Priča jedne mame : DOJENJE- srećna mama, srećna beba

0

Dojenje je postala toliko klizava tema da već na pola pomenute reči možete očekivati neki napad, revolt ili kako se  to već može nazvati ne znam ni sama….

Screenshot_10

Oko nas je puno priča o bolu   upalama ,injekcijama, temperaturi-  mučenickom dojenju na jednoj strani i popularisanju veštačkog mleka na drugoj uz redovan komentar:“Isto je to, svejedno dete će da poraste“. Pa,da li je isto? Slažem se, danas se velika pažnja posvećuje pri izradi veštačkog mleka i ono je zaista približno humanom mleku.Ali, jedno veliko ali-ni jedna formula ne može zameniti značaj humanog majčinog mleka za bebu i mamu. Formula neće podići bebin imuni sistem, niti će mama imati manje šansi da dobije rak grlića materice i dojke zahvaljujući formuli. Tako da nije baš ISTO,nažalost.

Kažem na žalost, jer neke majke su sticajem okolnosti primorane da hrane bebu veštačkim mlekom. Te majke nikako ne treba da dobiju osudu „velikih“ i „pravih“majki koje doje. Već trebamo svi zajedno   izanalizirati prve sate i dane posle porodjaja, videti da li je i gde bilo greške. Jer,   dojenje jeste prirodni proces, ali mu moramo malo pomoći da bi se ostvario.

Kako je za sve u životu potreban trud, rad i možda  najbitnije- informacije,tako i ovde. Ali kada pomenemo informacije ovde dolazimo do velikog problema. Na jednoj strani majke koje su sebi dale za pravo da govore da je veštačko mleko bolje i jače, na drugoj strani  imamo majke heroje koje trpe razne bolove i mučeničke rane da bi dojile svoju bebu, pa imamo i onih koji su opet mučenici jer kako kažu:“Lako je vama, vi svuda sa sobom nosite ručak. A ja moram da spremam,sterilišem flašicu, kuvam noću…“ Ovo su samo neki od primera koji su mi zapali za oko,a ima ih daleko više. I,kada se žena kojoj treba pomoći savet nadje u ovom začaranom krugu informacija, ostaje joj samo da plače.

Ali, još nisam pročitala da je neka mama napisala razlog zbog čega joj se desila neka neprijatnost tokom dojenja. A to je upravo ono što svima nama treba. Svaka čast mami koja je istrpela ragade, upalu ili neku drugu neprijatnost zbog svog deteta.To jeste za pohvalu i divlje njena istrajnosti. Ali je ni počemu ne čini boljom majkom od ostalih koje možda ne doje svoju bebu. A, ako pomogne nekome-svakako je čini boljim čovekom.

Pošto u porodilištima nikog nije briga za dojenje (svaka čast izuzececima) nama ostaje da se sami snadjemo. A to nećemo uspeti napadujući jedni druge,i hvaleći se mučeničkim ranama očekujući pritom divljene drugih i što više lajkova (oprostiće mi, nadam se, izuzeci).Nećemo uspeti ni ako ćutimo. Zato Vas pozivam, drage mame,da se ujedinimo i pomognemo jedna drugoj. Hajde da prenesemo svoja iskustva drugima,da podelimo i dobra i loša iskustva… Pozivam Vas da napišete svoju priču o dojenju,bilo ono uspešno ili ne. Da nam napišete,drage mame, razlog zbog čega ste na primer dobile upalu,imale ragade,itd… Naravno, ne mora nužno značiti da će taj Vaš razlog biti tačan medicinski,ali slobodno iznesite svoje iskustvo i mišljenje- možda pomognete jednoj bebi da uživa u mleku svoje mame. Takodje,sve mame koje su imale tu sreću da uspešno doje svoju bebu bez ikakvih neprijatnosti pozivam da nam detaljno opišu prve sate i dane posle porodjaja, i sa nama podelele po iskustvo iz kog mi možemo nešto naučiti. To što dojimo bebu nas ne čini boljim majkama, ali ako pomognemo nekom- to nas čini boljim ljudima.

I za kraj, da vam prenesem svoje iskustvo.

Već 8 meseci uspešno dojim bebu bez komplikacija. I za mene je izmlazavanje od ključnog značaja kad je dojenje u pitanju.I to u prvih nekoliko nedelja preporučujem ručno, jer ni jedna pumpica ne može kao ruka da razradi mlečne kanale. Porodila sam se carskim rezom i zbog pravila porodilišta prvi podoj je usledio posle 36h (inače jasam bila u stanju odmah posle budjenja…). Prvo je bio kolostum koji sam ja lepo izmuzla posle podoja. U početku ni jedna mama ne zna da se izmuze, prvo se obradujete kada krene kap  pokap, ubrzo dodjete I do prvog mlaza-tada već ide lakše. Ali, nikako ne treba odustati. Jer, čim odustanete smatrajte da ste već dobile upalu. Višak mleka u grudima izaziva grudvice koje kasnije stvore upalu. Posle kolostuma, obično, nadolazi puno mleka. Pošto je beba mala i ručka veoma malo, od presudnog značaja je pražnjenje dojki posle svakog podoja, ako imate puno mleka možete I izmedju podoja malo. Da bi se sprečile ragade poželjno je stavljanje uljnih AD kapi, ili nekog drugog preparata za tu namenu, uz masažu na bradavice,i tokom dojenja vodjenje računa da beba pravilno uhvati,

- Oglasi -

Znaćete da je beba pravilno uhvatila kada vas ne boli ništa,a vidite da beba guta mleko. Čim vas zaboli znači da beba nije pravilno uhvatila,odmah je odvojite od dojke ponudite ponovo,ako treba ponovite više puta, jer od toga zavisi nastavak vašeg dojenja.

Poštujući ovo, moja beba uživa u maminom mleku, a ja u dojenju bez bola.

BRAVO ZA OVAJ TEKST . VELIKO HVALA MAMI MAJI . DELITE DALJE OVO MAME JER MOŽE PUNO DA POMOGNE DRUGIM MAJKAMA KOJE ŽELE DA DOJE !! I JA VAS POZIVAM DA PODELITE VAŠU PRIČU . POŠALJITE PRIČU NA NAŠ EMAIL ( office@devetmeseci.net) uz vašu fotografiju ( dve najviše )

DOJENJE JE NAJBOLJE I ZA VAS I ZA BEBU . TO JE NAJJAČA VEZA !!

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA !!

autor priče : Mama Maja Dogandzić

izvor. devetmeseci.net

Drugima se dopala i ova priča mame Jelene

- Advertisement -

Komentara
Loading...