Epidemiolog Kon: Ako škole budu zatvarane, onda na 6 nedelja, a ne na tri

Kon je objasnio da postoji nekoliko razloga zbog kojih zatvaranje škola u ovom trenutku na dve nedelje ne bi dovelo do očekivanih rezultata.

Ako se sada zatvore škole na dve nedelje, otvaraju se onda kada je maksimum epidemije. I mora sada već da se zna; ja nisam protiv da se škole zatvore na šest nedelja, ali da se vrlo jasno zna da je to to – rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je gostujući na Prvoj televiziji kazao da „ima itekako razloga“ za tvrdnju da je „bolje pravovremeno zatvaranje škola“ zbog korona virusa.

- Oglasi -

Kon je objasnio da postoji nekoliko razloga zbog kojih zatvaranje škola u ovom trenutku na dve nedelje ne bi dovelo do očekivanih rezultata. Kao prvo, on je ukazao na dinamiku samog epidemijskog procesa koja ne govori u prilog efikasnosti ove mere.

Predviđeno vreme trajanja epidemije korona virusa iznosi minimum šest do osam nedelja, čak i bez primene adekvatnih mera prevencije, dok je u trećoj i četvrtoj nedelji očekivan maksimalni porast broja obolelih.

– Ja sam u nekim raspravama govorio da ako ne bude tako da se škole zatvore na šest nedelja, ja ću dati ostavku na svoju funkciju. U slučaju da se ne poštuje odluka – kazao je Kon.

On je istakao da je potvrđeno da su deca u grupi obolelih bez simptoma najčešće.

Asimptomatski oboleli su najčešće u školama i nije dokazano da prenose, ali nije dokazano da i ne prenose – zaključio je Kon.

Kon napominje da je u ovom trenutku ključno racionalno ponašanje, i apeluje na građane da postupaju odgovorno prema svom zdravlju i zdravlju osoba iz njihovog okruženja, a u skladu sa preporukama eksperata.

 

Foto .freepik
Autor/Izvor blic
Komentara
Loading...