Evo kako da se izborite sa MENSTRUACIJOM na letovanju

Uf nema ništa gore od ovoga ali evo malo pomoći kako da se izborite

SOS sign on the stomach

Odložiti menstruaciju ili ne? 

- Oglasi -

Ukoliko ste mislili da odložite menstruaciju pilulama, savetujemo da odustanete od te ideje. Hormonske pilule koje se piju u tu svrhu mogu da vam nanesu više štete nego koristi. Zbog deset dana bez krvarenja, možete ozbiljno poremetiti hormonsku ravnotežu, zato je bolje ne igrati se sa tim. Ginekolozi nerado prepisuju ove pilule i to samo u izuzetnim slučajevima.

Ako idete na romantični odmor sa partnerom, ne brinite se – seks ne mora da izostane

Kupanje

Ukoliko imate uredan ciklus i blaga krvarenja, možete se kupati već prvog dana, ali kratko i uz tampon koji obavezno promenite posle svakog izlaska iz vode. Ako krvarite jače i obilnije, ginekolozi preporučuju da sačekate dan-dva, pre brčkanja u moru ili bazenu. Takođe, izbegavajte đakuzije ili bazene sa toplom vodom jer krvarenje može dodatno da se pojača.

Sunčanje

Izbegavajte sunčanje u najtoplijem delu dana, kao i sedenje na toplom pesku. Zabijte se u debeli hlad ili pod suncobran i ne izlažite se direktno suncu. Sunčajte se tek u kasnim popodnevnim satima, kada je sunce slabije. Ukoliko je menstruacija obilna, najbolje bi bilo u potpunosti se kloniti direktnog sunca.

U svakom slučaju trebalo bi da se čuvate sunca i obavezno koristite sredstva za zaštitu.

Uticaj hladne ili tople vode

Hladna voda uopšte može da naškodi ženskim polnim organima u vidu prehlade i upale jajnika, kao i aktiviranja bola na mestu ranije postojeće upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama. S druge strane, topla voda izaziva vazodilataciju – širenje krvnih sudova u celom telu, pa tako i u materici, što za posledicu može da ima obilnije krvarenje.

Vaginalete

Posle letovanja i kupanja u moru, reci, bazenu ili u jezeru poželjno je da koristite vaginalete sa probiotikom, posebno ako ste dobili menstruaciju na odmoru. Iako možda ne osećate nikakve promene vaginalete će normalizovati vaginalnu floru, a ukoliko primetite da vam je sekret obilniji, praćen svrabom, peckanjem ili neprijatnim mirisom, obavezno posetite ginekologa. Kupanje, mokar kupaći kostim i sedenje na javnim površinama u vlažnom kostimu može da izove upalu, gljivična ili bakterijska obolenja koja treba lečiti.

Ovi tekstovi mogu da vam budu jako zanimljivi pa pročitajte 😉

Menstrualni ciklus 3D animacija (VIDEO)

Ovako se menstruacija menja kroz život

6 razloga zbog kojih može da vam kasni menstruacija a da to nije trudnoća

10 činjenica koje možda niste znali o menstruaciji

PLANIRATE POSETU GINEKOLOGU? Ovih 9 stvari oni MRZE!

 

Komentara
Loading...