POROĐAJ EPIDURALNOM ANESTEZIJOM UZ PRISUSTVO MUŽA

Zdravo drage mamice, pošto sam vidjela da vas dosta zanima šta je ustvari epiduralna anestezija i kakav je porođaj prilikom korištenja te anestezije, odlučila sam da svoje najljepše porođajno iskustvo podjelim sa vama i da vam pojasnim onoliko koliko je anestezilog meni kako se daje ta anestezija.

13565552_1178934752150653_1960588461_nfoto:Privatna arhiva mame

Ja sam rodila u Sloveniji i ne znam koliko je ta anestezija pristupačna u drugim zemljama.
Naša princeza na svijet je došla 7 dana prije termina, tačnije 17.06.2016.
U bolnicu sam otišla zbog neizdrživog svraba po cijelom tijelu. Kada sam stigla uradili su CTG i izvadili krv. Nakon toga je slijedio pregled kod ginekologa. Pošto nalazi krvi nisu bili uredu, tačnije jetre, odlučili su da mi sa indukcijom izazovu porođaj.
Naravno prvo klistir, tuširanje i onda porođajna soba.
Babica mi je uključila indukciju i pozvala doktora da mi probije vodenjak, bolove nisam još imala.
Ne bih da vas uplašim sa tim (ovisno od toga koliku stopu pojedina žena može da izdrži boli) ali mene je probijanje vodenjaka boljelo više nego cijeli porod.
Postepeno su se počeli pojačavati bolovi, iz minute u minutu sve jači i jači.
Trpila sam bolove 1h, nakon toga je došao doktor i rekao da će pozvati anesteziologa da mi olakšaju bolove sa epiduralnom anestezijom.

- Oglasi -

Zbog interneta i raznih stranica na kojima sam pročitala puno loših stvari vezanih za tu vrstu anestezije, nisam bila sigurna da je želim, ali poslije razgovora sa anesteziologom sam promijenila mišljenje.
Zamolio me da ustanem i sjedem te izvijem leđa kako bi se kralješci istegnuli (ako ne možete sjediti, leđa možete izviti i ležeći). Zatim je opipavao slabinske kralješke i tražio najbolje mjesto za ubod iglom. Dezinficirao je mjesto uboda i dao injekciju sa sredstvom za uspavljivanje (koja me nije boljela ni malo, osjetite samo malo ubod).
Iglom zatim prodire do tvrde kore leđne moždine, to jedva i da osjetite. Kada nađe pravo mjesto, sa injekcijom istisne otopinu, injekcija mu više ne treba i u dugačku iglu sada uvlači mekanu plastičnu cjevčicu, ako je dobro postavljena iglu lagano izvlači i preživjeli ste „najgori“ dio epiduralne anestezije.
Cjevčicu sa flasterom pričvrsti za leđa i prebaci je preko ramena na prednji dio leđa i također pričvrsti.
Nakon toga ubrizgava pokusnu dozu sredstva za uspavljivanje i provjerava da li možete micati nogama, poslije toga ubrizgava aktivnu dozu sredstva za uspavljivanje i lijek za ublažavanje bolova. U tom trenutku ja sam osjetila blagu „struju“ u desnoj nozi ali to je bio znak da će anestezija uskoro početi djelovati.
Želim vam reći ono najvažnije CIJELI PROCES NE BOLI I KRATKO TRAJE.

U roku 10 min moji su se bolovi smanjili do te mjere da sam se mogla smijati sa svojim mužem, koji je cijelo vrijeme bio uz mene.
Nakon nekoliko sati ležanja i premejštanja sa boka na bok da bi se anestezija jednako rasporedila počela sam osjećati jak pritisak, te je muž pozvao babicu (moram napomenuti da sam ja cijelo vrijeme normalno osjećala noge). Kada je došla rekla je to je to, beba će za koju minutu biti u vašem naručju. Ovo je vrijeme kad je najbitnije da imate podršku voljene osobe.
Skupila sam noge, uzela dah i pritisnula svega nekoliko puta i BEBA JE BILA TU !!line9

Zato buduće mame, ako imate priliku da uzmete epiduralnu anesteziju ja vam je iskreno preporučujem. Meni je porođaj ostao u prelijepom sjećanju i ponovila bi taj dan bilo kad.
Naravno ništa od toga ne bi bilo isto da moj muž nije bio uz mene. Zabilježio je rođenje naše prve princeze od početka do samog kraja i bio moja neopisiva podrška.

Nadam se da sam budućim mamicama malo pomogla. Čuvajte svoju trudnoću i svoje bebice jer to je nešto najljepše i najvrijednije što ti život pokloni.
Ujedno hvala i našoj urednici koja je objavila ovo moje najljepše iskustvo :*

Hvala mojoj dragoj čitateljki želela je da ostane anonimna ali joj od srca zahvaljujem što je ovo podelila sa vama :*

autor teksta . anonimna mama

izvor.devetmeseci.net

PODELITE DALJE MOŽE PUNO DA POMOGNE DRUGIM TRUDNICAMA :* HVALA

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA !!

Drugima su koristili i ovi tekstovi

Save

Komentara
Loading...