Doktor sa Harvarda poručuje :Prevarite telo smršajte za dve nedelje

0

Ludvig tvrdi da je plan sastavio na osnovu obimnog istraživanja, ali i ispitujući ostale studije o tome zašto se gojimo i kako mršavimo

slika

Sigurno ste čuli za dijete koje čine čuda, deluju savršeno na vašu liniju i to za vrlo kratko vreme. Većina njih je nezdrava. Stručnjak sa Harvarda savetuje kako doći do savršene linije i ostati zdrav!

Dr Dejvid Ludvig, stručnjak za nutricionizam i gojaznost osmislio je plan ishrane koji je predstavio u svojoj knjizi „Always Hungry?“ (Uvek gladni?)

Program počinje dvonedeljnim „zauzdavanjem želje“ za određenim namirnicama, a tokom tog perioda treba da se suzdržite od svih žitarica, prerađenog šećera, skrobastog povrća, alkohola i veštačkih zaslađivača.

Mahunarke, povrće i voće (do tri voćke dnevno) su dozvoljeni. Svaki obrok treba da sadrži porciju proteina (meso, jaja, sir ili jogurt) i masnoće (maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi). U ovoj fazi oko polovine unetih kalorija u toku dana treba da čine one iz masti.

Tokom druge i treće faze žitarice se postepeno uvode, ali one neprerađene, poput kinoe i ovsa. U drugoj fazi je dozvoljeno i skrobasto povrće, poput bundeve, ali ne i krompir.

U trećoj fazi je mnogo opuštenije, ali se preporučuje da svako nađe idealnu količinu ugljenih hidrata i šećera koju njihovo telo toleriše.

ODLIČNA DIJETA-Ovaj napitak topi salo sa stomaka za samo 7 dana!

- Oglasi -

Do kraja programa, oko 40 odsto kalorija treba da potiče od masti, 40 odsto iz ugljenih hidrata i 20 odsto od proteina.

Ludvig tvrdi da je plan sastavio na osnovu obimnog istraživanja, ali i ispitujući ostale studije o tome zašto se gojimo i kako mršavimo. Njegovo objašnjenje je sledeće:

„Kada jedemo ugljene hidrate poput hleba i keksa, nivo insulina u našem telu skače. Naše masne ćelije upijaju kalorije i zadržavaju ih, zbog čega ih nema dovoljno u krvi, a naš mozak i dalje misli da telo gladuje. Pošto je jedan od najbržih načina da unesemo kalorije u krv taj da jedemo proste prerađene ugljene hidrate, unećemo ih i onda ćemo ponovo biti gladni. To je začarani krug koji vodi do usporenog metabolizma i gojaznosti“, objašnjava Ludvig.

On kaže da je uloga prve faze dijete da „ponovo trenira naše masne ćelije“ da puštaju kalorije koje skladište, kako bi telo moglo da shvati kada je zaista gladno. Ludvig kaže da se to dešava kada se prosti ugljeni hidrati zamene mastima.

ODLIČNA DIJETA-Zelena bomba: Napitak koji skida 2 kg sa stomaka u rekordnom roku! (RECEPT)

„Tako se snižava nivo insulina i umiruje hronično zapaljenje, a masne ćelije prestaju da uzimaju toliko kalorija i prepuštaju ih telu. Glad prirodno opada, metabolizam se ubrzava i počinjete da gubite kilograme tako što sarađujete s vašim telom, umesto da idete protiv njega“, kaže Ludvig.

On tvrdi da su ispitanici koji su učestvovali u njegovoj studiji zaista manje čeznuli za ugljenim hidratima u trećoj fazi dijete. Takođe, on predlaže redovne šetnje, čiji cilj ne treba da bude „fizička aktivnost“ kao takva, nego uživanje.

Ludvig je i protiv brojanja kalorija i smatra da ljudi treba da jedu kad su gladni.

izvor: B92

- Advertisement -

Komentara
Loading...