JAKO VAŽNO :Kako, koliko često i dugo dojiti?

0

Ne gledajte na sat da biste kontrolirali koliko često ili kako dugo dojite. Naprotiv, opustite se i slijedite instinkt. Ako je dijete nemirno i plače, nahranite ga ponovno, iako ste to tek učinili. Dojenje je vrlo individualan proces i svaka mama i njezino novorođenče, moraju ga savladati zajedno.

dojenje

Obično se nove mame pitaju koliko često treba dojiti dijete. Ne brinite o tome, dijete će nametnuti režim. Neke se bebe hrane po četiri minute na svakoj dojci šest puta dnevno, dok se druge mogu hraniti po dvadeset minuta na svakoj dojci dvanaest puta dnevno. Normalno je da prvih mjeseci bebu dojite deset do dvanaest puta u dvadesetčetiri sata, a po potrebi i češće.

Majčino mlijeko je lako probavljivo, pa hranjenje i svakih sat do sat i pol nije neobično jer je želudac male bebe veličine njezine šake. Zapamtite da dojenje za Vašu bebu nije samo izvor hrane, već i potreba za druženjem s majkom, želja za majčinom blizinom, toplinom, sigurnošću i još puno toga.

Dojenje neće biti uspješno ako u podoju ne dođe do tzv. let down refleksa ili refleksa otpuštanja mlijeka.

Podoj započinje tako da beba vuče brzo i guta brzo, prvo, vodenastije mlijeko iz dojke. Nakon toga, trebao bi uslijediti refleks otpuštanja mlijeka, koji majka obično osjeti kao vrlo laganu senzaciju u dojci. Djetetovo sisanje se lagano uspori i mogu se uočiti vrlo polagani i dugački gutljaji. Nakon refleksa otpuštanja mlijeka, beba dolazi do masnijeg, kaloričnog mlijeka, koje joj treba za rast i razvoj.

- Oglasi -

Nakon početnih pokušaja, izaberite položaj koji Vam je pri dojenju najudobniji, ležeći ili sjedeći. Ako Vam je lakše, stavite nešto ispod nogu i poduprite leđa. Dijete bi u odnosu na Vas trebalo biti u okomitom položaju ako vam je u naručju ili paralelno s Vama ako ste u ležećem položaju. Djetetov položaj mu mora omogućavati izravan, nesmetan prisup dojci, u kojem se neće morati saginjati ili izvijati te okretati glavicu na bilo koju stranu kako bi moglo prihvatiti bradavicu.

Kod započinjanja podoja, djetetova usta moraju biti širom otvorena. To možete postići blago mu podražujući usta bradavicom na koju ste istisnuli par kapi mlijeka. Vaša bradavica mora se naći duboko u djetetovim ustima, tako da ono svojim jezikom može stimulirati područje dojke ispod bradavice i tako prazniti mliječne rezervoare. Tako ćete također smanjiti mogućnost oštećivanja bradavice pri podoju.

Hvala mami Selmi što nam je poslala ovoj tekst .

PODELITE DALJE :* HVALA

Drugi su čitali o ovo

Save

- Advertisement -

Komentara
Loading...