Endometrioza: Tihi ubica materinstva

0

Endometrioza-Iako se procenjuje da endometriozom živi svaka deseta žena, ova bolest često ostaje neprimetena. Može se manifestovati nizom simptoma, koji se razlikuju od žene do žene.

Obim i intenzitet simptoma ne zavise od stepena endometrioze i često bolest može proći potpuno bez simptoma.

O endometriozi je ovog puta pisala Maja Henigman, IVF koordinatorka klinike Unica i majka dva sina, koja usmerava svu svoju energiju na obrazovanje ljudi o problemima neplodnosti, uključujući suočavanje s endometriozom.

 

Šta je zapravo endometrioza?

Endometrioza je često ginekološko stanje koje pogađa oko 10 do 15 procenata žena reproduktivnog uzrasta.

Pojam potiče od reči endometrijum, koja predstavlja tkivo unutar materice. Žene koje pate od endometrioze imaju tkivo endometrijskog tipa prisutno i izvan materice.

Ovo tkivo, kao i endometrijum, podložno je uticaju polnih hormona, što znači da dolazi do promena u strukturi, zadebljanja i takođe ljuštenja ili krvarenja.

Sve to dovodi do razvoja izraslina, cista, adhezija, lezija i lokalnih upala. Oboljenje nije ograničeno samo na reproduktivne organe, već može zahvatiti i druge organe u neposrednoj blizini.

 

Koji su simptomi endometrioze?

Endometrioza se može manifestovati nizom simptoma, koji se razlikuju od žene do žene.

Obim i intenzitet simptoma nisu povezani sa stepenom endometrioze i često bolest može proći potpuno bez simptoma.

Neki od najčešćih simptoma mogu biti: izuzetno jaka menstrualna bol (dismenoreja), nenormalno ili jako krvarenje tokom menstruacije koje može trajati duže (više od sedam dana), bol tokom i nakon seksualnog odnosa (dispareunija), problemi sa mokrenjem i bol prilikom mokrenja (disurija), takođe krv u urinu (hematurija), otežano pražnjenje creva i bol prilikom pražnjenja, česta opstipacija i dijareja, mučnina ili povraćanje, hronični umor.

 

Oblici endometrioze

Postoje 3 glavna oblika endometrioze:

– peritonealna endometrioza (različiti oblici lezija po peritoneumu, blaži oblik),

– endometrioza jajnika (endometriomi na jednom ili oba jajnika),

– duboka infiltrativna endometrioza (dublje širenje u retroperitonealni prostor).

Žena može imati jedan oblik ili kombinaciju oblika.

 

Klasifikacija endometrioze prema rASRM-u

rASRM (revidirani skoring Američkog društva za reproduktivnu medicinu) predstavlja sistem bodovanja za procenu stepena obima endometrioze.

Vrednosti se dodeljuju lezijama endometrioze u peritoneumu i jajnicima, koristeći bodove koji odgovaraju veličini lezija.

Bodovi se dodeljuju i za adhezije (priraslice) na jajnicima i jajovodima. Pored toga, postoje bodovi za delimično ili potpuno zatvaranje Douglasovog prostora.

Na kraju se svi bodovi sabiraju i na osnovu rezultata se endometrioza klasifikuje u jedan od četiri razreda ozbiljnosti ili obima:

I stepen (minimalan), 1–5 bodova,

II stepen (blag), 6–15 bodova,

III stepen (umeren), 16–40 bodova,

IV stepen (težak), > 40 bodova.

 

Dijagnostikovanje endometrioze

Za dijagnostikovanje endometrioze nisu dovoljni klasični ginekološki pregled ili ultrazvuk reproduktivnih organa (iako ponekad ultrazvuk može postaviti sumnju na endometriozu, npr. prisustvo endometrioma na jajnicima).

Za tačnu, konačnu dijagnozu (i, po potrebi, lečenje), potrebno je izvesti laparoskopiju (manje invazivni hirurški zahvat).

- Oglasi -

Kako endometrioza utiče na plodnost žene?

Žene s endometriozom imaju značajno veću verovatnoću za razvoj ginekoloških problema koji utiču na sposobnost začeća (endometrioza se javlja kod čak 20 do 50 procenata neplodnih žena).

Iako dijagnoza endometrioze ne može biti izjednačena s neplodnošću, endometrioza može uticati na plodnost žene na više načina:

– promena anatomije u karlici, upale i oštećenje karličnih struktura,

– adhezije, ožiljci jajovoda (neprohodnost),

– smanjena funkcionalnost jajnika, poremećaji ovulacije, promenjen broj i kvalitet jajnih ćelija,

– promenjeno funkcionisanje imunološkog sistema,

– poremećena ili otežana implantacija embriona u materici.

Iako nijedan uticaj endometrioze nije za zanemariti, endometriomi jajnika, na duže staze, nesumnjivo predstavljaju najveću opasnost za plodnost žene.

 

Šta su endometriomi?

Endometriomi su cistične lezije ispunjene tamnosmeđom endometrijumskom tečnošću, zbog čega ih ponekad nazivamo i „čokoladne ciste“.

Najčešće se nalaze u jajnicima, a njihovo prisustvo obično ukazuje na teži oblik ili viši stepen endometrioze.

Endometriomi izazivaju hronične bolove u karlici i utiču na funkciju jajnika i ovarijsku rezervu do te mere da mogu izazvati značajno smanjenu plodnost ili čak neplodnost.

 

Zamrzavanje jajnih ćelija za žene s endometriozom – da ili ne?

Danas je još uvek najefikasniji metod lečenja endometrioze hirurško lečenje, najčešće u obliku laparoskopije. Iako se operativnim zahvatima kod žena može ublažiti hronična bol i povratiti ili barem poboljšati plodnost, tokom operacije neretko dolazi do nenamernih oštećenja reproduktivnih organa.

Pri uklanjanju endometrioma gotovo uvek se delimično uklanja i zdravo tkivo jajnika, a ponekad može doći do prekida snabdevanja jajnika krvlju.

Kod više zahvata se tako može značajno smanjiti veličina ili volumen jajnika i njegova funkcionalnost.

Tokom godina i s napredovanjem oboljenja ne opada samo funkcionalnost jajnika i ovarijska rezerva, već i kvalitet jajnih ćelija.

One su kod žena s endometriozom mnogo više pogođene i opadaju ranije nego kod žena koje nemaju endometriozu.

Žene s endometriozom bi trebalo da imaju mogućnost zamrzavanja jajnih ćelija u okviru zdravstvenog osiguranja zbog visokog procenta neplodnosti koji bolest nosi sa sobom.

Žene s endometriozom često se suočavaju s istim mogućnostima za neplodnost kao žene koje se leče hemoterapijom, na primer.

U određenim slučajevima ovaj procenat može biti još i viši.

Endometrioza
FreePik

 

Žene s endometriozom koje nisu u vezi ili još nisu spremne da zatrudne predstavljaju odlične kandidatkinje za tehnike očuvanja plodnosti, kao što je zamrzavanje jajnih ćelija.

Ako je moguće, najbolje je da se jajne ćelije zamrznu kada su žene mlade i endometrioza je još u ranim fazama, jer je tada veća verovatnoća da će jajnici dobro reagovati na stimulaciju i manja verovatnoća da su prisutne ciste (ili više cisti) na jajnicima koje bi značajno ometale proces.

U Sloveniji se čuvanje ili zamrzavanje jajnih ćelija trenutno omogućava pacijentkinjama koje boluju od raka, ali se stvari počinju pomerati i na polju pacijentkinja s endometriozom.

U Češkoj se zamrzavanje jajnih ćelija, poznato kao socijalno zamrzavanje, sprovodi već niz godina i dostupno je svim ženama.

Na klinici Unica u Brnu i Pragu ovaj postupak košta 2.200 evra i obuhvata početni konsultacije s lekarom, analizu svih važnih hormona, test na polno prenosive bolesti, folikulometrije, aspiraciju (dobijanje) jajnih ćelija u opštoj anesteziji, pripremu jajnih ćelija za oplodnju i zamrzavanje, kao i čuvanje jajnih ćelija u periodu od dve godine. Žena uz osnovnu cenu treba da doda još i troškove lekova potrebnih za sprovođenje postupka.

Vremenom, kada žena bude zdrava ili spremna za stvaranje porodice, jajne ćelije se koriste – oplode se spermom partnera (po ICSI tehnici), a nastali embrioni se prenose u matericu ili se čuvaju.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...