Epidural besplatan za sve od prvog januara

Epiduralna anestezija u nekim porodilištima u Beogradu košta zvanično 12.000 dinara, u pojedinim je besplatna, a u nekim porodilištima u Srbiji čak se i ne nudi. Ipak, od Nove godine epidurala će biti dovoljno u svim porodilištima i ova usluga će biti besplatna.

spinal nerve block

Bezbolni porođaj, trend ili potreba modernog vremena. Za mnoge žene porođaj bez epiduralne anestezije je potpuno nezamisliv. Umesto najavljenog poskupljenja ove usluge, od Nove godine epiduralna anestezija biće o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje u drzavnim porodilistima.

- Oglasi -

Povodom toga, Snežana Rakić direktorka Gak „Narodni front“ rekla je:

„Prema najavama iz ministarstva zdravlja, a mi smo državna ustanova, najverovatnije da će tako i biti da će od 1. januara epiduralna analgezija biti besplatna. Da bi se epidural davao, morate imati obučenog anesteziloga za davanje epiduralne analgezije, a manje-više su svi verzirani za to. Ipak, morate imati i dovoljan broj anesteziologa da biste pokrili to unutar 24 sata, kontinuirano davanje anestezije porodiljama“.

Dok je epiduralna anestezija nekim trudnicama pravi luksuz, mnoge pacijentkinje iz unutrašnjosti uglavnom o njoj mogu samo da sanjaju. Zbog nedostatka kadra, u zaječarskom porodilištu epidural se i ne nudi.

Zoran Roško načelnik GAK Zaječar kaže:

„Nažalost mi nemamo dovoljno anestezilogoga koji bi mogli to da pokriju. Potreba postoji sigurno, žene non-stop pitaju za tako nešto, ali mi ćemo početi da radimo porođaj u epiduralu tek kada se steknu uslovi“.

Ipak, u Kragujevcu je situacija potpuno drugačija. Porodiljama je epiduralna anestezija dostupna, a uz to je i besplatna.

Predrag Sazdanović direktor KCS Kragujevac kaže:

„U KCS Kragujevac ona je potpuno besplatna. To je standarnda usluga koja naravno ide na teret RFZO. Sa druge strane broj anesteziloga koji je sposoban da adekvatno izvede ovu intervenciju je dovoljan“.

I u Niškom porodilištu epidurala ima, a do Nove godine u porodilištu će biti i znatno veći broj obučenih anesteziologa.

Zoran Radovanović, direktor KCS Niš kaže:

„Edukacija se vrši i mi ćemo do Nove godine biti potpuno spremni. U Nišu se rodi desetak beba dnevno, a to je otprilike oko 3500 godišnje, pa na osnovu toga možemo da predvidimo potrebnu količinu analgetika, anestetika i svega što treba“.

U mnogim zemljama EU ova usluga nije vanstandardna vec godinama unazad.

izvor:b92.net

Komentara
Loading...