Evo Kako da po pravilnom redosledu naučite da presvučete vašeg bebca

0

Bez obzira na to koliko ste u početku nespretni, uz našu pomoć veoma brzo ćete savladati ovu veštinu. Uz ovaj vodič, brzo i lako ćete uspeti da presvučete svoju bebu.

Prirodno je da se u početku plašite da presvučete novorođenu bebu. Bebu uvek položite da leži na leđima na podlozi sa koje ne može da padne. Kasnije, kada joj vrat, kičma i leđni mišići ojačaju, moći ćete da je presvučete držeći je u krilu.

Korak po korak

1. Pre nego što započnete sa presvlačenjem, vodite računa da je temperatura u prostoriji odgovarajuća (oko 20 stepeni C). Bebu položite na podlogu sa koje ne može da se otkotrlja.

2. Pelenu i odeću unapred pripremite tako da vam bude nadohvat ruke. Prvo promenite pelenu, a zatim prstima raširite otvor na “bodiju”, tako da može lako da sklizne preko glavice. Sve vreme joj rukom pridržavajte glavu.

3. Sada raširite rukave na bodiju (ili benkici), pa uvucite u njih ručice, prvo jednu a zatim drugu. Povucite donji deo bodija preko stomačića i zakopčajte ga između bebinih nožica.

VAŽNO : Zašto su noćna buđenja važna za razvoj deteta?

4. Ako preko bodija želite da navučete jednodelnu pidžamicu ili odelce, raširite ga na podlogu tako da bebu možete da položite na njega, vodeći računa da se bebin vrat nađe tačno na mestu otvora za glavu.

- Oglasi -

5. Prvo uvucite bebina stopala u predviđene otvore, prvo jedno pa drugo, a zatim smestite nožice na odgovarajuće mesto. Pre nego što pređete na uvlačenje ruku, proverite da li je pelena dobro nameštena.

6. Da biste joj lakše uvukli ruke u rukave, bebu najpre prevrnite na stranu, uvucite ruku u rukav, a zatim to učinite i s drugom rukom. Mnogo je lakše to činiti prevrtanjem jer tako ruka sama “upadne” u otvor, pa ne morate na silu da je gurate.

7. Sada vam još samo preostaje da zakopčate odelce sa prednje strane. Uvek to činite počevši odozdo, jer tako nećete promašiti nijedan driker (ili dugme). Nije baš prijatno kada sve zakopčate, pa shvatite da ste jedan “omanuli”, zar ne?

BATA MALI HEROJ : Mama je ostavila bebu samu na pultu za presvlačenje a onda …

Saveti +

  • S obzirom na to da ćete bebu presvlačiti i po nekoliko puta na dan, odaberite odeću koja se lako pere i suši.
  • Izbegavajte vunu i veštačke materijale – čist pamuk je najbolji izbor.
  • Pri kupovini odeće pročitajte na etiketi od kakvog materijala je izrađena. Ne zaboravite da sa benkica i majčica, koje dolaze u direktan kontakt sa bebinom kožom, skinete nalepnice ili etikete jer mogu da nažuljaju bebinu kožu.
  • Pidžame iz jednog dela su prikladne za mlađe bebe, dok se kod starijih preporučuju one iz dva dela.
  • Vodite računa o tome da je deo za stopala na štramplicama dovoljno velik da beba ne mora da zgrči prstiće. Isto pravilo važi i za čarapice.
  • U prva tri meseca nije važno da li beba nosi “dnevnu” ili “noćnu” odeću. Kasnije joj odredite odeću za spavanje, tako da može da “prepozna” kada je došlo vreme “za laku noć”.

Autor: Life Content

Kada je bolje presvlačiti bebu – pre ili posle obroka?

- Advertisement -

Komentara
Loading...