dojite. Tako ćete osigurati sigurno dojenje i da ćete dobiti prave lekove. Ovi lekovi su korisni jer će ubrzati oporavak i moći ćete odmah lakše dojiti, jer će bol, naravno, biti manja, a nema štete po bebu. Možda ćete se osećati malo umorno i pospano i vi i beba, ali drugih prepreka za dojenje neće biti. Ovi lekovi će vam pomoći da se opustite i tako će i mleko naići normalno.

Počnite odmah

Dojiti možete odmah posle operacije, odnosno porođaja, iako ste ranjivi. Naravno, to zavisi od vrste anestezije koju ste primili. Ako možete birati odaberite regionalnu (spinalnu) anesteziju, jer ćete moći odmah dojiti. Ipak, najčešće se radi opšta anestezija pri kojoj žena nije budna. Prilikom spinalne trudnica ništa ne oseća, niti vidi kako tačno porođaj teče, ali je budna i može da vidi bebu odmah nakon poroda i može da je doji par sati posle. (Naravno, uz pomoć i savete osoblja). Da biste dojili potreban je poseban položaj i pomoć.Rez će biti bolan i osetljiv i trebate biti vrlo pažljivi. Naravno, da je vaš oporavak bitan, ali to ne znači da morate odustati od dojenja.

Potražite pomoć sestre ili nekog od osoblja zaduženog za dojenje da vam pomogne da pronađete idealan položaj. Pomoći vam može i jastučić.

Teško da ćete moći dojiti na standardan način. Neke majke to čine u ležećem ili sedećem položaju, a drugima je lakši takozvani “fudbalski položaj” odnosno bebu uzimaju pod ruku (kao loptu u američkom fudbalu) i pridržavajući uz pomoć jastučića približavaju dojki.

Poželjno je (ukoliko to dozvoljavaju u bolnici) da beba bude stalno pored vas, ali da imate osobu (bilo da je pomoćnica u trudnoći, vaša majka ili suprug) koji vam mogu biti uvek pri ruci i koji će vam pomagati prilikom dojenja. Bebu je potrebno često hraniti, a vi ste još slabi.

Takođe, zamolite osoblje da bebi, ukoliko to nije baš neophodno ne daju flašicu i adaptirano mleko, jer vam to može otežati dojenje. Čim vam donesu bebu kontakt – koža uz kožu može biti vrlo važan za lakše dojenje i nadolazak mleka.

Takođe, u krajnjem slučaju možete mleko ispumpavati i davati osoblju da vam nahrani dete.

I budite strpljivi. Ne dopustite da vas obuzme nervoza ako mleko ne nadolazi. Iako mleka možda još nema stavite svakako bebu na grudi i pokušavajte. Tako možete stimulisati nadolazak mleka. Novorođenče treba da u toku 24 časa bude nahranjeno 8 do 12 puta. Prvo će krenuti kolostrum i to u malim količinama, ali dovoljnim za bebin mali stomak. Videćete brze promene već nakon 3 do 5 dana. Promeniće se gustina, boja i količina mleka. Čak i ako osoblje bude obavezno da da vašoj bebi flašicu sa adaptiranim mlekom možete se vratiti na dojenje. Konsultujte se sa osobljem i stručnjacima kako da pređete isključivo na dojenje kada se malo oporavite.

Beba će, takođe, biti malo pospanija zbog lekova koje uzmiate protiv bolova. Biće potrebno nekoliko dana da lekovi izađu iz vašeg i bebinog organizma. Pazite da beba ne zaspe tokom hranjenja i podstičite je da jede. Probajte različite položaje (koji su vam ugodni), dodirujte je, pričajte joj. Imajte na umu da je ponekad potrebno i do 15 minuta da biste bebicu razbudili da bi bila dovoljno budna da bi jela pravilno. Budite strpljivi i uporni.

Kod kuće

I kada dođete kući iz bolnice trebaće vam pomoć i u kućanskom poslovima i sa bebom. Vi se, ipak, oporavljate od operacije. Imaćete problema sa hodanjem, podizanjem bebe, dojenjem. Možete pozvati nekoga da vam pomogne, vama i suprugu ili unajmiti sestru. I ne odustajte, ma koliko težak oporavak bio trudite se da hranite vašu bebu pravilno i redovno. Ne okrećite se flašici osim ako baš ne bude potrebno. Budite u kontaktu sa vašim lekarom i tražite savet ako beba slabo jede.t60

Foto freepik.

- Advertisement -

Komentara
Loading...