EPIDEMIJA MALIH BOGINJA? Oglasio se Batut – stižu UPOZORENJA zbog trenutne situacije! VIDEO

0

Srbija je, nažalost, na dobrom putu da je opet zadesi epidemija malih boginja.

Procenat vakcinisanih MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola iznosi 74,8 odsto, a za kolektivan imunitet potrebno je 95%, upozoravaju iz Instituta „Batut“.

Neslavni rekord, prema podacima „Batuta“ od prethodnih godina, drži Novi Sad sa svega 24 odsto.

Zbog trenutne situacije stižu upozorenja.

– Nije pitanje da li će nam se vratiti morbili, već je samo pitanje kada.

Ja se ne bih iznenadio da to bude vrlo brzo, a roditelji treba da budu svesni da je njihovo dete ranjivo, ako nije dobilo na vreme vakcinu – naglašava prof. dr Miloš Marković iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju pri Medicinskom fakultetu u Beogradu.

– Kada dođe do epidemije malih boginja, bolest se vrlo brzo širi u populaciji koja nije vakcinisana ili nije prebolela bolest, mi smo imali jednu takvu situaciju baš pred pandemiju.

Na žalost, imali smo 15 smrtnih slučajeva, veliki broj hospitalizovanih – kaže dr Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje Srbije, a prenosi RTS.

Male boginje su ozbiljna virusna infekcija koja može uticati na zdravlje, rast i razvoj dece.

Osim direktnih posledica infekcije na organizam, koje mogu biti i smrtonosne, virus malih boginja takođe slabi imuni sistem i čini decu podložnijom drugim zaraznim bolestima poput upale pluća i dijareje, čak i mesecima nakon samog zaražavanja malim boginjama kod onih koji ih prežive.

Tokom epidemije malih boginja u Srbiji između 2017. i 2019. godine, bilo je nekoliko hiljada zaraženih i hospitalizovanih i 15 smrtnih slučajeva, od čega četvoro dece mlađe od četiri godine

- Oglasi -

I Unicef apeluje na vakcinaciju 

Vakcine spadaju u najveća globalna javnozdravstvena dostignuća.

Vakcine već više od dva veka bezbedno smanjuju razorni uticaj bolesti poput dečije paralize, malih i davno iskorenjenih velikih boginja, i pomažu deci da odrastaju zdrava i srećna.

Zahvaljujući naporima uloženim u imunizaciju širom sveta, deca mogu da hodaju, da se igraju, plešu, uče.

Vakcinisana deca postižu bolji uspeh u školi, a pozitivni ekonomski uticaji se osećaju u njihovim lokalnim zajednicama.

Procenjuje se da su vakcine danas jedan od najdelotvornijih načina za unapređenje globalnog blagostanja. Deluju kao štit za porodice i zajednice.

Danas postoje vakcine protiv više od dvadeset i pet smrtonosnih bolesti, uključujući i MMR vakcinu koja u dve doze pruža celoživotnu zaštitu od tri virusna oboljenja.

Pa ipak, mnoge zemlje širom sveta i dalje imaju problema sa vakcinisanjem celokupne populacije dece. Međutim, Srbija je u privilegovanom položaju jer ima adekvatan broj svih potrebnih vakcina koje su lako dostupne stanovništvu.

 

„Iako se čini da smo na korak od izbijanja epidemije malih boginja u Srbiji, ta situacija se može izbeći!

Kvalitetne i bezbedne vakcine su dostupne u Srbiji, a pedijatrijskim službama je lakše pristupiti sada nego u periodu pandemije virusa COVID-19 koja je u velikoj meri iza nas“, podvukla je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

„Angažovanje ključnih aktera u procesu imunizacije – zdravstvenih radnika – lekara, pedijatara, medicinskih sestara, stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, ali i roditelja, nastavnika, donosioca odluka – može dovesti do brze vakcinacije onih koji su propustili da prime svoje doze MMR vakcine i time do veće zaštite sve dece, naročito one koja su u najvećem riziku zbog slabog imunog sistema.

Na taj način će se smanjiti i rizici od epidemije i bolesti.

Pozivamo roditelje da potraže proverene izvore informacija o vakcinama i imunizaciji, da razgovaraju o stvarima koje ih brinu sa zdravstvenim radnicima i donesu pravu odluku na osnovu svih informacija – a to je da odmah vakcinišu svoju decu“, dodala je Kostadinova, a prenosi Unicef portal.

Foto Pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...