Dragi to što imamo dete ne znači da te ne volim

Da je znala u šta se upušta, kanadska spisateljica i edukator Tifani Ostin bi, pre nego što je postala majka, svom mužu u pisanoj formi poručila sledeće…

 

Dragi moj,

tata-mama-dete

- Oglasi -

Želim da znaš da će nam se život drastično promeniti, kako na bolje tako i na gore. S obzirom da ću se ja ubrzo poroditi, želim da se spremiš na promene koje će uticati na naše individualne živote, ali i vezu.

Znaj da te volim, iako ti to možda neće izgledati tako u narednih par meseci. To što neću imati snage za normalan razgovor neće značiti da mi nije stalo ili da ne želim da te slušam, već da sam previše umorna. Izvini unapred što neću moći da ispratim sva dešavanja sa tobom, ali neke vesti su jednostavno previše uznemiravajuće i tužne za mene već sada, mogu misliti kakva ću biti kad se porodim.

To što imamo dete ne znači da te ne volim, već da će ovaj mali „vanzemaljac“ okupirati svaki moj minut. Nekada će ti se činiti da sam digla ruke od svega i da jedva mogu da održim higijenu u kući, ali bavljenje detetom je mnogo kompleksniji i zahtevniji posao nego što se ljudima čini.

Ako pobesnim kad me pitaš: „Draga, šta si radila ceo dan?“ Znaj da to nije namerno, već da umesto mene te reči izgovara premorena, uplašena i prestravljena osoba kojoj su poverili nešto najdragocenije na čuvanje.

Molim te imaj u vidu da si mi sada potrebniji nego ikada. Tvoja podrška mi je sada najbitnija jer u većini slučajeva ni sama ne znam šta radim i da li je to što radim dobro za naše dete. Molim te ohrabruj me da nastavim dalje, govori mi da mi dobro ide i da sam dobra majka.

 

Imaj na umu da ćemo oboje želeti da se rastanemo jer ćemo misliti da više nismo potrebni jedno drugome, ali to nije tačno. Naša veza će se svakako promeniti, ali ukoliko opstanemo vremenom će postati  lepša, bogatija emotivnija. Vremenom ćemo zajedno naučiti kako da uspešno odgajamo dete i produbljujemo našu vezu, otkrivamo male i velike radosti i zajedno prolazimo kroz teške trenutke. Uspećemo u ovome i ujedno ćemo shvatiti da smo sazreli u bolje i kvalitetnije osobe. A kada se posle par godina budemo osvrnuli nazad na početke, videćemo da se sav naš trud isplatio.

Voli te tvoja,

Tifani.

Mlada Kanađanka započela je i blog „Dovoljno dobra majka“ u kome piše o svom iskustvu daje savete mladim mamama i hrabri ih u ovom veoma bitnom životnom zadatku.

izvor.zenskikutak.rs/

Pročitajte i ovo

Ako vam se ovo svidelo podelite i sa vašim prijateljima :* HVALA

Save

Save

Komentara
Loading...