EPIDURAL: Saveti i iskustva naših mama

Pitali smo naše drage čitateljke šta misle o epiduralu da li su za ili protiv i njihova lična iskustva . Evo one su bile baš drage i pisale su nam . Hvala svim mamicama i ženama . Pa da vidimo šta su vam poručile . Ostaviću ih anonimne 😉

Nema-slike5

 Prirodan porodjaj je po meni nesto posebno. Boli,bol brzo prodje,cim se u ruke uzme cedo maleno. Osecaj je neopisiv.

Moja preporuka , uklone se bolovi u zavisnosti od količine anestezije koja se primi ,što je individualno , a
li što je najbitnije sam čin porođaja se oseti !:-) Tako da sve preporuke sa moje strane , ako već ima mogućnosti , zašto da se ženi ne olakšava sa te strane !

Ja sam započela porodjaj sa epiduralnom anestezijom, ne boli, jeste malo čudan osećaj dok ti ubadaju iglu u ledja ali nije bolan, imas osećaj da se neka vrela tečnost sliva niz nogu i to je to… posle je doktor samo dozira po potrebi i fazi porodjaja …. nisam imala nikakve kontraindikacije što znači da je anesteziolog dobro odradio svoj posao …. ja sam na kraju završila na hitnom carskom rezu, tako da ne mogu da komentarišem epidural kroz sve faze porodjaja, ali ključna stvar je da imaš dobrog anesteziologa koji će da je ubrizga u pravo mesto … i da je dobro dozira …. inače carski rez nikome ne bih preporučila, bolje se odlučite na epidural jer je oporavak lakši a i sam porodjaj je bezbedniji i lepši …. pozdrav svima

Ja sam morala roditi carskim rezom pa sam sa anasteziologom dogovorila da želim epiduralnu kako bi bila budna i barem vidjela bebu kad se rodi..nakon par pokušaja,i tog užasno neugodnog bockanja,odustao je i dali su mi opcu.uz sve bolove nakon carskog smetala mi je i bol u leđima.
Ali dobro,nakon 3 dana sam se oporavila tako da sam se mogla brinuti o bebi i sebi.

Prošla kroz to, i svima toplo preporučujem. ja sam od onih gde se javila potreba za CR, ali epidural je “majka Mara”.

Za mene je poseban čin radjanje djeteta,sa bolom i svim što s tim ide.Troje sam rodila potpuno prirodno,i bez ikakvih komplikacija,i opet bi.Kada se rodi dete,pa ga babica stavi na moje grudi,odmah nakon radjanja,eh,te momente ne bih mijenjala ni za sta na svijetu.

Ja sam isto primila epiduralni i nemogu od kičme da se oporavi

Za.Primila slabiji epidural,…osećala i noge i bol i kontrakcije ali podnošljivo,…i naravno ne boli ništa za vreme primanja inekcije a ni nakon toga.

Samo ukoliko epidural daje stručna osoba sa velikim iskustvom.Nažalost u mom slučaju nije bilo tako sa prvim detetom i trpela sam velike posledice,nikome ne želim da kroz to prodje…Ipak je to kičma,vodite računa ko vam daje epidural!

Prošla kroz to…Dobila sam celu dozu odjednom,noge su mi bile 13h umrtvljene,što se tiče kontrakcija prošle su neosetno 20 min od primanja anestezije ali do same odluke lekara da plasira epidural ja sam se već uveliko napatila ,i sam čim želim da naglasim,oseti se verujem kao i da nema anestezije,i kasnije sve što dolazi,tako da ne znam šta bih rekla,mislim da ga ne bih ponovo uzela.

Prošla kroz to pre tačno 17 dana. Posle dugog pokušavanja da se porodim prirodno stvari nisu išle baš kako treba pa sam bila prinudjena na CR. Bila je u pitanju neka spinalni epidural i bila sam svega svesna. Hmmmm dug je oporavak i radije bi prirodnim putem se poradjala nego ponovo kroz sve ovo da prodjem.

32 h Sam radjala, imala jako težak porod rodila prirodno, Ali uz pomoc morfija koji je spasio i mene i bebu i dao mi snage poslije ospavanih 3 h da rodim, tako da se uvijek slažem sa nečim što će pomoći i ublaziti.

Meni su tek nakon 16 sati muke uključili epiduralnu anesteziju, na nagovor babica, bila sam teški protivnik. Hvala im puno na tome, da nisu 100% nebi preživjela porod. Nikakvih posledica mi anestezija nije ostavila, svakom bi je od srca preporučila, ni jedna mama ne treba da trpi toliku bol, pogotovo ako nastanu komplikacije na porodu. Sad sam ponovo trudna, zakazali su mi carski rez, više se njega plašim već ponovo da idem na porod sa epiduralnom anestezijom.

Ja sam čula da žena sa epiduralnom može izgubiti osećaj za pritisk deteta..kad babica kaže pritisni a ti nemaš taj osećaj..

Protiv! Trebalo bi uvesti kao obavezu da svaka trudnica ide na psiho-fizičke pripreme. Sjajna stvar. Porodila sam se bez ikakvih problema i bolova primenjujući tehnike disanja koje smo učili.

Ne postoji lepši osećaj od prirodnog porodjaja kad osetite svaku sekundu dolaska na svet vase bebe, za tako nešto vredi svaki sekund bola a majka može sve da izdrži. Trajalo je 12sati ali posle 2sata sam mogla da ustanem, posle epidrala 6 sati su bile žene kao invalidi nema mrdanja i sa kateterima ceo dan. Nema potrebe rizikovati, svi su izdražali prirodan za to smo stvorene.

Ja nisam za to pošto sam osetila na svojoj koži,i nepreporučujem nikome,dok je trajao porodjaj nisam ništa osećala,ali posle prestanka dejstva nisam znala gde se nalazim od bolova.

Prirodni porodjaj je nešto normalno kakve epiduralne i spinalne anestezije osjećaj je neopisiv jeste bolno al prodje čim vidiš bebu 🙂

Porodila sam se sa epiduralom.Nisam imala bolove sa prvom dozom ali sa drugom jesam..sa epoduralom mi je duže trajao porodjaj ali sam mogla da ustajem,šetam svo vreme.

Prvo jesam epiduralom,i nikada više!!!Ništa ne boli,to stoji…ali dok primite anesteziju!!!Sada bole bubrezi…pa vi odlučite!!!

Nisam za epidural. Možda zato sto sam imala dva laka porodjaja.

Ja bih preporučila ne uzimati kasnije se osjete bolovi u kicmu zato žene budite jake i ne uzimaj te tu anesteziju.

Prirodno…. Bez ikakvih anestezija bez indukcije bez ičega…Čak nisam imala ni pomoć babice samo je muž bio pored mene…predivno iskustvo,a i ono sto najviše boli to se i najviše voli!!! Pozdrav svima …

Epiduralna ,svakako!!! Prvi dodir bebe na licu je nezaboravan..

Epidural je zakon…..2 puta sam se porodila epiduralno, bezbolan porodjaj i nikakvih posledica.

Tri puta se porodila epiduralno. Osećaj fantastican. Mirna, srećna i bezbolna dočekaš rodjenje najvoljenijeg bića. 🙂

Ovu mamu smo posebno izdvojili ona je imala puno toga da vam napiše .Hvala mami Ivani Mitić Dimitrijević

Ja sam Mama koja je rodila dvoje dece sa razmakom od petnaest meseci! Prirodni Porodjaj oba puta!  Prvo sam rodila Dečaka za tri i po sata uz Indukciju, a zatim Devojčicu za sat i po, jedva sam stigla do Porodilišta!  Sa obe Trudnoće išla sam na PsihoFizičke Pripreme! Divno iskustvo! Upoznala sam divnu Babicu, koja mi je skoro dočarala Porodjaj, dobila mnoštvo saveta i naučila pravilno da dišem i udjem u svet Dojenja! Preporuka svim Trudnicama!  Mislim da je svaka buduća Mama psihicki i fizički zdrava, sposobna da se porodi prirodnim putem, ali ne osudjujem ni žene koje izaberu drugu soluciju, jer svaka žena zna koliki je njen prag bola i Porodjaj ne bi trebalo da bude Trauma za Mamu i Bebu, već da bude što prijatniji obzirom da je sam čim radjanja već dovoljno bolan. :0) Moja iskustva sa prvim Detetom su bila bolna, u smislu Epiziotomije jer sam operisala Bartolinijevu žlezdu i tkivo je vec bilo ušivano, a sa drugim Detetom komentar je bio da što se mene tiče, odmah mogu da idem kući a tako sam se stvarno i osećala!  Kada sam ostala u drugom stanju pripremala sam se za Prirodni Porodjaj, jednostavno sam sebi rekla idem da se porodim i što pre da se vratim kući. Od onih sam žena koje imaju cilj i ne može ništa da me spreči! Ni loš krevet, ni loša hrana, ništa! Došla sam da rodim Dete koje ću par dana posmatrati i upoznati ga! Oba puta Deca su bila pored mene, Baby Friendly, jedna sam od retkih kojoj se to dopada! Kada sam dolazila kući, samo sam nastavljala tamo gde sam stala! Spavala sam i spavam, ali ako sam rešila da rodim Dete, ne postoji umor i ne mogu! Sa oba Deteta Suprug i ja smo sve sami prošli! Mislim da su Tate jako važne i ne treba ih isključivati, treba ih učiniti važnim delom odrastanja Dece! Bilo je teško u početku, ali danas je lepo! Dvoje dece se sustiže, uvek u društvu, uvek veseli, srećni! Mislim da je uloga Mame teška, jer o mnogo čemu vi odlučujete, ali je mnogo lepo kada vidiš svoj odraz u Detetu! Vaše Dete raste iz vasih najlepsih osobina, učite ga navikama koje vi imate! Menjate nešto što smatrate da vaši Roditelji nisu preneli na vas kako treba! I dajete ljubav i pažnju, nešto najvažnije! Deci je to najvažnije, a sve ostalo prihvate onako kako jeste! Decu odgajamo ne kroz marketinske trikove, nego realno, koliko smo u mogućnosti i srećna su! Što je najvažnije podelili smo se na dva dela odmah, pa se ne oseća više i manje!  Bol sa Porodjaja je davno prošlo vreme, zamenjen je sa nekim novim Fazama i momentima u kojima vidite da dva tako sićusna Bića odrastaju u divne Ljude! Zato udovoljite sebi, to sve tako brzo prodje! Veliki pozdrav za sve Mame, Tate i njihovu Dečicu!

NADAMO SE DA SMO VAM POMOGLI . AKO SU VAM SAVETI KORISTILI PODELITE SA VAŠIM angelflyPRIJATELJIMA . HVALA :*

Komentara
Loading...