Dominantne i kontrolirajuće svekrve: kako se nositi s ovim odnosnim i porodičnim izazovom

0

Dominantne, kritične i kontrolirajuće svekrve imaju veliki uticaj na naš porodični život, ali sa samopouzdanjem, čvrstim odnosom sa partnerom i strpljenjem možemo pronaći načine da prevaziđemo sve veće frustracije.

 

U nastavku proverite šta je karakteristično za takvu svekrvu, šta se krije iza njenog ponašanja i kako se nositi sa takvim izazovom.

Za takve svekrve je karakteristično da vole da imaju kontrolu i dominaciju.

Ispunjavanje njenih očekivanja može biti veliki (i često nemogući) izazov, jer veruje da niko ne može da uradi stvari ispravno i na pravi način – osim nje same.

Možda namerno ignoriše granice koje smo postavili u svojoj kući, ili otvoreno deli svoje sudove i mišljenja.

 

U nekim slučajevima pokušava kontrolisati život svog odraslog deteta.

U pozadini mogu biti skrivene traumatične prošle doživljaje, narcisoidna ličnost, usamljenost, nezadovoljavajući odnos sa partnerom, emocionalna nezrelost…

U nastavku su istaknute neke ključne i detaljnije karakteristike, ali naravno nije obavezno da su sve izražene.

 

Uvek je tu negde: Možda se pojavi iznenada ili se sama pozove na okupljanja i aktivnosti. To radi pod izgovorom brige za porodicu.

– Ne poštuje granice: Može potpuno ignorisati naše sugestije, uključujući granice. To može uraditi veoma očigledno, jasno odbijajući naš zahtev, ili suptilnije, na način da se osećamo krivima i nezahvalnima.

Voli da kritikuje: Procenjuje svaki naš korak i iskoristi svaku priliku da kritikuje. Jednostavno ponašanje poput okretanja očima ili dubokog uzdaha, možemo shvatiti kao znak njenog neodobravanja. Komentarisanje stanja naše kuće – uvek je tako neuredno.

– ili našeg radnog rasporeda – mislim da ne bi trebala raditi, jer imaš decu kod kuće – još je jedan način njenog ponižavanja.

Uvek je u pravu: Tašta sa takvim stavom će tvrditi da uvek ima pravo i da treba bez pitanja poslušati njene savete. U njenom rečniku reč „mora“ je prilično česta.

„To radim jer mi je stalo“: Kako bi opravdala svoje dominantno ponašanje, često se poziva na to da voli da brine o našoj porodici i da to radi iz ljubavi.

Želi pažnju: Možda pokušava da bude u centru pažnje kad god je to moguće i trudi se da bude omiljeni član porodice svojim unucima. U razgovoru ignoriše teme koje se ne tiču nje i brzo preusmerava razgovor nazad na sebe.

 

Na koji način takva svekrva može uticati na naše samopouzdanje, odnose i život uopšte

U takvim situacijama komunikacija je naporna, stresna i frustrirajuća.

Svekrvina sveprisutnost može značajno doprineti problemima u odnosu sa partnerom ili decom i može čak uticati na naš osećaj sopstvene vrednosti.

Ako sve to malo bolje pogledamo, možemo uvideti da konstantno kritikovanje svekrve može dovesti do razvoja perfekcionističkih sklonosti.

Ali često se dešava da ne ceni i ne priznaje naš trud, čak i ako smo ispunili sva njena očekivanja.

 

Neprekidno kritikovanje lako dovodi do smanjenja samopouzdanja i povećanja samookrivljavanja.

Možda ćemo zaista početi sumnjati u svoje sposobnosti u svim ulogama koje imamo – kao partneri, roditelji … Stoga nije ništa neobično da utiče i na naš odnos sa partnerom.

Na primer, naš partner možda ne deli iste poglede na svoju majku kao mi, što dovodi do napetosti i konflikata. Možda oseća da smo preterano strogi prema njoj i zbog toga je odlučno ignoriše ili brani njeno ponašanje.

Možda čak veruje da je njeno mišljenje ispravno i brani je tvrdeći da želi samo najbolje.

 

Stres zbog interakcije sa svekrvom, nisko samopouzdanje i problemi u odnosima mogu doprineti pojavi anksioznosti.

Možda imamo problema sa koncentracijom, nemir, razdražljivost i problemima sa spavanjem.

Pored svega navedenog, često se dešava da napetost i sukobi budu primijećeni i prije svega osjetiti i od strane djece, što može značajno uticati na njihov odnos sa bakom.

Zbog njenog ponašanja možda ćemo početi izbjegavati interakciju sa njom po svaku cijenu, ali to može dodatno zakomplikovati naš odnos sa partnerom i udaljiti nas od drugih članova porodice.

 

 

svekrva i problemi
FreePik

Kako postaviti granice i preuzeti kontrolu nad svojim životom

Iako se možda na prvi pogled čini kao nemoguća misija, postoje zdravi načini za uređivanje odnosa, ključno je postavljanje granica.

To znači da moramo biti veoma jasni, odlučni, ali i dalje poštovati šta želimo, šta tolerišemo, šta očekujemo …

Važno je da budemo jedinstveni sa partnerom i da se držimo svojih granica, bez obzira na njen odgovor. Bitno je sačuvati dostojanstvo i samopoštovanje.

Nemojmo se upuštati u svađe sa njom i ne vređati. Bez obzira na naš odnos sa njom, važno je da ne pričamo ružno o njoj pred našom decom.

 

Možemo razmisliti o razlozima za njeno ponašanje, jer razumevanje istih može pomoći da se lakše stavimo u njenu kožu.

Prihvatanje da je i tašta samo čovek može nam pomoći da bolje kontrolišemo njen dominantan i kontrolisan stav.

Možda je prošla kroz traumatična životna iskustva, možda je doživela smrt partnera ili je nešto drugo u pozadini.

To će nas naučiti da jačamo svoje samopouzdanje, jer možemo prepoznati taštine kritike kao projekcije njenih sopstvenih problema.

 

Iako nas možda pritiska da to učinimo, nemojmo pokušavati da ispunimo njena, često nerealna očekivanja već se umesto toga fokusirajmo na ono što nam je potrebno i što želimo u svom životu.

Učinimo ono što znamo da je dugoročno najbolje za porodicu.

 

Naravno, u situacijama poput ovih, ključno je imati otvorenu i iskrenu komunikaciju sa partnerom.

Važno je da budete složni, da zajedno postavljate granice i da se podržavate međusobno. Ako se partner izvlači, ignoriše vaše molbe ili čak stavlja svoju majku na prvo mesto, problem je mnogo dublji.

U tom slučaju, korisno je potražiti stručnu pomoć.

Foto FreePik FreePik
Komentara
Loading...