EVO KAKO SE PONAŠA DEČAK KOJEM NEDOSTAJE PAŽNJA OCA: Tvrdi porodični terapeut!

0

Obratite pažnju: iako nam se čini da za decu radimo sve, možda im uskraćujemo najvažnije – roditeljsku nepodeljenu pažnju!

U savremenom svetu porodice provode najveći deo svog dana razdvojene. Pa čak i onda kada vam se čini da za svoje dete radite mnogo – vozeći ga na treninge, privatne časove, strane jezike, ponekad je upravo to ono što vas sprečava da im pružite ono što im je stvarno potrebno. A to je roditeljska nepodeljena pažnja.

Kada je reč o dečacima, iako su obično više vezani za majku, uloga oca u njihovom životu od jednake je važnosti. Ako mu nedostaje očeva pažnja, to će se videti, a prema Stivu Bidalfu, jednom od najpoznatijih australijskih porodičnih terapeuta, ovo su glavni pokazatelji da dečacima nedostaje očeva pažnja:

  • agresivan način odnošenja prema drugima
  • prenaglašeno muški stil ponašanja i interesovanja (puške, mišići, kamioni – smrt!)
  • naizgled “ohol” manir ponašanja (gunđanje, nezainteresovanost u fazonu, kul sam, sve je smaranje)
  • omalovažavajuće ponašanje prema ženama, osobama koje su gej ili mu se tako čine, manjinama.

Agresivan način odnošenja je način na koji dečak prikriva svoju nesigurnost. Pošto mu nedostaju pohvala i poštovanje starijih muškaraca, on glumi čvrstinu. Pravilo je sledeće: omalovaži nekoga, pre nego što on omalovaži tebe.

Ukoliko dečak ima malo kontakta sa svojim ocem ili drugim muškarcima, onda zapravo ne zna kako da bude muškarac.

Nedostaje mu i kontrola nad sopstvenim osećanjima. Zbog toga što nikada nije video kako se to radi, on ne zna kako da:

  • rešava konflikt na dobroćudan način
  • lako razgovara sa ženama i da se ne ponaša seksistički
  • izrazi uvažavanje ili tugu, ili da kaže izvini itd

Takav dečak ima samo dva izvora iz kojih crpi svoju predstavu o muškosti – glumaca u filmovima i sopstvenih vršnjaka.

Ukoliko mu je idol Žan-Klod van Dam, to mu neće mnogo pomoći u nošenju sa svakodnevnicom.

izvor .Stil.kurir.rs

 

BONUS TEKST !

DA LI STE SE PITALI NEKADA ŠTA JE TO ŠTO SIN ŽELI OD SVOG OCA?
Kakav bi otac trebao da bude da bi bio dobar model za svoje muško dete? Postoji nekoliko kritičnih stvari koje tata mora da učini, na kojima treba da radi konstantno u toj mreži pružanja, negovanja i vođenja deteta.

Ali u čemu je problem? Suviše često, očevi misle da su mnogo bolji u ovim sferama podizanja deteta nego što zaista jesu. Za Vas smo našli četiri najosnovnije stvari o kojim bi trebalo da vodite računa kako bi Vaš muški naslednik dobio isto tako fundamentalne stvari u svom vaspitanju i jednog dana bio „bolji čovek“ – po savetima stručnjaka.

Čak iako niste uz svoje dete, njegova majka se može voditi ovim stavkama kako bi pomogla detetu tako što će naći adekvatne modele za uzor koji će detetu pružiti potrebnu psihološku afirmaciju kroz odrastanje.

„ DA LI MOJ SIN ZNA KOLIKO MI ZNAČI?“
Investirate novac, vreme i energiju u stvari o kojima najviše vodite brigu. Drugim rečima, ako ikada želite da znate do čega je nekom stalo pogledajte njegov izvod iz banke ili ih upitajte kako su proveli svoje vreme.

Primarni način na koji očevi mogu pomoći svojim dečacima da oni uvide koliko su važni je da ih postave kao prve na listi prioriteta i zahteva koje život svakodnevno stavlja pred sve nas. Uz mnogo stvari koje se takmiče za očev novac, vreme i energiju – poslovi, zabava , sport ili televizijski program – detetu je vrlo lako da pomisli da ono nije bitno. Stoga je od kritične važnosti  oca vrlo jasno stavi do znanja dečaku da je on prioritet, da je njegova najbitnija investicija upravo on i da sve ostale stvari dobijaju samo ostatak njegove posvećenosti.

„ DA LI MOJ SIN ZNA DA GA VOLIM?“
Negovanje označava mnogo stvari. No, definitivno uključuje grljenje i ljubljenje muške dece – da, čak su i dečacima potrebni zagrljaji i poljupci – na dnevnoj osnovi i govorenje da ih volite. Ali takođe uključuje i brigu o njihovim dnevnim potrebama, kao što je na primer kuvanje za njih, kupanje, igranje sa njima, čitanje i pomaganje njihovim majkama.

Pre nego što se poklonite konvencionalnoj misli da je nega deteta primarno obaveza/teritorija majke, uzmite u obzir da koren reči „negovati“ u mnogim evropskim jezicima nosi zapravo značenje „štititi“ – a to je uloga koju mnogi očevi sa oduševljenjem prihvataju.

„ DA LI MOJ SIN ZNA KOLIKO MI JE BITNO ONO ŠTO ON RADI?
Sin želi da zna, da način na koji on vodi svoj život – njegovi interesi, školski zadaci, hobiji i strasti – jesu po volji njegovog oca. I kao dobar otac, kritično je za oca da vodi svog sina u pravom smeru, navodi na prave korake i tako mu pomogne da jedan živi nesebično.

Međutim, ne možete očekivati da ćete naučiti sina vrednostima dobročinstva i deljenja sa drugima, ako mu ni same ne pružate dovoljno – recimo, zajedničkog vremena. Nećete moći ni da ga zainteresujete da se uključi u društvene aktivnosti koje imaju bilo kakav cilj, ako ni sami kod kuće niste uspostavili malo društvo čiji je i on član.

Pokažite mu Vam je da sve ono što čini bitno i potom ćete moći i uspešno da mu pokažete šta je zaista bitno – šta nosi istinske vrednosti.

„ DA LI MOJ SIN ZNA KOLIKO SE PONOSIM SA NJIM?“
Ovo pitanje se svodi na urođenu potrebu sinova da budu potvrđeni od strane oca. Potvrda oca priprema dečaka da uđe u svet sa samopouzdanjem i „emocionalnim oklopom“ koji će mu biti ne samo potreba da bi „preživeo“, već i da uspe. Sinovi moraju da znaju da li je otac zadovoljan sa njima, ne glede onoga što on radi ili ne radi, već glede onoga ko je on.

Upamtite da način na koji otac potvrđuje svog sina zavisi od stvari kao što su mnogi kulturološki i društveni činioci i sinov temperament i interesi. Cilj potvrđivanja je da se nađete sa dečakom u njegovo određeno vreme potrebe i da se povežete sa njim – srce sa srcem. U ovome ne postoji nikakav univerzalan pristup detetu koji bi se primenjivao. Nekom dečaku je potrebno uputiti ohrabrujuće reči u pravo vreme. „Poseban“ doručak zajedno sa ocem je možda ono što će biti potrebno nekom drugom detetu. Baš kao što svečane ceremonije ili obredi ulaska pojedinih kultura predstavljaju upravo ovu situaciju između oca i sina u nekim drugim kulturama.

Ali svi ovi činovi odobravanja/potvrđivanja, veliki i mali, saopštavaju Vašem sinu da ste vi njegov zastupnik i da je Vaša ljubav prema njemu stalna i bezuslovna.

Komentara
Loading...