Dr. Rajović objašnjava kako prepoznati posebno nadareno dete (VIDEO)

Nije darovito ako nauči napamet celu lekciju od A do Š"

0

Nadareno dete! Ako vidite da mu nešto nije po volji, nemojte ga prisiljavati!“ upozorava dr. Ranko Rajović, specijalista endokrinologije i osnivač udruženja Mensa Jugoslavije, danas Srbije.

Istovremeno, objašnjava kako roditelji mogu prepoznati da je dete posebno nadareno u određenoj oblasti. Više u narednim redovima.

 

Često čujemo o praksi savremenog roditeljstva da se dete upiše u više vanškolskih aktivnosti istovremeno i da se što više zaposli tokom nedelje i vikenda.

Međutim, postavlja se pitanje koliko aktivnosti je previše i kada dete ima vremena za igru i odmor?

Pre svega, za izuzetno korisnu dosadu u kojoj razvija svoju kreativnu stranu, maštu, sposobnosti i talente.

Dr. Ranko Rajović često govori u medijima o odgoju djece, motorici, ali i o nadarenim mališanima.

Jednom je za strane medije izjavio da nadarena deca nisu ona koja idu na pet aktivnosti istovremeno, već ona koja se puno igraju u slobodno vreme.

Veoma je važno da roditelji prepoznaju talent i interesovanje svog deteta za određeno područje i usmere ga ka onome što mu zaista prija.

Na pitanje kako prepoznati talenat kod deteta, dr. Rajović odgovara: „Ponekad je teško proceniti na kojoj oblasti je dete nadareno.

Tada roditelji moraju osluškivati dete.

- Oglasi -

Na primer, ako dete neprekidno traži da ide u park i igra fudbal ili ako ćerka strastveno voli da pleše, omogućite im to.

Mališani recimo obožavaju dinosauruse.

Veoma je važno da deca puno razmišljaju u ranoj deci.

I u slučaju da su u periodu kad su oduševljeni dinosaurusima, možemo im kupiti slikovnice, dečje enciklopedije, postere i sličice koje će moći da lepe, bojanke… kroz dinosauruse i igru dete će onda dalje učiti o kontinentima na kojima su živeli, kako su se zvali, koji su bili biljojedi a koji mesojedi itd. Na taj način će saznati mnogo novih stvari.

Dete može oduševiti i istorija, istorijski filmovi.

A vi ste tu da oslušnete dete.

Dete može oduševiti i crtanje, zato ga vodite na kurs crtanja. Roditelji moraju prepoznati detetove potrebe, šta dete voli.

Možemo mu predstaviti učenje različitih korisnih stvari, jezika, sviranje instrumenata i onda vidimo šta od toga mu se sviđa. Ako mu nešto nije po volji, nemojte mu to namećati.“

 

Na pitanje šta se dešava sa detetom koje ima previše vanškolskih aktivnosti, kao i koliko je rizično prisiljavati dete na nešto što mu nije po volji, odgovara:

„Takvo dete može postati depresivno, više mu ništa neće biti interesantno. Kada roditelji primete da dete potpuno gubi fokus, treba postaviti nova pravila, pre svega granice.

Kada vidimo šta dete zaista želi, usmeravajmo ga u to. Nikako ga ne vodimo automatski kao robota, od jedne, do druge, do treće aktivnosti.

Na kraju od svega toga neće biti ništa.“

- Advertisement -

Komentara
Loading...