Dve velike istine o bebi i mami nakon porođaja

Nils Bergman, švedski doktor s afričkom adresom, počasni viši predavač na Sveučilištu u Cape Townu, u porodilištu Mowbray Maternity Hospital radio je kao viši lekar nadzornik i godišnje je nadgledao oko 18000 porođaja.

Njegovo predavanje s radionice “Pronalaženje istina o porodu” prenijela je Cathy Doub, osnivačica neprofitne organizacije BirthWorks International, koja se bavi educiranjem medicinskog osoblja o porodništvu i doula. Inače je fizikalni terapeutkinja koja se bavila s djecom s posebnim potrebama 30 godina. Bergmanovo predavanje podijelila je na blogu Jennifer Margulis, nagrađivana novinarka koja je postala poznata po svom otkrivanju istina koja stoje iza medicinskih praksi i stanju u zdravstvu. Dr. Bergman kaže da ne smemo raditi protiv prirode jer time dugoročno štetimo i bebi i majci.

Prema njemu, samo su dve istine:

1. Bebe i mame se ne trebaju razdvajati nakon porođaja

2. Majka nikad ne sme biti sama nakon porođaja

Ove istine prema Bergmanu su apsolutne i uvek treba težiti njima. Odvajanje se ne sme dogoditi i to je znanost, kaže on. Naravno, slaže se da postoje zdravstvene situacije i komplikacije usled kojih su majka i beba radi obostrane dobrobiti odvojene, ali u većini slučajeva moraju biti zajedno.

Nema dokaza niti temelja da se majku i dijete razdvaja nakon porođaja, ističe dr. Bergmann. Važno je shvatiti kako beba funkcionira, kaže on. Bebin okoliš je majka. Beba je 100 posto ovisna o majci. Čak i jednogodišnje dete je 99 posto ovisno o majci. Beba zavisi o majci zbog senzorne i društvene stimulacije. Komunicirajte s bebom, to je temelj psihološkog razvoja Odvajanje prerano rođenih beba i njihov boravak u inkubatorima dugoročno loše utječe na mozak tih beba. One su potpuno lišene majčinog utjecaja, glasa, dodira i tješenja koji hrani bebin fizički, psihološki i neurološki razvoj. Nedostatak zaštite i odrasle podrške dete doživljava u toksičnom stresu. Odvajanje mame i bebe u svim slučajevima predstavlja toksični stres.

- Oglasi -

Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Suprotnost tome je klokanska njega, nošenje deteta, kada su majka i beba blizu. Tada se proizvodi oksitocin, hormon sreće i ljubavi.

Naša biologija je da se ne odvajamo od majke. Ni jedna životinja ne spava u odvojenom krevetiću. Samo ljudi odvajaju svoje potomke od sebe. To nije prirodno, i to osjećaju i majka i beba. Majčina blizina utječe apsolutno na svaki element bebe uključujući rad srca, apetit, otpuštanje hormona i intenzitet aktivnosti, ističe Bergman. Jeste li samo umorni ili je to postporođajna depresija? Kako beba doživljava odvojenost od majke? Odvajanje od majke novorođenče doživljava kao opasno po život i to uzrokuje disregulaciju tjelesne fiziologije, rad srca, temperaturu, način spavanja, izlučivanje kortizola i na slabljenje imuniteta. Odvajanje uzrokuje i stres i vodi proizvodnji hormona stresa kortizola. Dr. Bergman mišljenja je i da prerano rođene bebe trebaju stalno biti uz majku. Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi? Kontakt koža na kožu je dokazano u dugogodišnjim istraživanjima i mora početi s rođenjem, a posle se i nastaviti. Njegova iskustva pokazala su i da bebe koje su odvojene od majke puno lošije spavaju i teško uspostavljaju ciklus spavanja.

Zašto majke ne smeju da ostanu same?

Majke ne treba ostaviti same zato što se one tada osjećaju sigurno i mogu se potpuno posvetiti bebi, što je iznimno važno. U prvim tjednima nakon poroda, majkama je važno pružiti podršku, potporu, utjehu, pomoć i sigurnost. Istraživanja su pokazala da prisutnost doule na porodu povećava oksitocin i snižava fetalni distres. Babica također snižava kortizol, a otac utječe na povećanje dopamina (hormona ugode). To sve omogućuje majci da se osjeća sigurno i opušteno. Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon porođaja.

Ako su nakon porođaja u kući prisutni i drugi zreli, odrasli ljudi, majka se tada u potpunosti može baviti detetom. Dete će radi toga biti smirenije, bolje će jesti, spavati i razvijati se, a majka će manje biti pod stresom. Dr. Bergman kaže da se sve može svesti na sledeće: Fetus pita “Jesam li siguran?”. Ako se oseća sigurno, njegovo telo će proizvoditi oksitocin. Ako oseća da nije sigurno, proizvodit će vazopresin, hormon stresa, a potom i kortizol. Koliko dugo treba pustiti bebu i mamu da budu u kontaktu koža na kožu? Sve dok beba ne pokaže da joj je dosta, zaključio je Bergman.

izvor.24sata.hr

 

 

 

 

 

 

Komentara
Loading...