Endometrioza: Podmukla ženska bolest ! Kakva vam je menstruacija?

0

Endometrioza je bolest tipična je za žene u plodnom dobu, a glavni simptom je dismenoreja, odnosno bolna menstruacija i bol u karlici, piše Lisa.rs.

Bolest je hronična i povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona

Mada endometrioza nije toliko podmukla koliko se veruje, da bi se otkrila na vreme i ublažile njene posledice, nije dovoljan ginekološki pregled jednom godišnje.

Dijagnoza se postavlja kombinacijom nalaza – anamneza, fizikalni pregled, laboratorijske analize, ultrazvuk, laparoskopija, a po potrebi i magnetna rezonanca, kolonoskopija i citoskopija.

SAZNAJTE – Rak jajnika ubije 450 žena godišnje u Srbiji: Ne ignorišite ovih 10 simptoma!

Ovu bolest karakteriše rast sluznice (endometrijuma) van materice gde se normalno nalazi. Bolest je hronična i povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona. Kod žena u reproduktivnom periodu, učestalost endometrioze je 10-15 odsto.

Postoji više teorija koje objašnjavaju nastanak ove bolesti, a najprihvaćenija je ona koja govori o povratnom krvarenju iz materice u trbušnu duplju za vreme menstruacije.

Ta krv nosi i ćelije sluznice materice, koje se dalje usađuju na druga mesta, najčešće na jajnicima, jajovodima, crevima, zidovima male karlice.

SAZNAJTE- Da li znate šta se tačno događa sa Vašim telom dve nedelje pre menstrualnog ciklusa?

Takođe, u kombinaciji sa nekim faktorima, one počinju da rastu i da se razmnožavaju – u prvoj fazi menstrualnog ciklusa rastu, a u drugoj se preobražavaju.

Kada za vreme menstruacije padne nivo hormona, one se odvajaju od mesta gde su se usadile i tu dolazi do krvarenja.

Dijagnoza endometrioze se obično postavi kasno; od pojave prvih simptoma u proseku prođe 8-9 godina, i to u specijalizovanim ustanovama i najčešće u vezi sa utvrđivanjem uzroka neplodnosti.

Učestalost endometrioze kod neplodnih žena je velika i iznosi 30- 40 odsto.

 

Najčešći simptomi su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremećaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između dva ciklusa, kao i neplodnost.

Leči se hormonski, odnosno hirurški, u zavisnosti od toga da li se radi o blažem ili težem obliku. S obzirom na to da je endometrioza često praćena nepolodnošću, kod žena koje žele da rađaju pribegava se postupku asistirane reprodukcije, a pritom im se savetuje da zatrudne što pre.

SAZNAJTE -Kako da izlečite početni stadijum raka: Ukrajinski akademik otkriva rešenje! (RECEPT)

Faktori rizika

Mogućnost za nastanak endometrioze veća je kod žena koje su:

– prvu menstruaciju dobile pre 11-12. godine
– nisu koristile oralnu kontracepciju
– imaju cikluse kraće od 27 dana
– menstrualno krvarenje traje im duže od 7 dana
– odgađaju rađanje posle 30. godine

 

Komentara
Loading...