Epidemiolog Kon: Ako škole budu zatvarane, onda na 6 nedelja, a ne na tri

0

Kon je objasnio da postoji nekoliko razloga zbog kojih zatvaranje škola u ovom trenutku na dve nedelje ne bi dovelo do očekivanih rezultata.

Ako se sada zatvore škole na dve nedelje, otvaraju se onda kada je maksimum epidemije. I mora sada već da se zna; ja nisam protiv da se škole zatvore na šest nedelja, ali da se vrlo jasno zna da je to to – rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je gostujući na Prvoj televiziji kazao da „ima itekako razloga“ za tvrdnju da je „bolje pravovremeno zatvaranje škola“ zbog korona virusa.

Kon je objasnio da postoji nekoliko razloga zbog kojih zatvaranje škola u ovom trenutku na dve nedelje ne bi dovelo do očekivanih rezultata. Kao prvo, on je ukazao na dinamiku samog epidemijskog procesa koja ne govori u prilog efikasnosti ove mere.

- Oglasi -

Predviđeno vreme trajanja epidemije korona virusa iznosi minimum šest do osam nedelja, čak i bez primene adekvatnih mera prevencije, dok je u trećoj i četvrtoj nedelji očekivan maksimalni porast broja obolelih.

– Ja sam u nekim raspravama govorio da ako ne bude tako da se škole zatvore na šest nedelja, ja ću dati ostavku na svoju funkciju. U slučaju da se ne poštuje odluka – kazao je Kon.

On je istakao da je potvrđeno da su deca u grupi obolelih bez simptoma najčešće.

Asimptomatski oboleli su najčešće u školama i nije dokazano da prenose, ali nije dokazano da i ne prenose – zaključio je Kon.

Kon napominje da je u ovom trenutku ključno racionalno ponašanje, i apeluje na građane da postupaju odgovorno prema svom zdravlju i zdravlju osoba iz njihovog okruženja, a u skladu sa preporukama eksperata.

 

Foto .freepik
Autor/Izvor blic

- Advertisement -

Komentara
Loading...